• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
26°Bratislava

Svetovo uznávaný operný spevák Peter Mikuláš slávi 70. narodeniny

  • 6:22 23.01.2024
  • Nitra/Bratislava
Svetovo uznávaný operný spevák Peter Mikuláš slávi 70. narodeniny

Dnes (23. januára) bude mať operný spevák Peter Mikuláš 70 rokov.

Patrí medzi popredných predstaviteľov vokálneho umenia na Slovensku a je vyhľadávaným umelcom aj v zahraničí. Od svojho debutu v roku 1978 je viac ako 45 rokov nepretržite sólistom Opery Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave.

Peter Mikuláš sa narodil 23. januára 1954 v Nitre. Od detstva mal hudobný talent, ktorý rodičia podporovali. Po skončení gymnázia ho ako výnimočný talent prijali bez absolvovania konzervatória na Vysokú školu múzických umení (VŠMU) v Bratislave.

Operu videl prvý raz naživo, až keď začal študovať operný spev. Už pred tým navštevoval ľudovú školu umenia. Ešte počas vysokoškolských štúdií dostal v poslednom ročníku angažmán v Slovenskom národnom divadle, na doskách ktorého začal ako sólista pôsobiť - a dodnes pôsobí - už od roku 1978.

V roku 1977 zvíťazil na prestížnej Dvořákovej súťaži v Karlových Varoch a v roku 1982 sa stal laureátom Medzinárodnej súťaže P. I. Čajkovského v Moskve.

Od začiatku svojej umeleckej dráhy sa vyznačuje nielen krásou a farebnosťou hlasového fondu, ale tiež muzikalitou a štýlovou všestrannosťou. Je najvýznamnejším slovenským interpretom basového odboru.

Na prvej slovenskej divadelnej scéne stvárnil desiatky postáv vo vyše 70 naštudovaniach operných titulov. Od roku 1985 patrí k jeho profilovým postavám Svätopluk. Petra Mikuláša možno v Opere SND aj v súčasnosti vidieť napríklad ako Ramfisa vo Verdiho Aide, ako Zachariáša v ďalšej Verdiho opere Nabucco, či v postavách Vodníka a Lucifera v Dvořákových operách Rusalka a Čert a Káča.

Peter Mikuláš spieval a spieva na mnohých významných zahraničných operných scénach a koncertných pódiách ako Metropolitná opera a Carnegie Hall v New Yorku, Royal Albert Hall v Londýne, Musikvereinssaal a Konzertsaal vo Viedni, Deutsche Staatsoper v Berlíne alebo Národné divadlo v Prahe.

Popri operných dielach sa venuje tiež piesňovej tvorbe. Patrí medzi majstrov piesňovej interpretácie, pričom jeho piesňové recitály sa tešia veľkej obľube.

V sezóne 2006/2007 bol Peter Mikuláš riaditeľom Opery SND a podieľal sa na zložitých organizačných prípravách jej pôsobenia v nových priestoroch divadla. S jeho menom sa spája slávnostné otvorenie Novej budovy SND 14. apríla 2006.

Svoje skúsenosti odovzdáva aj mladej generácii. Od roku 1994, teda už 30 rokov, je pedagógom na VŠMU, v roku 2011 bol menovaný za profesora.

Za svoju tvorbu získal viacero uznaní a ocenení. V rokoch 2000, 2010 a 2013 dostal ceny Literárneho fondu a v roku 2010 Krištáľové krídlo za postavu Sarastra v opere Čarovná flauta.

Prezidentka Zuzana Čaputová udelila pred niečo viac ako týždňom (14. januára) Petrovi Mikulášovi štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kultúry a umenia, ako aj za mimoriadne šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí. V ten istý nedeľný večer sa na dlhoročnej domovskej scéne slovenskej opernej legendy - Opere SND - konal na počesť jubilanta slávnostný galavečer.

Zdroj: Info.sk, TASR, Video: YouTube.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále

Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále

VČERA - 5:38Kultúra

Múzeum Louvre v Paríži začalo s francúzskym ministerstvom kultúry diskusiu o zlepšení podmienok vystavovania slávneho portrétu Mony Lisy.

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

6:14 26.04.2024Kultúra

Patrí k najobľúbenejším hercom nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike. Stvárnil viac než stovku filmových a televíznych úloh.

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.