• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Ukrajina: Demonštranti zablokovali vchod do sídla vlády

  • 10:59 02.12.2013
  • KYJEV
Ukrajina: Demonštranti zablokovali vchod do sídla vlády

Do ulíc Kyjeva vyšlo v nedeľu viac ako 100.000 stúpencov opozície, niektoré odhady uvádzali až 350.000 účastníkov.

Približne 1000 demonštrantov zablokovalo dnes sídlo ukrajinskej vlády na protest proti rozhodnutiu prezidenta Janukovyča pozastaviť proces integrácie s Európskou úniou a oživiť hospodárske zväzky s Ruskom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Po výzve opozície na vyhlásenie generálneho štrajku ako odpovede na zastavenie integračných procesov sa protestujúci zhromaždili pred sídlom vlády v Kyjeve a zapratali ulicu pred ním rozličnými predmetmi, ako sú kvetináče a odpadkové kontajnery, aby tak pracovníkom úradu zabránili vo vstupe do budovy.

"Prikázali nám, aby sme išli domov a čakali na ďalšie pokyny," povedal jeden z pracovníkov úradu vlády, ktorý sa pokúsil vojsť do budovy.

Proeurópskeho zhromaždenia v ukrajinskom hlavnom meste sa v nedeľu zúčastnilo približne 350.000 ľudí. Išlo o najväčšiu demonštráciu od tzv. oranžovej revolúcie pred deviatimi rokmi. Demonštranti žiadali odstúpenie prezidenta Janukovyča a vlády.

Ukrajinská vláda 21. novembra prekvapila európskych lídrov vyhlásením, že odstupuje od prípravného procesu na podpísanie asociačnej dohody a obnovuje svoje obchodné styky s Ruskom, ktoré bolo proti podpísaniu zmluvy medzi Ukrajinou a EÚ. Odvtedy v uliciach Kyjeva pokračujú každým dňom proeurópske demonštrácie, ktoré sporadicky prerástli aj do zrážok s políciou.

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen vyzval v nedeľu všetky strany na Ukrajine, aby sa zdržali násilia. Jeho výzva prišla po stretoch demonštrantov s bezpečnostnými jednotkami, ktoré si vyžiadali viac než 100 zranených v radoch demonštrantov i policajtov.

"V Kyjeve veľký počet Ukrajincov aj naďalej vyjadruje svoju silnú podporu pre užšie vzťahy s Európskou úniou. Všade na svete majú ľudia právo demokraticky sa vyjadrovať," uviedol Rasmussen v oficiálnom komuniké.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Ukrajincov vyzýva, aby sa za každú cenu zdržali násilia a pripomenul, že násilie nie je "najlepší spôsob riešenia politických rozdielov v demokratickej spoločnosti."

"NATO plne rešpektuje všetkých Ukrajincov a demokratické ideály ukrajinského národa," skonštatoval Rasmussen. Zároveň požiadal Ukrajinu, ktorá v súčasnosti predsedá Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), aby dodržiavala podpísané medzinárodné záväzky na zabezpečenie slobody prejavu a zhromažďovania.

V noci zostalo v centre Kyjeva asi 5000 demonštrantov 

Približne 5000 ľudí zostalo počas noci v centre ukrajinskej metropoly Kyjev po skončení nedeľňajších masových protivládnych protestov, považovaných za najmohutnejšie od tzv. Oranžovej revolúcie.

Zástancovia smerovania bývalej sovietskej republiky do EÚ si postavili na centrálnom Námestí nezávislosti stany a barikády, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na očitých svedkov.

Odporcovia prezidenta Viktora Janukovyča, ktorí protestujú proti tomu, že na minulotýždňovom summite Východného partnerstva vo Vilniuse nepodpísal asociačnú dohodu s EÚ, sa pri slabom daždi a teplote okolo štyri stupne Celzia zahrievali pri malých ohňoch.

Opozície združená okolo strany UDAR vedenej majstrom sveta v boxe Vitalijom Kličkom, ktorý demonštrantov v noci osobne navštívil, vyhlásila, že od dnešného skorého rána bude blokovať budovy štátnej správy.

Do ulíc Kyjeva vyšlo v nedeľu viac ako 100.000 stúpencov opozície, niektoré odhady uvádzali až 350.000 účastníkov. Počas demonštrácie došlo k násilnostiam, pri ktorých podľa ukrajinských úradov utrpelo zranenia najmenej 165 ľudí.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

VČERA - 22:13Zahraničné

Bývalý americký prezident a súčasný kandidát republikánov za prezidenta Donald Trump prijal v piatok izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vo svojom sídle Mar-a-Lago v meste Palm Beach na Floride.

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

VČERA - 22:11Zahraničné

Olympijské hry v Paríži odštartovali v piatok unikátnym otváracím ceremoniálom, ktorý sa prvýkrát v histórii nekonal na hlavnom štadióne, ale v samotnom centre mesta.

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

VČERA - 21:29Zahraničné

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z "pirátstva"

VČERA - 18:59Zahraničné

Americký hudobný skladateľ Philip Glass obvinil divadlo na Rusmi okupovanom Kryme, že plánuje bez povolenia uviesť premiéru baletu s jeho hudbou.

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

VČERA - 18:02Zahraničné

Premiér SR Robert Fico v piatok opätovne telefonicky komunikoval otázku tranzitu ruskej ropy cez Ukrajinu s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom.