• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 26.10.2024Meniny má Demeter
15°Bratislava

Americký minister obrany Lloyd Austin je opäť v nemocnici

  • 6:04 12.02.2024
  • Washington
Americký minister obrany Lloyd Austin je opäť v nemocnici

Amerického ministra obrany Lloyda Austina v nedeľu opäť hospitalizovali.

Príčinou boli tentoraz symptómy naznačujúce vznikajúci problém s močovým mechúrom. Oznámil to hovorca Pentagónu Pat Ryder, uviedli agentúry AFP a DPA.

Ryder dodal, že o hospitalizácii bol informovaný Biely dom, Kongres i predseda Zboru náčelníkov štábov.

Podľa DPA bezpečnostná služba ministerstva obrany odviezla 70-ročného Austina na vojenskú kliniku neďaleko Washingtonu o 14.20 h miestneho času (20.20 h SEČ).

Austinovi v decembri diagnostikovali skoré štádium rakoviny prostaty. Po menšej operácii vykonanej 22. decembra sa najprv vrátil domov, no 1. januára ho pre komplikácie prijali do Vojenskej nemocnice Waltera Reeda.

Biely dom o tom však bol informovaný až 4. januára a Kongres o deň neskôr. Americký prezident Joe Biden sa o zdravotných problémoch Austina dozvedel až 9. januára. Biely dom a Pentagón začali interné vyšetrovanie, prečo sa tak stalo.

Austin sa vrátil do Pentagónu 29. januára. Krátko predtým dvaja lekári po absolvovaní pooperačného vyšetrenia uviedli, že ministrova rakovina bola „liečená včas a účinne“ a prognóza uzdravenia je „výborná“.

Republikánski kongresmani vyzvali na odvolanie šéfa Pentagónu. Demokrat Biden kritizoval nedostatok komunikácie zo strany ministerstva, no povedal, že Austinovi naďalej dôveruje.

Austin sa za utajovanie svojich predchádzajúcich pobytov v nemocnici 1. februára ospravedlnil. Vtedy povedal, že sa stále zotavuje, trpí bolesťami nôh a na presun v priestoroch Pentagónu používa golfový vozík.

Austin odovzdal svoje právomoci námestníčke

Lloyd Austin odovzdal v nedeľu výkon svojich povinností námestníčke Kathleen Hicksovej.

Austin mal v utorok odletieť do Bruselu na stretnutie kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, ktorej vznik inicioval v roku 2022 s cieľom koordinovať vojenskú podporu Kyjevu po ruskej invázii. Následne sa mal zúčastniť na pravidelnom stretnutí ministrov obrany členských krajín NATO. Bezprostredne nebolo známe, či jeho hospitalizácia zmení tento program.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Scholz varuje Irán pred akoukoľvek eskaláciou po izraelských útokoch

Scholz varuje Irán pred akoukoľvek eskaláciou po izraelských útokoch

DNES - 16:09Zahraničné

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu varoval Irán pred eskaláciou konfliktu na Blízkom východe po tom, čo Izrael v noci na sobotu podnikol letecké útoky na vojenské ciele v Iráne.

Zadržali štyroch ľudí v prípade výbušných balíkov

Zadržali štyroch ľudí v prípade výbušných balíkov

DNES - 8:12Zahraničné

Poľské bezpečnostné zložky zadržali skupinu štyroch ľudí, ktorých obvinili z odosielania zápalných zariadení a výbušnín leteckou dopravou v mene cudzích spravodajských služieb.

Súd opätovne odmietol obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia

Súd opätovne odmietol obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia

DNES - 5:37Zahraničné

Sudkyňa potvrdila svoje rozhodnutie a zamietla obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia kameramanky Halyny Hutchinsovej pri nakrúcaní westernu.

Izrael útočí na vojenské ciele v Iráne

Izrael útočí na vojenské ciele v Iráne

DNES - 5:15Zahraničné

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že uskutočňuje letecké útoky na vojenské ciele v Iráne.

The New York Times: Čínski hackeri sa zamerali na mobily Trumpa a Vancea

The New York Times: Čínski hackeri sa zamerali na mobily Trumpa a Vancea

VČERA - 22:01Zahraničné

Čínski hackeri sa napojili na systém telekomunikačnej spoločnosti Verizon a zamerali sa na mobily používané republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom a uchádzačom o viceprezidentský úrad J. D. Vanceom.