• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Takto si vyrobíte cibuľový olej aj doma, pomáha vlasom aj pokožke

  • 8:27 02.03.2024
  • Svet
Takto si vyrobíte cibuľový olej aj doma, pomáha vlasom aj pokožke

Cibuľový olej nepatrí medzi tie najznámejšie a možno ste teda ani nevedeli, že si ho dokážete jednoducho pripraviť aj sami doma.

Niektoré domáce „babské“ recepty sú dobre známe, iné takmer neznáme. Medzi ne patrí napríklad aj používanie cibuľového oleja pre krásu, ktorý si viete jednoducho pripraviť aj doma. Dnes vám stručne ukážeme jednoduchý postup a presvedčíme vás, že sa cibuľu oplatí využívať aj mimo kuchyne.

Vypadávanie vlasov je častý problém mužov aj žien. Za bežné vypadávanie vlasov sa považuje 50 až 100 vlasov denne, čo síce môže vyzerať ako veľké číslo, ale bežne si to ani nevšimnete. Z rôznych dôvodov sa ale môže situácia s vypadávaním zhoršovať, či už v dôsledku zhoršenia zdravotného stavu, stresu, genetiky, nedostatku vitamínov alebo iných problémov.

Kým mnohí v tejto situácií siahajú pro prostriedkoch, ktoré nájdete v obchodoch alebo v lekárňach, pomôcť si môžete aj domácim cibuľovým olejom. Cibuľa totiž obsahuje antioxidanty a vďaka nim dokáže telo bojovať proti voľným radikálom, čo sa podľa výsledkov vedeckých štúdií dá využiť aj pri starostlivosti o vlasy a pokožku hlavy. Nebudete si však hlavu potierať cibuľou, keď oveľa elegantnejšie a jednoduchšie je použiť spomínaný olej.

Foto: Africa Studio/Shutterstock.com

Čo budete potrebovať na prípravu cibuľového oleja?

  • 200ml kokosového oleja
  • 100-150ml olivového oleja
  • Polovicu cibule
  • Šálku bobkových listov

Každá z týchto surovín má v oleji svoje dôležité miesto. Kokosový olej hydratuje, posilňuje vlasy aj vlasové folikuly a podporuje cirkuláciu v pokožke. Olivový olej vyhladzuje vlasový stvol a zabraňuje ďalšiemu poškodeniu. Bobkový list pôsobí proti zápalu, upokojuje podráždenie, taktiež stimuluje rast vlasov a zároveň redukuje nepríjemný zápach cibule. No a význam cibule sme si už priblížili vyššie.

Postup

Cibuľu najskôr olúpte, ale šupky nevyhadzujte. Nakrájajte ju na menšie kocky a ručným mixérom ju rozmixujte. Pridajte bobkové listy a ďalej mixujte, kým vám z toho nevznikne hrubá pasta. Pastu preneste do hrnca a pridajte oba oleje. Zmes pomaly zahrievajte vo vodnom kúpeli. Po chvíli uvidíte, že olej stmavol.

Olej nechajte odležať cez noc a ráno ho po opätovnom zahriatí sceďte pomocou sitka. Majte však na pamäti, že táto zmes je mierne hustá a rýchlo chladne, čo znamená, že bude nejaký čas trvať, kým ju prepasírujete. Potom cibuľový olej prelejte do uzatvárateľnej fľaštičky a môžete ho začať používať ho používať.

Ako používať cibuľový olej

Používanie domáceho cibuľového oleja na starostlivosť o vlasy sa nijako zvlášť nelíši od používania iných prípravkov, takže sa nemusíte báť. Jednoducho si nakvapkajte niekoľko kvapiek do dlaní a olej jemne vmasírujte do hlavovej pokožky. Následne ho tam nechajte pôsobiť aspoň nejakých 30 minút a potom si hlavu môžete umyť. Takto by ste cibuľový olej mali používať dvakrát týždenne, čo vám zaručí najlepšie výsledky. Toto množstvo vám vydrží niekoľko mesiacov, takže ho môžete používať naozaj pravidelne.

Zdroj: Info.sk, MŠ, sciencedirect.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šesťdesiatnička Sandra Bullocková,

Šesťdesiatnička Sandra Bullocková, "zažila" nebezpečnú rýchlosť i gravitáciu

VČERA - 6:21Zaujímavosti

Oscarmi oceňovaná americká herečka slávi 60. narodeniny.

Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka slávi 80. narodeniny

Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka slávi 80. narodeniny

VČERA - 6:17Zaujímavosti

Popularita Radošinského naivného divadla bola pre predstaviteľov totalitného režimu problém, zakročiť však nevedeli.

Veľká predpoveď počasia na jeseň: Čakajú nás ďalšie horúčavy?

Veľká predpoveď počasia na jeseň: Čakajú nás ďalšie horúčavy?

20:14 25.07.2024Zaujímavosti

Meteorológovia očakávajú, že počas jesene sa do Európy vráti studený prúd La Nina. Ako to ovplyvní počasie?

Facebookom sa šíri nový podvod, na túto otázku neodpovedajte!

Facebookom sa šíri nový podvod, na túto otázku neodpovedajte!

19:26 25.07.2024Zaujímavosti

Rozhovor, ktorý začína obyčajnou otázkou, sa môže rýchlo zvrhnúť na podvod. Ohrozené sú aj kontakty, ktoré dlhšie poznáte.

Video: Šokujúce správanie na železničnom priecestí. Incident vyšetruje polícia

Video: Šokujúce správanie na železničnom priecestí. Incident vyšetruje polícia

22:03 23.07.2024Zaujímavosti

Muž sa hral s dieťaťom mimoriadne nezodpovedným spôsobom.