• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
19°Bratislava

Tradičné slovenské jedlo sa umiestnilo v popredí prestížneho rebríčka

  • 20:20 19.02.2024
  • Bratislava
Tradičné slovenské jedlo sa umiestnilo v popredí prestížneho rebríčka

Recept, ktorý pozná každá aj menej skúsená kuchárka, sa vyšplhal na popredné priečky medzinárodného rebríčka.

Online sprievodca svetovou gastronómiou TasteAtlas sa pravidelne zaoberá hodnotením a zverejňovaním tradičných receptov z krajín celého sveta. V najnovšom rebríčku sa pozrel na populárne jedlá pripomínajúce palacinky, a jednému z ich slovenských variantov udelil popredné miesto.

Rebríčku s názvom Top 85 Pancakes in the World dominujú francúzske Crêpes, ktoré opisujú ako „tenké palacinky zo pšeničnej múky s pôvodom vo francúzskom regióne Bretónsko“. Po tom, ako sa začiatkom 20. storočia rozšírilo používanie pšeničnej múky, sa rovnako po celom svete začali pripravovať aj francúzske crêpes. Dnes už ich nájdete v každom kúte zeme.

Druhé miesto obsadila rakúska špecialita kaiserschmarrn, ktorú TasteAtlas opisuje ako „nadýchanú, jemne karamelizovanú miešanú palacinku“. Jedlo, ktoré je údajne pomenované po cisárovi Františkovi Jozefovi I., sa tradične podáva so slivkovým lekvárom alebo jablkovým, hruškovým či brusnicovým kompótom.

Na tretej priečke rebríčka sa umiestnilo čínske raňajkové jedlo jianbing. Je to vyprážaná slaná palacinka, často vyrábaná z mungovej, fazuľovej alebo pšeničnej múky. Podáva sa spolu s vajcami, omáčkou, jarnou cibuľkou, kyslými uhorkami či reďkovkami.

15. miesto patrí Slovensku

Spomedzi 85 najlepšie hodnotených palacinkových jedál na svete sa skvelé 15. miesto ušlo slovenskej špecialite. Sú ňou lokše, ktoré TasteAtlas opisuje ako „tenké, chrumkavé zemiakové placky,“ ktoré sa tradične podávajú na Vianoce alebo počas pôstu.

Porota ďalej približuje, že lokše sa najčastejšie plnia kyslou kapustou alebo mletým mäsom, no ich regionálne obmeny sa podávajú aj na sladko – napríklad s ovocným kompótom a posypané makom, práškovým cukrom a poliate maslom.

Slováci tak v rebríčku predbehli poľské zemiakové placky, ktoré obsadili 18. miesto, aj české bramboráky, ktoré sa umiestnili na 21. mieste.

Tradičné zemiakové lokše zo zemiakov a hladkej múky

Zdroj: Info.sk, DP, tasteatlas.com, YouTube.com/Moja Kuchyňa
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

VČERA - 21:01Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

VČERA - 19:35Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

VČERA - 18:41Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

VČERA - 6:49Zaujímavosti

Erotický sen s niekým, kto nie je váš partner, sa rýchlo môže premeniť na nočnú moru. Je to dôvod na obavy?

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

21:20 30.04.2024Zaujímavosti

Jednoduché pravidlo dvoch sekúnd zachráni vaše auto pred drahými opravami v dôsledku jazdenia po poškodených cestách.