• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Americká herečka Kim Basingerová má 70 rokov

  • 7:02 08.12.2023
  • Athens/Bratislava
Americká herečka Kim Basingerová má 70 rokov

Začínala ako modelka a filmovou hviezdou sa stala vďaka dnes už legendárnemu filmu 9 a 1/2 týždňa. Medzi oscarové herečky sa zaradila po stvárnení jednej zo ženských postav v snímke L.A. - Utajené skutočnosti.

Narodila sa 8. decembra 1953 v meste Athens v americkom štáte Georgia v rodine hudobníka a tanečnice. Ako sedemnásťročná zvíťazila na súťaži krásy Junior Miss Georgia, čo jej umožnilo preniknúť do sveta módy. Odsťahovala sa do New Yorku a venovala sa modelingu, ocitla sa aj na titulke magazínu Playboy. Popri práci modelky však študovala herectvo na Neighborhood Playhouse.

Jej sen o hereckej kariére sa začal napĺňať v roku 1976, keď dostala menšiu úlohu v televíznom seriáli Gemini Man. Prvú hlavnú ženskú postavu stvárnila v ďalšom televíznom projekte Dog and Cat (1977). V roku 1981 sa z televízie prepracovala na filmové plátno, keď sa v hlavnej úlohe predviedla v snímke Hard Country.

O dva roky neskôr si zahrala po boku Seana Conneryho v neoficiálnej bondovke Nikdy nehovor nikdy (Never Say Never Again, 1983), ktorú režíroval Irvin Kershner. Status neoficiálna bondovka získala preto, lebo ide o remake Conneryho klasiky Thunderball z roku 1965.

Richard Gere sa stal jej filmovým partnerom vo filme Nemilosrdne (No Mercy, 1986), ktorú režíroval Richard Pearce. Gere a Basingerová si spoločne zahrali aj v romantickej dráme Mrazivá vášeň (Final Analysis, r. Phil Joanou, 1992).

Medzi hollywoodske hviezdy sa definitívne zaradila po stvárnení krehkej Elizabeth v erotickej snímke režiséra Adriana Lynea 9 a 1/2 týždňa (Nine 1/2 Weeks) z roku 1986. V úlohe zvodcu v snímke o vášni, ktorá sa vymkne kontrole, sa predstavil Mickey Rourke.

Tim Burton si Basingerovú vybral do svojho filmu Batman (1989), v ktorom si už populárna herečka zahrala po boku nemenej slávnych kolegov - Jacka Nicholsona a Michaela Keatona.

So svojim dnes už exmanželom Alecom Baldwinom si prvýkrát zahrala v romantickej komédii režiséra Jerryho Reesa The Marrying Man (Muž na ženenie, 1991). Druhýkrát si spoločne zahrali v akčnej snímke Útek do Mexika (The Getaway, r. Roger Donalddson, 1993).

Oscara a Zlatý glóbus v kategórii Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe dostala Basingerová za stvárnenie exkluzívnej prostitútky Lynn Brackenovej v kriminálnej dráme L.A. – Utajené skutočnosti (L. A. Confidential) z roku 1997. V oceňovanej snímke režiséra Curtisa Hansona si zahrali aj Kevin Spacey a Russell Crowe.

Po oscarovom úspechu sa Basingerová predstavila v hlavných úlohách vo filmoch ako Snívala o Afrike (I Dreamed of Africa, r. Hugh Hudson, 2000), 8. míľa (8 Mile, r. Curtis Hanson, 2002) či Dvere v podlahe (The Door in the Floor, r. Tod Williams, 2004).

Prvú dámu USA si zahrala po boku Michaela Douglasa v thrilleri The Sentinel (Strážca, r. Clark Johnson, 2006). Rolu spisovateľky závislej na hazardných hrách stvárnila v dráme Hazard (Even Money, r. Mark Rydell, 2006). Vo filme režiséra Gregora Jordana The Infomers z roku 2008 sa pred kamerou druhýkrát stretla s Mickeym Rourkom. V tom istom roku stvárnila aj jednu z hlavných postáv v americko-argentínskej dráme Spálené životy (The Burning Plain, r. Guillermo Arriaga).

V rokoch 2017 a 2018 mohli Kim Basingerovú vidieť diváci v pikantných snímkach Päťdesiat odtieňov temnoty (Fifty Shades Darker) a Päťdesiat odtieňov slobody (Fifty Shades Freed), ktoré režíroval James Foley.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šesťdesiatnička Sandra Bullocková,

Šesťdesiatnička Sandra Bullocková, "zažila" nebezpečnú rýchlosť i gravitáciu

VČERA - 6:21Zaujímavosti

Oscarmi oceňovaná americká herečka slávi 60. narodeniny.

Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka slávi 80. narodeniny

Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka slávi 80. narodeniny

VČERA - 6:17Zaujímavosti

Popularita Radošinského naivného divadla bola pre predstaviteľov totalitného režimu problém, zakročiť však nevedeli.

Veľká predpoveď počasia na jeseň: Čakajú nás ďalšie horúčavy?

Veľká predpoveď počasia na jeseň: Čakajú nás ďalšie horúčavy?

20:14 25.07.2024Zaujímavosti

Meteorológovia očakávajú, že počas jesene sa do Európy vráti studený prúd La Nina. Ako to ovplyvní počasie?

Facebookom sa šíri nový podvod, na túto otázku neodpovedajte!

Facebookom sa šíri nový podvod, na túto otázku neodpovedajte!

19:26 25.07.2024Zaujímavosti

Rozhovor, ktorý začína obyčajnou otázkou, sa môže rýchlo zvrhnúť na podvod. Ohrozené sú aj kontakty, ktoré dlhšie poznáte.

Video: Šokujúce správanie na železničnom priecestí. Incident vyšetruje polícia

Video: Šokujúce správanie na železničnom priecestí. Incident vyšetruje polícia

22:03 23.07.2024Zaujímavosti

Muž sa hral s dieťaťom mimoriadne nezodpovedným spôsobom.