• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 13.4.2024Meniny má Aleš
25°Bratislava

Tradičné slovenské jedlo sa umiestnilo v popredí prestížneho rebríčka

  • 20:20 19.02.2024
  • Bratislava
Tradičné slovenské jedlo sa umiestnilo v popredí prestížneho rebríčka

Recept, ktorý pozná každá aj menej skúsená kuchárka, sa vyšplhal na popredné priečky medzinárodného rebríčka.

Online sprievodca svetovou gastronómiou TasteAtlas sa pravidelne zaoberá hodnotením a zverejňovaním tradičných receptov z krajín celého sveta. V najnovšom rebríčku sa pozrel na populárne jedlá pripomínajúce palacinky, a jednému z ich slovenských variantov udelil popredné miesto.

Rebríčku s názvom Top 85 Pancakes in the World dominujú francúzske Crêpes, ktoré opisujú ako „tenké palacinky zo pšeničnej múky s pôvodom vo francúzskom regióne Bretónsko“. Po tom, ako sa začiatkom 20. storočia rozšírilo používanie pšeničnej múky, sa rovnako po celom svete začali pripravovať aj francúzske crêpes. Dnes už ich nájdete v každom kúte zeme.

Druhé miesto obsadila rakúska špecialita kaiserschmarrn, ktorú TasteAtlas opisuje ako „nadýchanú, jemne karamelizovanú miešanú palacinku“. Jedlo, ktoré je údajne pomenované po cisárovi Františkovi Jozefovi I., sa tradične podáva so slivkovým lekvárom alebo jablkovým, hruškovým či brusnicovým kompótom.

Na tretej priečke rebríčka sa umiestnilo čínske raňajkové jedlo jianbing. Je to vyprážaná slaná palacinka, často vyrábaná z mungovej, fazuľovej alebo pšeničnej múky. Podáva sa spolu s vajcami, omáčkou, jarnou cibuľkou, kyslými uhorkami či reďkovkami.

15. miesto patrí Slovensku

Spomedzi 85 najlepšie hodnotených palacinkových jedál na svete sa skvelé 15. miesto ušlo slovenskej špecialite. Sú ňou lokše, ktoré TasteAtlas opisuje ako „tenké, chrumkavé zemiakové placky,“ ktoré sa tradične podávajú na Vianoce alebo počas pôstu.

Porota ďalej približuje, že lokše sa najčastejšie plnia kyslou kapustou alebo mletým mäsom, no ich regionálne obmeny sa podávajú aj na sladko – napríklad s ovocným kompótom a posypané makom, práškovým cukrom a poliate maslom.

Slováci tak v rebríčku predbehli poľské zemiakové placky, ktoré obsadili 18. miesto, aj české bramboráky, ktoré sa umiestnili na 21. mieste.

Tradičné zemiakové lokše zo zemiakov a hladkej múky

Zdroj: Info.sk, DP, tasteatlas.com, YouTube.com/Moja Kuchyňa
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tatranský ľadový dóm po víkende zatvoria, roztopí sa vo voľnej prírode

Tatranský ľadový dóm po víkende zatvoria, roztopí sa vo voľnej prírode

DNES - 11:02Zaujímavosti

Návštevníci Vysokých Tatier majú počas tohto víkendu poslednú možnosť vidieť Tatranský ľadový dóm na Hrebienku.

Jednoduchý trik, ako dosiahnuť chrumkavú kožu na kuracine: Kľúčová je jedna prísada

Jednoduchý trik, ako dosiahnuť chrumkavú kožu na kuracine: Kľúčová je jedna prísada

DNES - 7:02Zaujímavosti

Jedna surovina, ktorú máte bežne poruke, pomôže dodať kurčaťu dokonale chrumkavú kožku.

Toto musíte pred smrťou urobiť so svojimi dátami

Toto musíte pred smrťou urobiť so svojimi dátami

VČERA - 20:41Zaujímavosti

Možno o tom neviete, ale je dôležité, aby v prípade vašej smrti boli vaše dáta stále chránené a prístup k nim mali len tí, ktorí ho potrebujú.

Najlacnejšie pivo v Európe: V ktorých krajinách sa oplatí vychutnávať zlatý mok?

Najlacnejšie pivo v Európe: V ktorých krajinách sa oplatí vychutnávať zlatý mok?

VČERA - 20:03Zaujímavosti

Pivná turistika v Európe prekvitá. Viete, ktoré krajiny sa môžu popýšiť najlacnejším pivom?

Najčastejšie chyby pri parkovaní, pri ktorých si ničíme autá

Najčastejšie chyby pri parkovaní, pri ktorých si ničíme autá

VČERA - 19:15Zaujímavosti

Veľkosť áut sa neustále zväčšuje, no parkovacie miesta zostávajú rovnaké. Ako sa vyhnúť chybám pri parkovaní, ktoré nám kazia vozidlo?