• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 17.10.2021Meniny má Hedviga
Bratislava

Maškrty bez výčitiek. Ako si vybrať zdravý cukor?

  • 19:10 21.11.2014
  • BRATISLAVA
Maškrty bez výčitiek. Ako si vybrať zdravý cukor?

V prvej časti článku sme vysvetlili zápory klasického rafinovaného cukru prezývaného aj „biely jed“. Teraz ponúkame pár tipov na jeho prírodné náhrady, ktoré urobia váš život oveľa zdravším a voňavejším.

Ilustračné foto - kokosový cukor

Upozornenie na tukové "light - ky"

Neskúšajte cukor vymeniť za umelé sladidlá, v ktorých je často nahradený množstvom tuku. Takto dochutené "light" potraviny vás nezasýtia. Práve naopak. Vzbudia vo vás ešte väčšiu chuť na sladké a vy priberiete oveľa viac. Lekári navyše upozorňujú, že konzumácia umelých sladidiel zdravými ľuďmi môže byť spúšťačom cukrovky.

Čítajte: Light kolové nápoje: Toto ste o nich netušili!

Stavte na zdravšie alternatívy

Nebojte sa vyskúšať niečo nové a urobte pre svoje zdravie správny krok. Vymeňte škodlivý biely cukor za skutočne zdravé náhrady do vašich obľúbených nápojov a jedál! Môžete "mlsať" bez zlého svedomia a neuškodíte ani organizmu.

Čítajte: Ako schudnúť zdravo? Dodržujte 6 stravovacích princípov!

Čierny zázrak - Melasa

Jej zdravá varianta vzniká pri výrobe cukru cukrovej trstiny. Má tmavohnedú farbu a hustú, sirupovitú konzistenciu. Vďaka obsahu enzýmov, minerálov, vitamínov a aminokyselín dokazuje priaznivé liečiteľské výsledky. Pomáha tak udržiavať organizmus v kondícii. Výsledky preukázala pri liečení migrén, problémov s trávením, kožných ochorení ako ekzémy či psoriáza, artróze a osteoporóze a tiež pri hemeroidoch a vysokom krvnom tlaku. Výnimkou nie je ani pomoc pri gynekologickom ochorení zápalového typu. Zlepšuje i výsledky pečeňových testov. Môžeme ju zamiešať do horúcich nápojov, jogurtov, výživy, ovsenej kaše alebo müsli.

Keď už cukor, ktorý?

Kokosový cukor

Cukor získaný z nektáru kokosových kvetov je čisto prírodným produktom, ktorý vnesie do vašej kuchyne kúsok tropického leta. Okrem vynikajúcej karamelovej chuti obsahuje množstvo prospešného draslíka, horčíka, zinku, železa, aminokyselín a vitamínov B1, B2, B3, B6 a C.

Čítajte: Tieto potraviny majú viac cukru, než si myslíte

Trstinový cukor

Jeho vyššia cena zodpovedá nutnosti jeho dovozu z tropických krajín. Získava sa z cukrovej trstiny, má peknú zlatú farbu a obsahuje zdraviu prospešnú melasu, nakoľko neprechádza procesom chemickej rafinácie. Pomalšie sa vstrebáva do organizmu a má i vyšší obsah prirodzenej glukózy a fruktózy. Čím je trstinový cukor tmavší, tým viac prírody v ňom zostáva a tým je bohatší na výživnú melasu.

Zorientujte sa aj v celozrnných múkach: Celozrnná múka. Akú si vybrať a prečo je zdravá?

Ako je to s hnedým cukrom?

Jeho vplyv na vznik zubného kazu, cukrovky a obezity je úplne rovnaký ako pri bielom cukre. Množstvo vitamínov, minerálov a aminokyselín v ňom obsiahnutých je zanedbateľne malé. V skutočnosti ide o biely cukor, ktorý nebol úplne zbavený melasy, a preto mu zostala hnedastá farba. Pri jeho kúpe si dávajte pozor na zloženie. Ak obsahuje karamelové farbivo, ide o obyčajný zafarbený biely cukor, samozrejme bez zvyškov melasy a vlákniny.

Stévia. Cukor, ktorý lieči

Výbornou alternatívou cukru je stévia. Táto sladká tráva má pôvod v Latinskej Amerike. Je vhodná aj pre ľudí s cukrovkou a metabolickým syndrómom i pre tých, ktorí potrebujú zhodiť pár kíl. Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu a ďalšie prospešné látky. Okrem toho, že má nulovú energetickú hodnotu, znižuje hladinu cukru v krvi, žutie jej listov bráni vzniku zubného kazu a zápachu z úst, znižuje krvný tlak a alergické prejavy, posilňuje imunitu, lieči ekzémy a hojenie rán a podporuje trávenie. Nestačí? Má tiež protiplesňové, antibakteriálne a dezinfekčné účinky, pomáha pri liečbe závislosti od fajčenia a pitia alkoholu a pomáha pri problémoch s vypadávaním vlasov. Viac o stévii čítajte >>TU.

Javorový sirup

Toto sladidlo má svoj dávny pôvod vo vzdialenej Kanade. Získava sa z miazgy cukrového javoru. Tieto faktory vplývajú i na jeho vyššiu cenu. Jeho sladkú chuť a typickú vôňu oceníte najmä na palacinkách, lievancoch alebo ovsenej kaši. V porovnaní s cukrom má nižšiu energetickú hodnotu, no čo vás určite presvedčí, je viac ako 50 antioxidantov, ktoré obsahuje.

Čítajte: Zdravé sladkosti bez priberania. Inšpirujte sa!

Sirup z agáve

Dar od Bohov. Tak nazývali tento mexický sirup starí Aztékovia. Jeho chuť je podobná medu a využiť ho môžete úplne rovnako. Vďaka nízkemu glykemickému indexu je vhodný aj pre diabetikov. Obsahuje vysoký podiel fruktózy a len minimum sacharózy a dextrózy. Pri jeho výrobe sú zachované všetky minerálne látky a železo, ktoré sa v rastline prirodzene vyskytujú. Pomáha tráviacemu systému, má protizápalové účinky a bráni zaneseniu ciev cholesterolom.

Rada na záver: Blížia sa Vianoce a s cukrom to predsa len väčšina z nás preženie o trochu viac. Malou záchranou je pitie čistej vody s vytlačeným citrónom, ktorý v tele vytvorí zásadité prostredie a vráti organizmu stratenú rovnováhu.

Čítajte: PRVÁ ČASŤ: Jedovatý biely cukor. Môže nás zabiť?

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, BD, zahr., Foto: Flickr
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto jedlo prispeje k rapídnemu zhoršeniu mozgovej funkcie už v priebehu 4 týždňov

Toto jedlo prispeje k rapídnemu zhoršeniu mozgovej funkcie už v priebehu 4 týždňov

VČERA - 19:36Zdravie

Následkom pôsobenia tohto jedla na mozog sa dá vyhnúť pomocou správne zvolených doplnkov. Najúčinnejšou prevenciou je však zdravá strava.

Tento typ introvertov má vyššie riziko depresie

Tento typ introvertov má vyššie riziko depresie

VČERA - 9:10Zdravie

Depresia je viac než len prežívanie negatívnych emócií, ako je smútok a úzkosť.

Prečo sa budíme o tretej ráno a premýšľame nad najväčšími obavami?

Prečo sa budíme o tretej ráno a premýšľame nad najväčšími obavami?

VČERA - 7:31Zdravie

Spánok bežného človeka je pomerne často prerušovaný, no len niektorí na tieto rušivé momenty reagujú vedome. Prečo sa prebúdzame najmä o tretej nadránom a zamestnávame myseľ svojimi najväčšími obavami?

Dva jednoduché spôsoby, ako znížiť riziko COVID-19 o polovicu

Dva jednoduché spôsoby, ako znížiť riziko COVID-19 o polovicu

19:41 14.10.2021Zdravie

Tieto dva rizikové faktory viete mať pod kontrolou.

Smrteľný príznak perimenopauzy, s ktorým sa stretáva každá 10. žena

Smrteľný príznak perimenopauzy, s ktorým sa stretáva každá 10. žena

7:20 12.10.2021Zdravie

Mnohé z nich trpia v tichosti. Tento príznak perimenopauzy predstavuje smrteľné nebezpečenstvo.