• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Zelenskyj sa v stredu zúčastní na virtuálnom summite G7, v Senáte USA nevystúpil

  • 7:21 06.12.2023
  • Tokio
Zelenskyj sa v stredu zúčastní na virtuálnom summite G7, v Senáte USA nevystúpil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v stredu pripojí k virtuálnemu summitu lídrov skupiny G7.

Oznámilo to v noci na stredu Japonsko, ktoré tomuto zoskupeniu ekonomicky najvyspelejších krajín sveta aktuálne predsedá, informuje agentúra AFP.

Hovorca japonskej vlády novinárom povedal, že japonský premiér Fumio Kišida bude v stredu „hostiteľom TV summitu G7“. Dodal, že okrem lídrov krajín G7 sa k prvej časti videokonferencie pripojí aj Zelenskyj. Hovorca tiež uviedol, že Kišida a ostatní lídri G7 vrátane USA budú „diskutovať o otázkach, ktoré sú dôležité pre medzinárodné spoločenstvo, ako je situácia na Ukrajine, situácia na Blízkom východe či umelá inteligencia“.

K jeho oznámeniu došlo len niekoľko hodín po tom, ako Zelenskyj na poslednú chvíľu nečakane zrušil plánované online vystúpenie v americkom Senáte, kde mal senátorov informovať o súčasnej situácii na Ukrajine a žiadať ich o schválenie rozsiahlej vojenskej a finančnej pomoci pre Ukrajinu.

Virtuálnu neúčasť ukrajinského lídra na tomto stretnutí oznámil líder demokratickej väčšiny Senátu Chuck Schumer s tým, že Zelenskému do toho niečo prišlo „na poslednú chvíľu“. Schumer však zároveň zopakoval nedávne Zelenského slová adresované senátorom, a síce, že „bez ďalšej pomoci od Kongresu nemá Ukrajina prostriedky na to, aby porazila (ruského prezidenta) Vladimira Putina“.

AFP pripomína americký Kongres je aktuálne v otázke podpory Ukrajiny rozdelený viac než kedykoľvek predtým, a síce počas už takmer dvojročnej ruskej invázie. Kyjev zároveň už poskytnutú pomoc vyčerpal a je odkázaný na ďalšiu.

Republikáni v Senáte podmieňujú svoju podporu pre ďalšiu finančnú pomoc Ukrajine tým, že demokratická väčšina prijme sprísnenie imigračných zákonov aj ochrany hraníc USA, čo však demokrati odmietajú. Hlasovanie o balíku pomoci pre Ukrajinu v hodnote vyše 60 miliárd dolárov by sa malo v Senáte konať už v stredu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

VČERA - 22:13Zahraničné

Bývalý americký prezident a súčasný kandidát republikánov za prezidenta Donald Trump prijal v piatok izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vo svojom sídle Mar-a-Lago v meste Palm Beach na Floride.

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

VČERA - 22:11Zahraničné

Olympijské hry v Paríži odštartovali v piatok unikátnym otváracím ceremoniálom, ktorý sa prvýkrát v histórii nekonal na hlavnom štadióne, ale v samotnom centre mesta.

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

VČERA - 21:29Zahraničné

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z "pirátstva"

VČERA - 18:59Zahraničné

Americký hudobný skladateľ Philip Glass obvinil divadlo na Rusmi okupovanom Kryme, že plánuje bez povolenia uviesť premiéru baletu s jeho hudbou.

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

VČERA - 18:02Zahraničné

Premiér SR Robert Fico v piatok opätovne telefonicky komunikoval otázku tranzitu ruskej ropy cez Ukrajinu s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom.