Maškrty bez výčitiek. Ako si vybrať zdravý cukor?
V prvej časti článku sme vysvetlili zápory klasického rafinovaného cukru prezývaného aj „biely jed“. Teraz ponúkame pár tipov na jeho prírodné náhrady, ktoré urobia váš život oveľa zdravším a voňavejším.
Ilustračné foto - kokosový cukor
Upozornenie na tukové "light - ky"
Neskúšajte cukor vymeniť za umelé sladidlá, v ktorých je často nahradený množstvom tuku. Takto dochutené "light" potraviny vás nezasýtia. Práve naopak. Vzbudia vo vás ešte väčšiu chuť na sladké a vy priberiete oveľa viac. Lekári navyše upozorňujú, že konzumácia umelých sladidiel zdravými ľuďmi môže byť spúšťačom cukrovky.
Čítajte: Light kolové nápoje: Toto ste o nich netušili!
Stavte na zdravšie alternatívy
Nebojte sa vyskúšať niečo nové a urobte pre svoje zdravie správny krok. Vymeňte škodlivý biely cukor za skutočne zdravé náhrady do vašich obľúbených nápojov a jedál! Môžete "mlsať" bez zlého svedomia a neuškodíte ani organizmu.
Čítajte: Ako schudnúť zdravo? Dodržujte 6 stravovacích princípov!
Čierny zázrak - Melasa
Jej zdravá varianta vzniká pri výrobe cukru cukrovej trstiny. Má tmavohnedú farbu a hustú, sirupovitú konzistenciu. Vďaka obsahu enzýmov, minerálov, vitamínov a aminokyselín dokazuje priaznivé liečiteľské výsledky. Pomáha tak udržiavať organizmus v kondícii. Výsledky preukázala pri liečení migrén, problémov s trávením, kožných ochorení ako ekzémy či psoriáza, artróze a osteoporóze a tiež pri hemeroidoch a vysokom krvnom tlaku. Výnimkou nie je ani pomoc pri gynekologickom ochorení zápalového typu. Zlepšuje i výsledky pečeňových testov. Môžeme ju zamiešať do horúcich nápojov, jogurtov, výživy, ovsenej kaše alebo müsli.
Keď už cukor, ktorý?
Kokosový cukor
Cukor získaný z nektáru kokosových kvetov je čisto prírodným produktom, ktorý vnesie do vašej kuchyne kúsok tropického leta. Okrem vynikajúcej karamelovej chuti obsahuje množstvo prospešného draslíka, horčíka, zinku, železa, aminokyselín a vitamínov B1, B2, B3, B6 a C.
Čítajte: Tieto potraviny majú viac cukru, než si myslíte
Trstinový cukor
Jeho vyššia cena zodpovedá nutnosti jeho dovozu z tropických krajín. Získava sa z cukrovej trstiny, má peknú zlatú farbu a obsahuje zdraviu prospešnú melasu, nakoľko neprechádza procesom chemickej rafinácie. Pomalšie sa vstrebáva do organizmu a má i vyšší obsah prirodzenej glukózy a fruktózy. Čím je trstinový cukor tmavší, tým viac prírody v ňom zostáva a tým je bohatší na výživnú melasu.
Zorientujte sa aj v celozrnných múkach: Celozrnná múka. Akú si vybrať a prečo je zdravá?
Ako je to s hnedým cukrom?
Jeho vplyv na vznik zubného kazu, cukrovky a obezity je úplne rovnaký ako pri bielom cukre. Množstvo vitamínov, minerálov a aminokyselín v ňom obsiahnutých je zanedbateľne malé. V skutočnosti ide o biely cukor, ktorý nebol úplne zbavený melasy, a preto mu zostala hnedastá farba. Pri jeho kúpe si dávajte pozor na zloženie. Ak obsahuje karamelové farbivo, ide o obyčajný zafarbený biely cukor, samozrejme bez zvyškov melasy a vlákniny.
Stévia. Cukor, ktorý lieči
Výbornou alternatívou cukru je stévia. Táto sladká tráva má pôvod v Latinskej Amerike. Je vhodná aj pre ľudí s cukrovkou a metabolickým syndrómom i pre tých, ktorí potrebujú zhodiť pár kíl. Obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu a ďalšie prospešné látky. Okrem toho, že má nulovú energetickú hodnotu, znižuje hladinu cukru v krvi, žutie jej listov bráni vzniku zubného kazu a zápachu z úst, znižuje krvný tlak a alergické prejavy, posilňuje imunitu, lieči ekzémy a hojenie rán a podporuje trávenie. Nestačí? Má tiež protiplesňové, antibakteriálne a dezinfekčné účinky, pomáha pri liečbe závislosti od fajčenia a pitia alkoholu a pomáha pri problémoch s vypadávaním vlasov. Viac o stévii čítajte >>TU.
Javorový sirup
Toto sladidlo má svoj dávny pôvod vo vzdialenej Kanade. Získava sa z miazgy cukrového javoru. Tieto faktory vplývajú i na jeho vyššiu cenu. Jeho sladkú chuť a typickú vôňu oceníte najmä na palacinkách, lievancoch alebo ovsenej kaši. V porovnaní s cukrom má nižšiu energetickú hodnotu, no čo vás určite presvedčí, je viac ako 50 antioxidantov, ktoré obsahuje.
Čítajte: Zdravé sladkosti bez priberania. Inšpirujte sa!
Sirup z agáve
Dar od Bohov. Tak nazývali tento mexický sirup starí Aztékovia. Jeho chuť je podobná medu a využiť ho môžete úplne rovnako. Vďaka nízkemu glykemickému indexu je vhodný aj pre diabetikov. Obsahuje vysoký podiel fruktózy a len minimum sacharózy a dextrózy. Pri jeho výrobe sú zachované všetky minerálne látky a železo, ktoré sa v rastline prirodzene vyskytujú. Pomáha tráviacemu systému, má protizápalové účinky a bráni zaneseniu ciev cholesterolom.
Rada na záver: Blížia sa Vianoce a s cukrom to predsa len väčšina z nás preženie o trochu viac. Malou záchranou je pitie čistej vody s vytlačeným citrónom, ktorý v tele vytvorí zásadité prostredie a vráti organizmu stratenú rovnováhu.
Čítajte: PRVÁ ČASŤ: Jedovatý biely cukor. Môže nás zabiť?
Slivky obsahujú mnoho prospešných živín, pomáhajú aj proti zápche
Slivky sú zdrojom množstva zdraviu prospešných živín. Okrem iného obsahujú sorbitol, ktorý má laxatívne účinky, čím pomáhajú proti zápche.
Video: Čo sa deje so slúchadlami po vložení do ucha?
Ak používate slúchadlá, ktoré sa vkladajú priamo do uší, nemali by ste ich používať príliš často. Simulácia ukazuje, čo môže nasledovať.
Video: V tejto oblasti tváre si vyrážky nikdy nevytláčajte. Viete, čo hrozí?
Vyhnite sa závažným zdravotným následkom pri odstraňovaní vyrážok. Táto oblasť tváre je na to obzvlášť citlivá.
Chirurg radí: 2 skupiny pacientov, ktorí by mali užívať aspirín každý deň
Podľa kardiochirurga existujú dve skupiny ľudí, ktorým sa oplatí preventívne užívať aspirín.
Trpíte nespavosťou? Pozor na tento doplnok, môže ju ešte zhoršiť!
Hoci sa doplnok bežne inzeruje ako pomocník pri skvalitňovaní spánku, v skutočnosti môže vašu rutinu ešte zhoršiť.