• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Rusko získava na Ukrajine výhodu, tvrdí nórska spravodajská služba

  • 19:39 12.02.2024
  • Oslo
Rusko získava na Ukrajine výhodu, tvrdí nórska spravodajská služba

Rusko získava výhodu vo vojne na Ukrajine vďaka väčšiemu počtu vojakov a materiálom dodaných Čínou a Severnou Kóreou či inými krajinami, upozornila v pondelok nórska vojenská spravodajská služba. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Ukrajina bude potrebovať značnú vojenskú pomoc Západu, aby situáciu obrátila, vyhlásil šéf nórskej vojenskej spravodajskej služby Nils Andreas Stensönes. „Rusko má v tejto vojne v súčasnosti silnejšiu pozíciu ako pred rokom a je v procese získavania výhody,“ uviedol Stensönes pre novinárov pri prezentácii výročnej správy o rizikách.

Poukázal na to, že Rusko mohlo mobilizovať približne trikrát viac vojakov než Ukrajina a že zvláda sankcie lepšie, ako sa očakávalo. Jeho priemysel zároveň dokáže podľa Stensönesa vyrábať viac munície, bojových vozidiel, dronov a rakiet, čo umožňuje ruským vojakom „udržiavať vojnové snahy po celý rok“.

Rusko tiež dostáva vojenskú pomoc od Severnej Kórey, Iránu, Bieloruska a Číny, pričom Peking Moskve neposiela zbrane ale stroje, vozidlá, elektroniku a náhradné súčiastky pre ruský zbraňový priemysel, povedal Stensönes.

Ukrajinské sily budú potrebovať značnú zbraňovú pomoc Západu, aby boli schopné sa brániť a znovu získať v konflikte iniciatívu,“ uviedol šéf nórskej vojenskej rozviedky. Zároveň poukázal na žiadosti Kyjeva o muníciu, zbrane s dlhým dosahom, vzdušnú obranu, tanky a stíhačky.

Nórsko a Európa musia byť pripravení prevziať väčšiu zodpovednosť na zaistenie svojej vlastnej bezpečnosti a bezpečnosti svojich spojencov,“ uviedol po boku Stensönesa nórsky minister obrany Björn Arild Gram.

Nórsko spolu s Dánskom a Holandskom súhlasilo, že Ukrajine dodajú stíhačky F-16, ktoré žiadala od svojich spojencov. Spojené štáty sú od začiatku invázie hlavným vojenským sponzorom Ukrajinu, no americký Kongres sa nedokáže dohodnúť na ďalšej pomoci. Vyhliadky na návrat Donalda Trumpa do Bieleho domu okrem toho taktiež kladú na Európu väčšiu zodpovednosť.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

VČERA - 22:13Zahraničné

Bývalý americký prezident a súčasný kandidát republikánov za prezidenta Donald Trump prijal v piatok izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vo svojom sídle Mar-a-Lago v meste Palm Beach na Floride.

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

VČERA - 22:11Zahraničné

Olympijské hry v Paríži odštartovali v piatok unikátnym otváracím ceremoniálom, ktorý sa prvýkrát v histórii nekonal na hlavnom štadióne, ale v samotnom centre mesta.

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

VČERA - 21:29Zahraničné

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z "pirátstva"

VČERA - 18:59Zahraničné

Americký hudobný skladateľ Philip Glass obvinil divadlo na Rusmi okupovanom Kryme, že plánuje bez povolenia uviesť premiéru baletu s jeho hudbou.

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

VČERA - 18:02Zahraničné

Premiér SR Robert Fico v piatok opätovne telefonicky komunikoval otázku tranzitu ruskej ropy cez Ukrajinu s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom.