• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
15°Bratislava

Pivo pred tvrdým, alebo tvrdé pred pivom? Večný spor konečne vyriešený!

  • 18:39 02.03.2024
  • Wuppertal
Pivo pred tvrdým, alebo tvrdé pred pivom? Večný spor konečne vyriešený!

Aké poradie pitia alkoholických nápojov zanecháva najmenšie nepriaznivé následky? Vedci rozlúskli večný spor.

Klasické babské (v tomto prípade skôr chlapské) povedačky hovoria o tom, že poradie, v akom pijete alkohol, rozhoduje o tom, akú veľkú opicu pocítite na ďalší deň. Zatiaľ čo niektorí tvrdia, že pred pivom si treba dopriať aspoň poldeci tvrdého alkoholu, iní preferujú opačné poradie.

Na skutočné následky pitia alkoholu v rozličných poradiach sa pozrela štúdia z Nemecka, ktorá bola publikovaná na stránkach magazínu American Journal Of Clinilal Nutrition.

Hlavnú úlohu vo výskume zohrali pivo a víno. Výsledky však možno aplikovať aj na ďalšie druhy alkoholu; Foto: Cabeca de Marmore/Shutterstock.com

Tím pod taktovkou Kaia O. Hensela z Helios University v nemeckom meste Wuppertal požiadal 90 študentov vo veku od 19 do 40 rokov, aby sa rozdelili do troch skupín podľa toho, aký alkohol budú piť.

Účastníci v prvej skupine v prvý deň pili pivo, kým im hladina alkoholu v krvi (BAC) stúpla na hodnotu 0,05 percent. Potom presedlali na víno, ktoré pili, kým dosiahli hladinu 0,11 percent.

Účastníci v druhej skupine pili rovnaké množstvo alkoholu, ale v opačnom poradí, a tretia skupina mala za úlohu piť len víno alebo len pivo.

Po vykonaní experimentu mal každý účastník subjektívne zhodnotiť vlastnú mieru opitosti. Vedci sa ich na ďalší deň pýtali na hodnotenie intenzity opice na škále od 0 po 7. Brali pritom do úvahy faktory ako smäd, nevoľnosť, únava a slabosť.

Po týždni sa úlohy jednotlivých skupín premiešali, a tí, čo ako prvé pili víno, tentoraz začínali s pivom a naopak. Rovnako tí, ktorí v rámci experimentu pili len pivo, teraz prešli na víno a naopak.

Na poradí nezáleží

Po porovnaní a celkovom zhodnotení výsledkov vedci jasne konštatujú, že poradie konzumácie alkoholických nápojov – či už ide o pivo a víno ako v tomto prípade alebo iné typy alkoholu – nerozhoduje o tom, akú intenzitu bude mať opica v nasledovný deň.

O krátkodobých negatívnych dopadoch alkoholu navyše u jednotlivcov rozhodujú skôr faktory ako výška, váha a pohlavie ako druh vypitého alkoholu.

„U niektorých stačí na vyvolanie opice jediný pohár alkoholu, kým iní môžu piť celú noc bez následkov,“ vysvetľuje hovorkyňa americkej Akadémie výživy a dietetiky Sandra Arévalová.

Okrem telesných predispozícií konzumenta zohráva pri miere opice na ďalší deň významnú úlohu aj celkové množstvo vypitého alkoholu a rýchlosť pitia.

„Ak pijeme priveľa alebo prirýchlo, dostaví sa opica, lebo nedávame pečeni dostatok času na vyčistenie krvi od alkoholu,“ dodáva Arécalová.

Zdroj: Info.sk, DP, sciencedirect.com, nypost.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

VČERA - 21:01Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

VČERA - 19:35Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

VČERA - 18:41Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

VČERA - 6:49Zaujímavosti

Erotický sen s niekým, kto nie je váš partner, sa rýchlo môže premeniť na nočnú moru. Je to dôvod na obavy?

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

21:20 30.04.2024Zaujímavosti

Jednoduché pravidlo dvoch sekúnd zachráni vaše auto pred drahými opravami v dôsledku jazdenia po poškodených cestách.