• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Je bezkofeínová káva zdravšia ako tradičná?

  • 18:23 22.02.2020
  • Bratislava
Je bezkofeínová káva zdravšia ako tradičná?

Aj bezkofeínová káva má svoje čaro. Ktorý druh sa oplatí piť viac?

Ak sa každé ráno spoliehate na to, že vás káva postaví na nohy, možno ste sa už stihli zamyslieť nad otázkou, prečo by niekto pil kávu bez kofeínu? Ak si odmyslíme samozrejmé príčiny, ako je tehotenstvo, citlivosť na kofeín alebo úzkosť, ostanú nám len málo pochopiteľné dôvody.

Všetky druhy kávy, vrátane bezkofeínovej, obsahujú vysokú dávku polyfenolov. Tieto antioxidanty majú protizápalové účinky a znižujú riziko vzniku niekoľkých ochorení, vrátane cukrovky a rakoviny. Sú tiež prospešné pre črevnú mikroflóru, takže sa podieľajú na zlepšení nálady. V čom teda spočíva rozdiel medzi klasickou kávou a kávou bez kofeínu?

Akú kávu možno považovať za bezkofeínovú?

Bezkofeínová káva je taká istá, ako bežná káva, s tým rozdielom, že z nej bol do určitej miery odstránený kofeín. Množstvo kofeínu v nej sa líši v závislosti od druhu, no najčastejšie sa pohybuje niekde medzi 3 až 4 miligramami na šálku kávy.

Káva s kofeínom sa vyrába pražením a mletím kávových zŕn. Pri bezkofeínovej káve sa postupuje rovnako, pričom nasledujú ďalšie kroky na odstránenie kofeínu. Ten sa najčastejšie odfiltruje uhlíkovým filtrom, tekutým oxidom uhličitým alebo chlórmetánom (prípadne etylacetátom).

Konečná otázka teda znie: Je bezkofeínová káva zdravšia ako tá s kofeínom? Odpoveď sa vo viacerých prípadoch rôzni.

Ako sme už vyššie spomenuli, bezkofeínová káva by mala byť jasnou voľbou pre tehotné alebo dojčiace ženy, či pre ľudí so zdravotným stavom, ktorý ich obmedzuje v pití klasickej kávy. Kofeín u niektorých ľudí tiež vyvoláva úzkostné stavy alebo nervozitu, takže bezkofeínová káva stojí za zváženie aj v tomto prípade.

Podoba ideálnej šálky kávy závisí aj od toho, ako sa pri jej pití správa žalúdok. U citlivých ľudí môže bezkofeínová aj kofeínová káva vyvolať podráždenie. V prípade kofeínového variantu ale môže dôjsť k viacerým problémom, vrátane žalúdočnej nevoľnosti a refluxu. O tom, ktorá káva je lepšia, napokon rozhodnú aj osobné preferencie.

Ako nájsť kvalitnú bezkofeínovú kávu

Ak milujete kávu a nechcete investovať do výrobku s obsahom chemikálií, pri nakupovaní voľte organické druhy. Organická bezkofeínová káva sa tiež pestuje bez použitia pesticídov, čo sa môže odraziť aj na zdraví konzumenta, obzvlášť ak kávu pije pravidelne.

Pri pití kávy by sme mali dať pozor na nadmerné použitie cukru, sirupu, šľahačky alebo smotany, ktoré môžu oslabiť účinok prospešných látok. Ak chcete z kávy vyťažiť maximum, môžete do nej pridať štipku škorice alebo kakaa.

Zdroj: Info.sk, DP, womenshealthmag.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

DNES - 19:53Zdravie

Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?