• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
29°Bratislava

OSN: Obyvatelia Pásma Gazy trpia nevídanou mierou hladu, ide takmer o hladomor

  • 18:09 12.02.2024
  • Rím
OSN: Obyvatelia Pásma Gazy trpia nevídanou mierou hladu, ide takmer o hladomor

Obyvateľstvo palestínskeho Pásma Gazy čelí podmienkam rovnajúcim sa takmer hladomoru pre pokračovanie vojny medzi Izraelom a hnutím Hamas. V pondelok to vyhlásila Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

Katastrofálnu mieru potravinovej neistoty tam teraz zažíva približne 550.000 ľudí, pričom celé obyvateľstvo je v krízovom režime, uviedla FAO.

V Pásme Gazy je nevídaná miera akútnej potravinovej neistoty, hladu a stavu rovnajúcemu sa takmer hladomoru,“ uviedla zástupkyňa generálneho riaditeľa FAO Beth Bechdolová. „Vidíme, že každý deň je čoraz viac ľudí v podstate na pokraji hladomoru a posúva sa do stavu podobnému hladomoru,“ dodala.

V Pásme Gazy žije zhruba 2,2 milióna ľudí, ktorí čelia trom najvyšším kategóriá hladu - od tretieho stupňa, čo je núdza o potraviny až po piaty stupeň čo je katastrofa, spresnila Bechdolová. Integrovaná klasifikácia fáz potravinovej bezpečnosti (IPC) stanovuje stupne hladu od jeden do päť.

V tomto štádiu je pravdepodobne približne 25 percent z 2,2 milióna ľudí v piatej, najvyššej kategórii stupnice IPC,“ oznámila Bechdolová.

Vojnu v Pásme Gazy vyvolal útok palestínskych teroristov vedených Hamasom na južný Izrael 7. októbra. Zavraždili približne 1160 ľudí, väčšinou civilistov a odvliekli asi 240 ľudí ako rukojemníkov. Izrael uvádza, že asi 130 je ešte stále v Pásme Gazy, hoci 29 z nich údajne už nežije. Cieľom Izraela je úplne zlikvidovať Hamas.

Ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy ovládané Hamasom tvrdí, že Izrael zabil najmenej 28.340 ľudí, väčšinou ženy a deti.

Posledným útočiskom pre palestínskych civilistov utekajúcich pred bojmi sa stalo mesto Rafah na južnej hranici Pásma Gazy s Egyptom. Mnohí ľudia spia vonku v stanoch a v provizórnych útočiskách, pritom pribúdajú obavy z nedostatku potravín, vody a hygienických potrieb.

Podľa Bechdolovej mali pred vojnou obyvatelia Pásma Gazy „sebestačný sektor na produkciu ovocia a zeleniny, hojne využívali skleníky a mali aj silný sektor malých domácich chovov hospodárskych zvierat“, informovala Bechdolová.

Z nášho hodnotenia škôd vyplýva, že väčšina tejto živočíšnej výroby, ale aj infraštruktúry potrebnej na špecializovanú produkciu plodín je prakticky zničená,“ uviedla Bechdolová.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nemecko: Šéf kresťanských demokratov očakáva vo voľbách v roku 2025 silný úspech

Nemecko: Šéf kresťanských demokratov očakáva vo voľbách v roku 2025 silný úspech

DNES - 12:38Zahraničné

Líder nemeckej konzervatívnej opozície vidí potenciál získať podporu "35 percent alebo viac" voličov v budúcoročných parlamentných voľbách.

Orbán: Pripravme sa na to, že Ukrajina sa nestane členom EÚ, ani NATO

Orbán: Pripravme sa na to, že Ukrajina sa nestane členom EÚ, ani NATO

DNES - 12:04Zahraničné

Treba sa pripraviť na to, že Ukrajina sa nestane členským štátom Európskej únie, ale ani členom NATO, pretože k tomu chýba dostatok finančných zdrojov.

Južnú Kóreu na otváracom ceremoniáli predstavili pod názvom KĽDR

Južnú Kóreu na otváracom ceremoniáli predstavili pod názvom KĽDR

DNES - 9:16Zahraničné

Predstavitelia Kórejskej republiky vyjadrili ľútosť nad tým, že ich výpravu na piatkovom otváracom ceremoniáli OH v Paríži predstavili pod názvom Kórejská ľudovodemokratická republika.

 Svetové médiá o otváracom ceremoniáli hier v Paríži:

Svetové médiá o otváracom ceremoniáli hier v Paríži: "Veľkolepé"

DNES - 9:12Zahraničné

Ohlasy svetových médií na otvárací ceremoniál OH 2024 v Paríži:

Macron prijal v Paríži argentínskeho prezidenta, hovorili aj o vojne na Ukrajine

Macron prijal v Paríži argentínskeho prezidenta, hovorili aj o vojne na Ukrajine

DNES - 8:14Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok prijal v Paríži svojho argentínskeho kolegu Javiera Mileiho.