• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 26.10.2024Meniny má Demeter
15°Bratislava

Šéf NATO podporil suverenitu Bosny, odsúdil zasahovanie zo zahraničia

  • 13:00 20.11.2023
  • Sarajevo
Šéf NATO podporil suverenitu Bosny, odsúdil zasahovanie zo zahraničia

Severoatlantická aliancia (NATO) podporuje územnú celistvosť Bosny a Hercegoviny a je znepokojená "zhubným zasahovaním zo zahraničia" do záležitostí tejto balkánskej krajiny, uviedol v pondelok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Podľa jeho vyjadrenia stojí za týmto zasahovaním Rusko, ale aj ďalší aktéri. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Práve bosnianska metropola Sarajevo je prvou zastávkou Stoltenbergovho balkánskeho turné, v rámci ktorého navštívi aj Kosovo, Srbsko a Severné Macedónsko.

Spojenci rozhodne podporujú suverenitu a územnú integritu Bosny a Hercegoviny,“ povedal Stoltenberg novinárom „Sme znepokojení separatistickou a štvavou rétorikou, ako aj zhubným zasahovaním zo zahraničia, čo sa týka okrem iných aj Ruska,“ dodal.

Existujú rozšírené obavy, že sa Rusko pokúša destabilizovať Bosnu a zvyšok regiónu a čiastočne tak odpútať pozornosť sveta od svojej agresie na Ukrajine, konštatuje AP.

Moskva otvorene podporuje proruského bosnianskosrbského prezidenta Milorada Dodika, ktorý vystupuje proti jednote Bosny a žiada pripojenie bosnianskej Republiky srbskej (RS) k susednému Srbsku. „Podkopáva to stabilitu a marí reformy,“ upozornil šéf NATO. „Všetci (bosnianski) politickí predstavitelia musia pracovať na zachovaní jednoty, budovať štátne inštitúcie a snažiť sa o zmierenie. Toto je kľúčové pre stabilitu a bezpečnosť tejto krajiny,“ dodal.

Aliancia zohrala rozhodujúcu úlohu pri ukončení občianskej vojny v Bosne (1992-95) a implementácii mierového plánu presadzovaného Spojenými štátmi, ktorým sa Bosna rozdeľuje na dva vysoko autonómne regióny - Republiku srbskú a bosniansko-chorvátsku Federáciu Bosny a Hercegoviny (FBaH).

Bosnianskosrbské vedenie však už roky blokuje žiadosť Sarajeva o členstvo v NATO, proti ktorej je aj Rusko. Podľa Stoltenberga by sa táto situácia mala už skončiť. „Každá krajina má právo zvoliť si opatrenia v záujme svojej vlastnej bezpečnosti bez cudzieho zasahovania,“ upozornil.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Scholz varuje Irán pred akoukoľvek eskaláciou po izraelských útokoch

Scholz varuje Irán pred akoukoľvek eskaláciou po izraelských útokoch

DNES - 16:09Zahraničné

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu varoval Irán pred eskaláciou konfliktu na Blízkom východe po tom, čo Izrael v noci na sobotu podnikol letecké útoky na vojenské ciele v Iráne.

Zadržali štyroch ľudí v prípade výbušných balíkov

Zadržali štyroch ľudí v prípade výbušných balíkov

DNES - 8:12Zahraničné

Poľské bezpečnostné zložky zadržali skupinu štyroch ľudí, ktorých obvinili z odosielania zápalných zariadení a výbušnín leteckou dopravou v mene cudzích spravodajských služieb.

Súd opätovne odmietol obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia

Súd opätovne odmietol obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia

DNES - 5:37Zahraničné

Sudkyňa potvrdila svoje rozhodnutie a zamietla obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia kameramanky Halyny Hutchinsovej pri nakrúcaní westernu.

Izrael útočí na vojenské ciele v Iráne

Izrael útočí na vojenské ciele v Iráne

DNES - 5:15Zahraničné

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že uskutočňuje letecké útoky na vojenské ciele v Iráne.

The New York Times: Čínski hackeri sa zamerali na mobily Trumpa a Vancea

The New York Times: Čínski hackeri sa zamerali na mobily Trumpa a Vancea

VČERA - 22:01Zahraničné

Čínski hackeri sa napojili na systém telekomunikačnej spoločnosti Verizon a zamerali sa na mobily používané republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom a uchádzačom o viceprezidentský úrad J. D. Vanceom.