• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
17°Bratislava

Americký herecký veterán John Malkovich oslavuje sedemdesiate narodeniny

  • 8:13 09.12.2023
  • Christopher/Bratislava
Americký herecký veterán John Malkovich oslavuje sedemdesiate narodeniny

Je považovaný za výnimočne talentovaného herca, ktorý sa predstavil nielen v komerčných snímkach, ale aj v nízkorozpočtových intelektuálnych filmoch. Zahral si vo viac ako 70 celovečerných filmoch a okrem herectva sa venuje aj režírovaniu, divadelnému výtvarníctvu a produkcii.

Dnes (9. decembra) bude mať John Malkovich, americký herec a držiteľ viacerých filmových ocenení vrátane nominácie na Oscara a Zlatý glóbus, 70 rokov.

Narodil sa 9. decembra 1953 v meste Christopher v americkom štáte Illinois. Jeho matka Joe Anne Malkovichová vlastnila miestne noviny a otec Daniel Leon Malkovich pracoval ako štátny riaditeľ ochrany prírody. Jeho starí rodičia mali chorvátsky pôvod.

V čase jeho dospievania by len málokto predpokladal, že sa z náladového a introvertného chlapca stane svetoznámy herec. Na strednej škole sa zaujímal predovšetkým o šport a hudbu. Mal problémy s nadváhou a aby sa dostal do školského futbalového tímu, schudol v priebehu desiatich týždňov 30 kilogramov.

Až na univerzite Eastern Illinois University, kde študoval problematiku životného prostredia, sa začal venovať divadlu natoľko, že štúdium nedokončil. V roku 1976 sa stal členom divadelnej spoločnosti Steppenwolf Theatre Company, v ktorej strávil sedem rokov. Následne sa presťahoval do New Yorku, kde získal cenu Obie za výkon v divadelnej hre True West.

Do sveta filmu sa prepracoval cez rôzne televízne projekty. Prvú veľkú filmovú príležitosť dostal v roku 1984 v dnes už legendárnom filme Miesta v srdci. Za herecký výkon bol nominovaný na Oscara. V tom istom roku sa objavil aj vo filme Vražedné polia. Popri tom si na Broadwayi zahral po boku Dustina Hoffmanna v hre Smrť obchodného cestujúceho, za čo získal cenu Emmy. Hra mala taký úspech, že o rok neskôr z nej vznikol aj rovnomenný televízny film.

Hlavné postavy stvárnil vo filmoch Sklenený zverinec (1987) a Nebezpečné známosti (1988), v ktorom si zahral spoločne s Michelle Pfeifferovou či Umou Thurmanovou. Zaujal aj účinkovaním v snímkach O myšiach a ľuďoch (1992), Netvor (1996), Portrét dámy (1996), alebo Muž so železnou maskou (1998).

Do kroniky svetovej kinematografie sa všestranný herec zapísal účinkovaním vo filme V koži Johna Malkovicha z roku 1999. Režisér Spike Jonze a scenárista Charlie Kaufman nakrútili film, v ktorom sa dá na 15 minút cez dvere jedného mrakodrapu dostať do hlavy herca Johna Malkovicha. Z exkurzov do hlavy známeho herca sa vo filme stane závislosť. S dvojicou Jonze a Kaufman neskôr spolupracoval aj na snímke Adaptácia (2002).

Jeho talent neostal nepovšimnutý ani ďalšou kultovou filmárskou dvojicou. Bratia Joel a Ethan Coenovci ho obsadili do špionážnej komédie Po prečítaní spáľte (2008). K celosvetovej popularite dopomohli Malkovichovi aj postavy, ktoré stvárnil v akčných filmoch S nasadením života (1993) či Con Air (1997).

S Bruceom Willisom a Morganom Freemanom účinkoval v akčných filmoch Red: Vo výslužbe a extrémne nebezpeční (2010) a Red 2 (2013). Predstavil sa aj v kriminálnej dráme Bullet Head (2017) či v akčnom filme 22. míľa (2018). V tom istom roku účinkoval so Sandrou Bullockovou v dráme V Pasci. Pri thrilleroch zotrval aj nasledujúce roky, keď sa objavil vo filmoch Preživší (2021), V zajatí mysle (2022), Cesta pomsty (2022) či Americká spravodlivosť (2023). V roku 2023 účinkoval aj

v dvoch komédiách. Vo francúzskej Pán Blake k vašim službám a americkej Bláznov raj.

Prostredníctvom Malkovichovho hlasu prehovorila aj nuda v dokumentárnom filme Bloody mondays & strawberry pies (Mizerné pondelky a jahodové koláče, 2008), v ktorom jeho autorka Coco Schrijberová cez viacero postáv z rôznych sociálnych kontextov a kultúrnych zázemí skúmala nudu v ľudskom živote.

Na Slovensku Malkovicha premiérovo privítal v auguste 2018 Festival Viva Musica!, na ktorom sa predstavil v sprievode orchestra s projektom Rozprava o slepcoch. Dielo, ktoré spájalo hudbu a hovorené slovo, vzniklo na motíve románu O hrdinoch a hroboch argentínskeho spisovateľa Ernesta Sabata. Malkovich vystúpil v júli 2022 aj v českom Kroměříži v divadelnej hre Hudobný kritik.

V rokoch 1882 až 1888 bol ženatý s americkou herečkou Glenne Headlyovou. So svojou súčasnou partnerkou - režisérkou talianskeho pôvodu Nicolettou Peyranovou má dve deti. Vo vyššom veku sa vrátil na divadelné oddelenie Štátnej univerzity v Illinois, kde získal bakalársky titul v odbore dráma.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šesťdesiatnička Sandra Bullocková,

Šesťdesiatnička Sandra Bullocková, "zažila" nebezpečnú rýchlosť i gravitáciu

VČERA - 6:21Zaujímavosti

Oscarmi oceňovaná americká herečka slávi 60. narodeniny.

Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka slávi 80. narodeniny

Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka slávi 80. narodeniny

VČERA - 6:17Zaujímavosti

Popularita Radošinského naivného divadla bola pre predstaviteľov totalitného režimu problém, zakročiť však nevedeli.

Veľká predpoveď počasia na jeseň: Čakajú nás ďalšie horúčavy?

Veľká predpoveď počasia na jeseň: Čakajú nás ďalšie horúčavy?

20:14 25.07.2024Zaujímavosti

Meteorológovia očakávajú, že počas jesene sa do Európy vráti studený prúd La Nina. Ako to ovplyvní počasie?

Facebookom sa šíri nový podvod, na túto otázku neodpovedajte!

Facebookom sa šíri nový podvod, na túto otázku neodpovedajte!

19:26 25.07.2024Zaujímavosti

Rozhovor, ktorý začína obyčajnou otázkou, sa môže rýchlo zvrhnúť na podvod. Ohrozené sú aj kontakty, ktoré dlhšie poznáte.

Video: Šokujúce správanie na železničnom priecestí. Incident vyšetruje polícia

Video: Šokujúce správanie na železničnom priecestí. Incident vyšetruje polícia

22:03 23.07.2024Zaujímavosti

Muž sa hral s dieťaťom mimoriadne nezodpovedným spôsobom.