• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

IEA: Prísľuby samitu COP28 pokrývajú len 30 percent potrebného zníženia emisií

  • 13:59 10.12.2023
  • Dubaj
IEA: Prísľuby samitu COP28 pokrývajú len 30 percent potrebného zníženia emisií

Záväzky prijaté na klimatickom samite COP28 sľubujú do roku 2030 zníženie emisií skleníkových plynov súvisiacich s energetikou len o 30 percent z potrebného množstva.

Uviedla to v nedeľu Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) so sídlom v Paríži, informuje agentúra AFP.

Hoci sú tieto záväzky pozitívnym krokom vpred pri riešení emisií skleníkových plynov v energetickom sektore, nestačili by ani zďaleka na to, aby sa svet dostal na cestu k dosiahnutiu medzinárodných klimatických cieľov, najmä cieľa obmedziť globálne otepľovanie na 1,5 stupňa Celzia,“ uvádza sa v správe IEA.

Agentúra zverejnila hodnotenie nezáväzných sľubov, ktoré dali vlády, ako aj ropný a plynárenský priemysel na samite v Dubaji v Spojených arabských emirátoch (SAE). Ide o strojnásobenie energie z obnoviteľných zdrojov a zdvojnásobenie energetickej účinnosti do roku 2030, ako aj o výrazné zníženie emisií metánu.

Podľa IEA sa k záväzku týkajúcemu sa obnoviteľných zdrojov energie a energetickej účinnosti prihlásilo 130 krajín. Nepodpísala sa však pod to Čína, ktorá je najväčším svetovým producentom skleníkových plynov, ako aj ďalší rozvojový gigant India a hlavní vývozcovia energie Saudská Arábia a Rusko.

Čína sa v spoločnom vyhlásení so Spojenými štátmi, ktoré tento záväzok podpísali, po rozhovoroch v Kalifornii v rámci príprav na konferenciu COP28 menej formálne zaviazala k cieľu strojnásobiť obnoviteľné zdroje energie.

Peking sa v minulosti zdráhal prijímať záväzky v takýchto vyhláseniach, ktoré neboli oficiálne prijaté v rámci OSN.

V parížskej klimatickej dohode z roku 2015 sa stanovila ambícia udržať mieru globálneho otepľovania na úrovni maximálne 1,5 stupňa Celzia nad predindustriálnou úrovňou, aby sa tak zabránilo najhorším následkom zmeny klímy vrátane rastúceho sucha, búrok a zvyšovania hladiny morí.

Pokiaľ ide o metán, približne 50 ropných a plynárenských spoločností prisľúbilo, že do roku 2030 vynuluje emisie a odstráni bežné spaľovanie.

Metán, ktorý je vysoko účinný, ale pomerne krátkodobý, je „zodpovedný“ za približne jednu tretinu súčasného otepľovania spôsobeného skleníkovými plynmi - hneď za oxidom uhličitým. Okrem výroby energie je hlavným zdrojom metánu aj živočíšna výroba.

Sultán Ahmad Džábir, ktorý predsedá klimatickej konferencii OSN v Dubaji, povedal, že klimatický samit napreduje, ale „nie dostatočne rýchlo“, pričom opäť vyzval zúčastnené krajiny, aby sa vzdali presadzovania svojich parciálnych záujmov.

Rokovania sú však obzvlášť napäté v súvislosti s výzvami, ktoré presadzujú ekologicky zmýšľajúce krajiny naliehajúce, aby sa postupne prestali využívať fosílne palivá. Proti tomu je ropný kartel OPEC (Organizácia krajín vyvážajúcich ropu) a jeho vplyvný člen Saudská Arábia.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

VČERA - 22:13Zahraničné

Bývalý americký prezident a súčasný kandidát republikánov za prezidenta Donald Trump prijal v piatok izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vo svojom sídle Mar-a-Lago v meste Palm Beach na Floride.

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

VČERA - 22:11Zahraničné

Olympijské hry v Paríži odštartovali v piatok unikátnym otváracím ceremoniálom, ktorý sa prvýkrát v histórii nekonal na hlavnom štadióne, ale v samotnom centre mesta.

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

VČERA - 21:29Zahraničné

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z "pirátstva"

VČERA - 18:59Zahraničné

Americký hudobný skladateľ Philip Glass obvinil divadlo na Rusmi okupovanom Kryme, že plánuje bez povolenia uviesť premiéru baletu s jeho hudbou.

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

VČERA - 18:02Zahraničné

Premiér SR Robert Fico v piatok opätovne telefonicky komunikoval otázku tranzitu ruskej ropy cez Ukrajinu s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom.