• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 25.3.2025Meniny má Marián
11°Bratislava

Toto jedlo je pre zuby horšie ako sladkosti

  • 18:41 24.02.2024
  • Chicago
Toto jedlo je pre zuby horšie ako sladkosti

Častá konzumácia tohto typu jedál zvyšuje riziko zubných kazov, upozorňuje dentálna hygienička.

Sladkosti sa oddávna démonizujú ako jedlo, z ktorého sa nielen priberá, ale zároveň najviac prispievajú k tvorbe zubných kazov. Dôležitosť tohto faktu však minimalizuje tvrdenie chicagskej dentálnej hygieničky Whitney DiFoggiovej, podľa ktorej existuje kategória jedál, ktoré sú pre zdravie zubov ešte ničivejšie ako čokoláda a cukríky.

Vinník, ktorého ste nehľadali

Skvasiteľné sacharidy v bielom pečive škodia zubom viac ako sladkosti; Foto: megscapturedtreasures/Shutterstock.com

DiFoggiová pre portál New York Post uviedla, že zubom najviac škodia „lepkavé a chlebové“ skvasiteľné sacharidy. Ide napríklad o biely chlieb, cestoviny, čipsy, cereálie alebo krekry.

„Skvasiteľné sacharidy sú škodlivé pre zuby kvôli tomu, že sa priamo pri žutí rozkladajú na cukry,“ vysvetlila DiFoggiová, ktorá tento typ sacharidov nazýva „ľstivé cukry“.

Vplyvom týchto sacharidov sa prostredie v ústach mení na kyslé. Ústa totiž vytvárajú nadmerné množstvo slín v snahe odstrániť jedlo prilepené na zuboch, čo podľa hygieničky „zvyšuje riziko hnitia zubov“.

„Všetci vieme, že sladkosti sú cukor, však? Zabúdame však na to, že aj v chlebe je cukor,“ pripomína DiFoggiová.

Jedzte ich vždy naraz

Azda jedinou sladkosťou, ktorá zuby neničí, je tmavá čokoláda. Podobne ako ďalšie potraviny, ktoré sú tvrdšie, a teda sa príliš nelepia na zuby, aj tmavá čokoláda sa dá ľahko vypláchnuť.

Ak však podľahnete sladkému pokušeniu alebo slanej odmene v podobe čipsov, DiFoggiová odporúča zjesť všetky sladkosti naraz. Ich postupné jedenie počas dňa je podľa hygieničky „úplnou katastrofou pre zuby“, keďže neustále zvyšuje kyslé prostredie v ústach.

„Ak chcete jesť tieto jedlá, pokojne ich zjedzte. Spravte to však naraz, aby sliny dostali dostatok priestoru na neutralizovanie kyslého pH v ústach,“ radí odborníčka.

Pozor na poradie

Ak chcete zubom pomôcť, zamerajte sa aj na poradie jednotlivých chodov. Neutralizujúce jedlá, ako je ovocie, zelenina a mliečne výrobky, by ste vždy mali jesť na koniec.

„Ak napríklad jete syr s krekrami, syr by mal byť zakaždým posledná vec, ktorú požujete, aby mohol neutralizovať kyslé pH v ústach z krekrov, vyvolávajúcich zubné kazy,“ uviedla DiFoggiová, ktorá sama obľubuje prospešný čedar.

Neutralizujúce účinky syra dokáže po jedle nahradiť výplach čistou vodou alebo žuvačka s obsahom xylitolu. Výplach alebo žuvačku by sme mali použiť po každom jedle – aj po tom zdravom. Ideálne je však zuby vyčistiť zubnou kefkou a medzizubnou niťou.

Zdroj: Info.sk, DP, nypost.com, mayoclinic.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Skrytá nástraha infúzií: Vedci varujú pred nepoznaným rizikom

Skrytá nástraha infúzií: Vedci varujú pred nepoznaným rizikom

VČERA - 19:14Zdravie

Infúzie môžu priamo do krvi pacientov uvoľňovať neželané látky, hlási nová štúdia.

Následky osýpok trvajú roky, vírus spôsobuje imunitnú amnéziu

Následky osýpok trvajú roky, vírus spôsobuje imunitnú amnéziu

19:37 23.03.2025Zdravie

Osýpky zničia obranyschopnosť imunitného systému proti iným infekciám.

Potraviny s vysokým obsahom cukru či citrusové šťavy škodia ústnej dutine

Potraviny s vysokým obsahom cukru či citrusové šťavy škodia ústnej dutine

9:10 23.03.2025Zdravie

Pri udržiavaní zdravia ústnej dutiny zohráva dôležitú úlohu výživa. Škodlivé sú napríklad potraviny s vysokým obsahom cukru či citrusové šťavy.

Skúmali črevá 117-ročnej ženy. Čo sme zistili o dlhovekosti?

Skúmali črevá 117-ročnej ženy. Čo sme zistili o dlhovekosti?

19:38 22.03.2025Zdravie

Naozaj sa tajomstvo dlhovekosti nachádza v črevách? Toto odhalil výskum 117-ročnej Marie Morerovej.

Ako podporiť fungovanie mozgu? Pomôžu tieto 4 potraviny

Ako podporiť fungovanie mozgu? Pomôžu tieto 4 potraviny

9:14 19.03.2025Zdravie

Mozog pre svoje správne fungovanie potrebuje prijímať určité živiny. Nájsť ich možno napríklad v rybách, orechoch, avokáde či v tmavej čokoláde.