• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Video: Slovenského premiéra v Prahe vypískali. Takto reagoval Fico

  • 17:01 27.02.2024
  • Praha
Video: Slovenského premiéra v Prahe vypískali. Takto reagoval Fico

Na Roberta Fica a Viktora Orbána čakali demonštranti s transparentmi.

Slovenský premiér Robert Fico aj maďarský premiér Viktor Orbán boli vypískaní davom demonštrantov. Stalo sa tak pred utorkovým summitom predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v Prahe. Na transparentoch vyzývali Fica, aby išiel do domov do Ruska. Keď slovenský premiér vystupoval z limuzíny, dav skandoval "Fico do basy". Robert Fico išiel ľuďom s úsmevom zamávať.

Dôvodom protestov boli vyjadrenia Roberta Fica a Viktora Orbána k vojne na Ukrajine. Medzi lídrami V4 existuje ideologický rozkol, o tom svedčí aj skutočnosť, že poľský premiér Donald Tusk sa pred summitom stretol osamote s českým premiérom Petrom Fialom. Robert Fico a Viktor Orbán sa rovnako stretli bez Tuska a Fialu na pražskom letisku.

Podľa Fica išlo o jedno z najpodstatnejších stretnutí pre budúcnosť V4

Po skončení summitu Fico uviedol, že rokovanie bolo svojím obsahom mimoriadne náročné, ale prejavila sa schopnosť lídrov vidieť do budúcnosti, že vojna na Ukrajine sa raz skončí a stratia sa aj ich odlišné názory. V4 môže byť podľa neho v nasledujúcom období mimoriadne dôležitým regionálnym formátom, informuje spravodajkyňa TASR.

Áno, máme na niektoré veci rozdielne názory. Ja neverím vo vojenské riešenie konfliktu na Ukrajine, verím v okamžité zastavenie paľby, verím v mierové rokovania... Ale o niekoľko rokov táto vojna skončí. Možno tu my nebudeme, ale formát V4 zostáva mimoriadne dôležitý. Čakajú nás vízie, na ktoré budeme musieť reagovať aj v rámci regionálnej spolupráce,“ povedal Fico a ako príklad uviedol rozširovanie EÚ. To bude mať podľa neho významné dôsledky na rozpočet EÚ či kohéznu politiku.

Opäť spomenul aj pondelkovú konferenciu o Ukrajine v Paríži a opakovane jej vyčítal militantnosť. Na to zareagoval český premiér Petr Fiala, ktorý sa na nej tiež zúčastnil, a podľa vlastných slov ju hodnotí „úplne odlišne“. Hlavnou témou parížskeho rokovania bol podľa Fialu mier, ale na jeho dosiahnutie je potrebné podporovať Ukrajinu všetkými prostriedkami vrátane vojenských.

Na otázku, či sa SR zapojí do iniciatívy ČR, ktorá vo svete zháňa muníciu pre Ukrajinu a na Západe sa snaží zaistiť jej financovanie, Fico reagoval slovami, že jeho vláda nebude Ukrajine poskytovať žiadnu vojenskú pomoc, ak ide o zbrane a muníciu zo skladov štátu a armády. Pri komerčnej činnosti však nebude klásť prekážky.

Fico dodal, že stretnutie bolo svojím obsahom mimoriadne náročné, ale jedno z najdôležitejších. „Zažil som aj zasadnutia V4, kde sa mi už chcelo aj zívať a bol som mierne znudený, lebo témy boli príliš technické a neboli zaujímavé... Dnes ste mi nedali ani sekundu na to, aby sme si zazívali alebo mali pocit, že to stretnutie je nudné. Toto bolo jedno z najpodstatnejších stretnutí pre budúcnosť V4,“ povedal Fico svojim premiérskym kolegom.

Zdroj: Info.sk, TASR, Video: twitter.com/HarzerF
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

VČERA - 22:13Zahraničné

Bývalý americký prezident a súčasný kandidát republikánov za prezidenta Donald Trump prijal v piatok izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vo svojom sídle Mar-a-Lago v meste Palm Beach na Floride.

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

VČERA - 22:11Zahraničné

Olympijské hry v Paríži odštartovali v piatok unikátnym otváracím ceremoniálom, ktorý sa prvýkrát v histórii nekonal na hlavnom štadióne, ale v samotnom centre mesta.

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

VČERA - 21:29Zahraničné

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z "pirátstva"

VČERA - 18:59Zahraničné

Americký hudobný skladateľ Philip Glass obvinil divadlo na Rusmi okupovanom Kryme, že plánuje bez povolenia uviesť premiéru baletu s jeho hudbou.

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

VČERA - 18:02Zahraničné

Premiér SR Robert Fico v piatok opätovne telefonicky komunikoval otázku tranzitu ruskej ropy cez Ukrajinu s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom.