• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 7.5.2025Meniny má Monika
14°Bratislava

Z chladničky rovno na panvicu? Tento krok pred prípravou vajec nesmiete vynechať!

  • 7:12 21.10.2023
  • Bratislava
Z chladničky rovno na panvicu? Tento krok pred prípravou vajec nesmiete vynechať!

Všestranné vajcia sa dajú pripraviť na množstvo spôsobov. Pred každým z nich by sme však nemali zabúdať na dôležitý krok.

Vajcia sú jedným z najbežnejších druhov potravín v domácnostiach. Okrem pečenia, pri ktorom slúžia ako nenahraditeľná zložka, sa dajú pripraviť aj ako volské oko, praženica, omeleta alebo natvrdo.

Vajcia však zároveň patria k najkontroverznejším potravinárskym surovinám. Mnohí vedci sa dodnes sporia o ich vplyve na hladinu cholesterolu, no zrejmý nie je ani správny spôsob ich skladovania. Niektorí totiž tvrdia, že patria do chladničky, zatiaľ čo iní sú presvedčení o opaku.

Ako teda vyzerá správne skladovanie vajec a na čo treba myslieť ešte pred prípravou?

Mimo chladničky len v jednom prípade

Kvalitné vajcia obvykle pochádzajú z chovu, v ktorom boli všetky sliepky zaočkované proti salmonelóze. V takomto prípade je bezpečné skladovať ich aj mimo chladničky za predpokladu, že ich odložíte na miesto s teplotou vzduchu nepresahujúcou 20 stupňov Celzia.

Ak si však nie ste istí, či nosnice boli zaočkované, odporúča sa skladovať vajcia v chladničke. Pri tom je však potrebné nevynechať zásadný krok ešte pred prípravou – nechať vajcia postáť pri izbovej teplote aspoň polhodinu pred spracovaním.

„Vajcia skladujte pri konštantnej teplote pod 20 stupňov Celzia – vďaka tomu si udržia čerstvosť a kvalitu,“ informuje britský distribútor vajec Lion Mark. „V domácej kuchyni je najlepším miestom na ich uskladnenie chladnička.“

„Najlepší výsledok dosiahnete, keď vajcia vyložíte z chladničky polhodinu pred varením. Náhla zmena teploty by totiž mohla poškodiť škrupinu alebo znížiť lepivosť vajca pri pečení,“ pokračuje Lion Mark.

Odborníci dodávajú, že ľuďom s dobrou imunitou nehrozí ochorenie súvisiace s konzumáciou surových alebo nedostatočne tepelne upravených vajec.

8 zásad správneho skladovania vajec

  • Odkladajte ich na chladné, suché miesto, najlepšie do chladničky.
  • Chráňte ich pred kontaktom s inými potravinami. Ak ho máte, využite držiak na vajcia.
  • Riaďte sa dátumom minimálnej trvanlivosti.
  • Polhodinu pred spracovaním ich vytiahnite z chladničky.
  • Neklaďte ich do blízkosti silne aromatických potravín (škrupiny sú pórovité a prepúšťajú pachy).
  • Neklaďte ich do blízkosti surového mäsa.
  • Pred ich spracovaním a po ňom si dôkladne umyte ruky.
  • Vajcia zjedzte čo najskôr po uvarení. V prípade odloženia uvarených vajec do chladničky ich zjedzte najneskôr do dvoch dní.
Zdroj: Info.sk, DP, examinerlive.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Humorista Stano Radič, majster nenápadnej pointy, by mal dnes 70 rokov

Humorista Stano Radič, majster nenápadnej pointy, by mal dnes 70 rokov

DNES - 5:39Zaujímavosti

V období po Nežnej revolúcii patril medzi najznámejších slovenských humoristov.

Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou

Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou

9:48 05.05.2025Zaujímavosti

Pri bodnutí včelou je potrebné žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou. Na vybratie kliešťa sa odporúča využiť špeciálnu pinzetu alebo háčik.

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti

7:15 05.05.2025Zaujímavosti

Narcistickú osobnosť dokáže odhaliť aj písomný prejav. Aké emoji najčastejšie používajú narcisti?

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky

5:49 05.05.2025Zaujímavosti

V Čechách a na Slovensku je považovaný za jedného z najaktívnejších filmových hercov.

Vyše 80 % ľudí robí v sprche túto chybu, ukázal prieskum

Vyše 80 % ľudí robí v sprche túto chybu, ukázal prieskum

20:43 04.05.2025Zaujímavosti

Každodennú aktivitu možno aj vy vykonávate nesprávne. Čo na to hovoria odborníci?