• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
17°Bratislava

Ako sa rozprávať s manipulátorom: 5 viet, ktoré musíte ovládať

  • 19:23 02.12.2023
  • Bratislava
Ako sa rozprávať s manipulátorom: 5 viet, ktoré musíte ovládať

Nacvičené odpovede vám pomôžu v každej hraničnej situácii, do ktorej vás vtiahne manipulátor.

Komunikácia je pre väčšinu manipulátorov len nástroj, ako od iných dosiahnuť svoje ciele. Viac ako na medziľudské vzťahy sa v nej sústredia na víťazstvo, a tak kladú bokom všetky znaky zdravého rozhovoru: dôveru, rešpekt a empatiu.

Nedostatok zdravých komunikačných schopností u manipulátorov vedie k prehnaným reakciám, zraňujúcim poznámkam a vyhroteným situáciám.

V niektorých druhoch komunikácie sú majstri

Keďže komunikácia je často prvý alebo jediný nástroj, ktorý manipulátorom pomáha vybojovať si cieľ, v niektorých jej typoch priam excelujú. Mnohí nevedia, že skúsený manipulátor je majstrom v čítaní emócií a pohotovom reagovaní na ne.

Napriek tomu, že ju používame každý deň, komunikácia je talent, s ktorým sa človek automaticky nerodí. Keďže väčšina ľudí sa s manipulátormi nestretáva na každodennej báze, konverzácia s nimi neraz vedie k nedorozumeniam až agresii.

Naučené frázy

Existuje niekoľko overených a funkčných fráz, ktoré vás dokážu ochrániť pred útokmi manipulátora. Ich cieľom je vyhnúť sa emocionálnym reakciám a odbúrať tlak, ktorý pri útoku vzniká.

Mnohé z nich na prvý pohľad pôsobia umelo a neúprimne, čo je bohužiaľ jedna z mála taktík, aké vás pred manipulátorom dokážu zachrániť. Akákoľvek emocionálna väzba s ním by mohla viesť k neželaným emočným následkom.

Vďaka naučeným frázam si tiež dokážete pevne stanoviť hranice. Ich jedinou nevýhodou je, že je potrebné si ich vopred pripraviť – manipulátori sú totiž skúsení v odzbrojovaní ľudí, a tak pod stresom reagujeme neraz tak, ako by sme nechceli.

  • Keď ho chcete odmietnuť: Vety by mali byť stručné a slušné. „Ďakujem, nemám záujem“ alebo „Radšej nie“ sú odpovede, ktoré sú úctivé a zároveň pevne vytyčujú vaše hranice.
  • Pri odpovedi manipulátorovi, ktorý vás ponižuje alebo uráža: Vyhnite sa emóciám, ktoré by vystupňovali napätie a uľahčili postup manipulátorovi. „Prestaň ma obťažovať, prosím“ alebo „Ako som už predtým povedal/a, o tomto sa s tebou nebudem baviť“ sú frázy, ktoré jasne stanovujú hranice bez prehnaných emócií.
  • Keď manipulátor klame o svojich činoch alebo rečiach: Pri riešení situácie postupujte tak, aby nevznikol priestor na pochybnosti. „Viem, čo som počul/a (alebo videl/a) a viac sa o tom nebudem baviť“ je fráza, ktorá dokazuje, že ste neuverili lži a nemienite sa o tom hádať.
  • Keď vás manipulátor nespravodlivo obviní: Zostaňte pokojní a vnútorne si pripomeňte, aká je realita. „Nesúhlasím s tvojím opisom situácie a viac sa o tom s tebou nebudem rozprávať“ alebo „Si zodpovedný za svoje správanie a voľby“ vás ochránia pred otázkami o obvineniach a zároveň deklarujú váš názor.
  • Keď proti vám použije pocit viny, aby vás prinútil konať tak, ako nechcete: Frázy by mali byť jasné a pevne stanovené. „Na ultimáta nebudem reagovať“ alebo „Už som ti na to odpovedal/a“ vám dodajú pocit bezpečia a pevných hraníc, pričom dáte najavo, že takáto taktika na vás neúčinkuje.

Kľúčom je konzistentnosť

Pre úspech v rozhovore s manipulátorom je potrebné celkom vyčleniť emócie a opakovať naučené frázy toľkokrát, koľko je potrebné. Manipulátori – najmä tí, ktorí u vás doteraz neboli zvyknutí na takýto prejav odporu – spočiatku „pritvrdia“ a budú skúšať rôzne taktiky, aby vás zlomili. Vytrvalosť je preto nevyhnutná.

Hoci vo vás tieto frázy môžu vyvolať pocit viny, v skutočnosti vám dodávajú silu reagovať pokojnejšie, a napokon prinútia manipulátora vzdať sa svojej snahy o víťazstvo.

Zdroj: Info.sk, DP, psychologytoday.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šesťdesiatnička Sandra Bullocková,

Šesťdesiatnička Sandra Bullocková, "zažila" nebezpečnú rýchlosť i gravitáciu

VČERA - 6:21Zaujímavosti

Oscarmi oceňovaná americká herečka slávi 60. narodeniny.

Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka slávi 80. narodeniny

Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka slávi 80. narodeniny

VČERA - 6:17Zaujímavosti

Popularita Radošinského naivného divadla bola pre predstaviteľov totalitného režimu problém, zakročiť však nevedeli.

Veľká predpoveď počasia na jeseň: Čakajú nás ďalšie horúčavy?

Veľká predpoveď počasia na jeseň: Čakajú nás ďalšie horúčavy?

20:14 25.07.2024Zaujímavosti

Meteorológovia očakávajú, že počas jesene sa do Európy vráti studený prúd La Nina. Ako to ovplyvní počasie?

Facebookom sa šíri nový podvod, na túto otázku neodpovedajte!

Facebookom sa šíri nový podvod, na túto otázku neodpovedajte!

19:26 25.07.2024Zaujímavosti

Rozhovor, ktorý začína obyčajnou otázkou, sa môže rýchlo zvrhnúť na podvod. Ohrozené sú aj kontakty, ktoré dlhšie poznáte.

Video: Šokujúce správanie na železničnom priecestí. Incident vyšetruje polícia

Video: Šokujúce správanie na železničnom priecestí. Incident vyšetruje polícia

22:03 23.07.2024Zaujímavosti

Muž sa hral s dieťaťom mimoriadne nezodpovedným spôsobom.