• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Vozidlo vám budú môcť vypnúť na diaľku. Česi vyvíjajú nový bič na vodičov

  • 18:57 21.02.2024
  • Praha
Vozidlo vám budú môcť vypnúť na diaľku. Česi vyvíjajú nový bič na vodičov

Polícia bude môcť v budúcnosti využiť bezdrôtovú technológiu, pomocou ktorej „vypne“ vozidlo unikajúceho vodiča na diaľku.

Českí vedci zastrešení pod pražskou vysokou školou ČVUT a VUT už tretí rok pracujú na vývoji systému ELORYKS. Projekt, ktorý financuje české ministerstvo vnútra, má za cieľ vytvoriť modernú bezdrôtovú technológiu, pomocou ktorej bude možné na diaľku „vypnúť“ vozidlo vodiča unikajúceho pred políciou.

Ako informujú Novinky.cz, systém sa má v budúcnosti používať v mimoriadnych a krízových situáciách, vďaka čomu nebude potrebné používať invazívne donucovacie prostriedky a zníži sa pravdepodobnosť ohrozenia ostatných účastníkov cestnej premávky.

Systém má dosah až 300 metrov a umožňuje elektronicky obmedziť alebo celkom zastaviť unikajúce vozidlo. To začne spomaľovať aj v prípade, že vodič naďalej drží nohu na plynovom pedále. Zároveň sa spustia výstražné smerovky.

V budúcnosti sa mu nevyhnete

„V rámci Európy sme, pokiaľ vieme, jediní, kto sa týmto vývojom zaoberá,“ uviedol pre Novinky.cz Zdeněk Lokaj z laboratória CertiLab na Dopravnej fakulte ČVUT.

„Tou modernou technológiou, na ktorú sa my zameriavame, je bezdrôtová komunikácia medzi vozidlami známa napríklad pod skratkou V2x (z angl. výrazu Vehicle-to-X) alebo ako kooperatívne systémy. Tieto technológie už sa dnes dostávajú do komerčne vyrobených vozidiel,“ priblížil Lokaj.

Systém V2x sa v súčasnosti nachádza napríklad v nových elektrických modeloch automobilky Volkswagen a modeloch poslednej generácie VW Golf. V budúcnosti sa počíta s jeho zavádzaním do všetkých autonómnych vozidiel.

Systém štandardne slúži na komunikáciu s ostatnými vozidlami s podobnou výbavou v okolí a so „smart“ dopravnou infraštruktúrou, ktorá vodiča upozorní na kolónu, práce na ceste či približujúcu sa sanitku.

„A nám umožňuje bezpečným a autorizovaným spôsobom vydať povel prenasledovanému vozidlu, aby sa zastavilo,“ dodal Lokaj.

Funkcia a využitie

V prípade, že si to mimoriadna situácia vyžiada, polícia bude môcť stlačením tlačidla na tablete obmedziť prívod paliva do motora prenasledovaného vozidla, v prípade elektromobilov obmedzí prívod energie z batérie.

Okrem prenasledovania nebezpečných a ozbrojených páchateľov ho polícia môže v budúcnosti využiť aj pri krádeži vozidla, obmedzení pohybu okolo chránených budov alebo pri plánovaných policajných akciách proti nebezpečným zločincom.

„Tí sú nielen schopní použiť to samotné vozidlo ako zbraň, ale ešte sú aj ozbrojení,“ podotkol zakladateľ a bývalý šéf oddelenia pre vedu, výskum a inovácie Policajného prezídia ČR Vladimír Táborský. „Ten moment prekvapenia zásahu polície je rozhodujúci. Aj keď sa páchateľ bude približovať k vozidlu, ktoré stojí, tak ho nenaštartuje,“ dodal s tým, že pre políciu to predstavuje obrovský prínos.

Po zdokonalení technickej stránky inovácie bude potrebné vyriešiť aj právne a bezpečnostné hľadisko, prípadne zladiť legislatívu v rámci celej EÚ, ktorá by spresňovala, za akých okolností sa môže systém použiť a ako zamedziť jeho zneužitiu.

Podľa Lokaja sa systém tak či tak bude implementovať do nových vozidiel, „a to z toho dôvodu, že keď [automobilky] budú mať vo vozidle akúkoľvek autonómnu funkciu, tak musia mať možnosť ho na diaľku deaktivovať, napríklad pri indispozícii vodiča, ktorý nebude schopný prevziať od robota šoférovanie,“ dodal vedec.

Zdroj: Info.sk, novinky.cz
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

VČERA - 22:13Zahraničné

Bývalý americký prezident a súčasný kandidát republikánov za prezidenta Donald Trump prijal v piatok izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vo svojom sídle Mar-a-Lago v meste Palm Beach na Floride.

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

VČERA - 22:11Zahraničné

Olympijské hry v Paríži odštartovali v piatok unikátnym otváracím ceremoniálom, ktorý sa prvýkrát v histórii nekonal na hlavnom štadióne, ale v samotnom centre mesta.

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

VČERA - 21:29Zahraničné

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z "pirátstva"

VČERA - 18:59Zahraničné

Americký hudobný skladateľ Philip Glass obvinil divadlo na Rusmi okupovanom Kryme, že plánuje bez povolenia uviesť premiéru baletu s jeho hudbou.

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

VČERA - 18:02Zahraničné

Premiér SR Robert Fico v piatok opätovne telefonicky komunikoval otázku tranzitu ruskej ropy cez Ukrajinu s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom.