• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Biden v súkromí šomre na Netanjahua, ten "blbec" mu vraj dáva zabrať

  • 15:01 12.02.2024
  • Washington
Biden v súkromí šomre na Netanjahua, ten "blbec" mu vraj dáva zabrať

Americký prezident Joe Biden počas nedávnych súkromných rozhovorov ostro kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Podľa Bidena je Netanjahu hlavnou prekážkou zmeny izraelského vojenského prístupu v Pásme Gazy. Pre americkú stanicu NBC to uviedli piati ľudia priamo oboznámení s Bidenovými vyjadreniami, informuje TASR.

Biden údajne uviedol, že sa snaží primäť izraelskú vládu k súhlasu s prímerím v Pásme Gazy, ale Netanjahu „mu dáva pekelne zabrať“ a je nemožné sa s ním dohodnúť. Počas súkromných rozhovorov údajne označuje Netanjahua ako „toho týpka“ a najmenej trikrát ho nazval „blbcom“.

Americký prezident tiež vyjadril svoju frustráciu z toho, že jeho vláda prichádza s dobrými návrhmi dohody na prímerie pre Izrael, ale Netanjahu ich neustále odmieta. Povedal tiež, že Netanjahu naťahuje vojnu, aby sa udržal pri moci.

(Biden) povedal, že Bibi (Netanjahu) začal skvelo, ale 'v poslednom čase je ako tŕň v zadku' alebo 'v poslednom čase mi dáva zabrať' - jedno z toho... Povedal, že v poslednom čase robí akurát tak medvediu službu,“ uviedol jeden zo zdrojov NBC o Bidenových vyjadreniach.

Napriek tomu si Biden podľa zdrojov NBC myslí, že pokiaľ by verejne vystupoval voči Netanjahuovi príliš kriticky, pôsobilo by to skôr kontraproduktívne.

Bidenova frustrácia zatiaľ neviedla k zásadnej zmene politiky USA. Pred dvomi týždňami však nemenovaní predstavitelia pre NBC uviedli, že zvažujú oneskorenie alebo spomalenie predaja amerických zbraní Izraelu. Ďalší nemenovaní vládni predstavitelia zase minulý týždeň uviedli, že pripravujú možnosti na oficiálne uznanie nezávislého palestínskeho štátu.

Prezident dal jasne najavo, v čom s premiérom Netanjahuom nesúhlasí. Ich vzťah však trvá desiatky rokov a na verejnosti aj v súkromí sa k sebe správajú s úctou,“ reagoval na otázky o Bidenových vyjadreniach hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

VČERA - 22:13Zahraničné

Bývalý americký prezident a súčasný kandidát republikánov za prezidenta Donald Trump prijal v piatok izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vo svojom sídle Mar-a-Lago v meste Palm Beach na Floride.

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

VČERA - 22:11Zahraničné

Olympijské hry v Paríži odštartovali v piatok unikátnym otváracím ceremoniálom, ktorý sa prvýkrát v histórii nekonal na hlavnom štadióne, ale v samotnom centre mesta.

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

VČERA - 21:29Zahraničné

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z "pirátstva"

VČERA - 18:59Zahraničné

Americký hudobný skladateľ Philip Glass obvinil divadlo na Rusmi okupovanom Kryme, že plánuje bez povolenia uviesť premiéru baletu s jeho hudbou.

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

VČERA - 18:02Zahraničné

Premiér SR Robert Fico v piatok opätovne telefonicky komunikoval otázku tranzitu ruskej ropy cez Ukrajinu s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom.