• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
15°Bratislava

10 rastlín, ktorým sa bude dariť v kuchyni

  • 7:17 25.02.2024
  • Bratislava
10 rastlín, ktorým sa bude dariť v kuchyni

Tieto rastliny vašej kuchyni dodajú farbu, vyčistia vzduch a budú krásne po celý rok.

Izbové rastliny dokážu skrášliť každú miestnosť a pokiaľ ide o kuchyňu, pestovanie rastlín môže mať aj praktické využitie. Správna rastlina môže pomôcť čistiť vzduch, dodať farby alebo dokonca ju využijete pri varení po celý rok. Týchto 10 izbových rastlín sa skvele hodí do kuchyne.

Potosovec zlatý (Epipremnum aureum)

Foto: Bhupinder Bagga/Shutterstock.com

Potosovec zlatý (Epipremnum aureum) je skutočne jednou z najmenej náročných izbových rastlín na starostlivosť. Dobre sa prispôsobuje rôznym svetelným podmienkam a považuje sa za rastlinu, ktorá je pomerne odolná voči suchu. Navyše je to vynikajúca rastlina na zavesenie, takže nemusíte plytvať cenným priestorom.

Filodendron

Filodendrony sú ďalším typom izbových rastlín nenáročných na údržbu, ktoré vyzerajú skvele v závesných košoch. Sú pomerne odolné voči suchu a môžu rásť na jasnom až stredne nepriamom svetle. Majú rôzne farby a tvary a sú známe tým, že skvele čistia vzduch.

Bylinky

Pestovanie byliniek v kuchyni sa môže zdať ako samozrejmá voľba, ale nie je nič lepšie ako variť s čerstvými, doma vypestovanými bylinkami počas celého roka. Pokiaľ má vaša kuchyňa miesto, na ktoré dopadá jasný priamy slnečný svit po väčšinu dňa, bylinkám sa bude dariť. Prípadne môžete bylinky pestovať aj pomocou pestovateľského osvetlenia. Medzi jednoduché druhy byliniek na pestovanie v interiéri patrí pažítka, petržlen, mäta, tymián, rozmarín, bazalka, oregano a koriander.

Sukulenty

Ak máte v kuchyni svetlý slnečný parapet, skvelou voľbou sú sukulenty. Termín "sukulent" sa používa na označenie rastlín, ktoré si uchovávajú vodu v rôznych štruktúrach, ako sú listy alebo stonky, vďaka čomu sú odolné voči suchu a vo všeobecnosti sú nenáročné na údržbu. Existujú stovky rôznych druhov sukulentov, ktoré majú rôzne úžasné tvary, farby a veľkosti. Medzi obľúbené druhy sukulentov patria eševéria, haworthia, aloe vera, tučnolist, kalanchoe, rozchodník a ďalšie.

Zelenec chochlatý (Chlorophytum)

Foto: tativophotos/Shutterstock.com

Zelenec je jednou z najmenej náročných rastlín. Hodí sa do závesných košov a za ideálnych podmienok pekne kvitne. Vyhnite sa umiestneniu na priame svetlo, pretože to spôsobí spálenie listov.

Dracéna

Dracény patria medzi najobľúbenejšie izbové rastliny. Dodávajú sa v rôznych farbách, tvaroch a veľkostiach a vo všeobecnosti sú nenáročné na údržbu. S týmito tropickými rastlinami nie je potrebné zaberať cenný okenný priestor. Darí sa im dobre v jasných aj slabých svetelných podmienkach.

Figovník kaučukový (Ficus elastica)

Foto: Mid Tran Designer/Shutterstock.com

Ak hľadáte veľkú výraznú rastlinu pre vašu kuchyňu, figovníky sú skvelou voľbou. Títo príbuzní figy sú prispôsobiví širokej škále podmienok pestovania a vo svojom pôvodnom prostredí môžu rásť do veľkosti stromov. Pri pestovaní v interiéri je potrebné ich pravidelne prerezávať. Vyberte si z niekoľkých rôznych odrôd, aby ste zladili svoj strom s farbami a dizajnom vašej kuchyne.

Kávovník arabský (Coffea arabica)

Foto: motorolka/Shutterstock.com

Či už ste milovníkom kávy alebo nie, kávovník (Coffea arabica) je skvelým doplnkom každej kuchyne. Aj keď je nepravdepodobné, že budete skutočne schopní zbierať kávové zrná z tejto izbovej rastliny, radosť vám budú robiť jej listy. Kávovníky vyžadujú nepriame svetlo a časté zalievanie, aby sa im darilo.

Zamiokulkas (Zamioculcas zamiifolia)

Foto: Mid Tran Designer/Shutterstock.com

Ak hľadáte doplnok do kuchyne s nízkou údržbou, zadovážte si rastlinu známu aj ako "klenot zanzibaru". Tieto majestátne izbové rastliny sú mimoriadne prispôsobivé a darí sa im v podmienkach so slabým osvetlením a menej častým zalievaním.

Fialka africká (Saintpaulia ionantha)

Ak milujete kvety, africká fialka vám bude kvitnúť takmer celoročne a môžete si ju zadovážiť v niekoľkých nádherných farbách. Týmto krásnym rastlinám vyhovuje nepriame svetlo a časté zalievanie.

Zdroj: Info.sk, TM, apartmenttherapy.com, gardeningknowhow.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

DNES - 22:11Zaujímavosti

Trojročné dieťa povedalo rodičom, že za stenou v jej izbe žijú príšery. Z toho, čo tam našli, ostali všetci v šoku.

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

VČERA - 21:01Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

VČERA - 19:35Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

VČERA - 18:41Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

VČERA - 6:49Zaujímavosti

Erotický sen s niekým, kto nie je váš partner, sa rýchlo môže premeniť na nočnú moru. Je to dôvod na obavy?