• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 7.5.2025Meniny má Monika
14°Bratislava

Kedy zmraziť vajcia? Pri takomto spôsobe prípravy budú najlepšie

  • 9:24 28.09.2023
  • Bratislava
Kedy zmraziť vajcia? Pri takomto spôsobe prípravy budú najlepšie

Vajcia by sme rozhodne nemali skladovať v mrazničke. Existuje však výnimka, pri ktorej sa to oplatí.

O tom, že surové vajcia nepatria do mrazničky, hovorí aj jeden z našich článkov, v ktorom sme vám vysvetlili, že nízke teploty spôsobujú ich rozpínanie, čo vedie k poškodeniu škrupiny a jej praskaniu.

Hoci sa mrazenie vajec nepovažuje za ideálny spôsob ich skladovania, existuje výnimka, pri ktorej je viac ako výhodné odložiť vajíčka do mrazničky – ak ich následne použijete na prípravu strateného vajca.

Základný postup pri príprave strateného vajca hlása, že surové vajce je potrebné opatrne pomocou naberačky vložiť do hrnca s vriacou vodou a takto variť aspoň 5 minút. Po vytiahnutí by bielok mal byť pevný a žĺtok tekutý.

V realite sa skôr stretávame s nevydarenými pokusmi v podobe oddeleného bielka a žĺtka alebo prevareného vajca so stvrdnutým žĺtkom. Všetky problémy našťastie pomôže vyriešiť metóda s mrazením.

Ako na zamrznuté stratené vajce

Aby ste sa vyhli praskaniu škrupiny pri mrazení vajec, vložte ich do mrazničky asi na hodinu, nie viac.

Pred vybratím vajec z mrazničky pripravte hrniec s vodou, ktorú priveďte k varu. Vyberte vajcia, asi 20 sekúnd ich oplachujte pod prúdom studenej vody a následne olúpte škrupinu. Väčšina z obsahu vajec by mala byť zmrazená, môže sa však stať, že vám kúsok kvapne do drezu.

Olúpané vajcia po jednom naložte do menšej misky alebo na naberačku a opatrne ponorte do horúcej vody. Vďaka takémuto postupu sa nemusíte báť, že vám cestou vytečie žĺtok, keďže je zmrazený.

Ďalej postupujte štandardným spôsobom a po piatich minútach varu vajcia skontrolujte. Jediný rozdiel je v dĺžke prípravy – vajcia varené od bodu mrazu si vyžadujú dlhšie ohrievanie, a tak ich varte pokojne aj 7 minút. Následne opatrne vyberte a podávajte.

Zabudnite na vytečený žĺtok

Výhodou tohto postupu je okrem pevného žĺtka aj to, že vášmu vajíčku zaručí dokonalý guľatý tvar. Mrazené vajce totiž po vložení do hrnca neklesne na dno a nesploští sa.

Počiatočné mrazenie vám takisto necháva viac priestoru na prípadné omyly – ak inokedy zvyknete žĺtok prevariť, teraz sa toho pri dodržaní času netreba báť. Pri varení len stačí počkať, kým celkom stvrdne bielok.

Zdroj: Info.sk, DP, lifehacker.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Humorista Stano Radič, majster nenápadnej pointy, by mal dnes 70 rokov

Humorista Stano Radič, majster nenápadnej pointy, by mal dnes 70 rokov

DNES - 5:39Zaujímavosti

V období po Nežnej revolúcii patril medzi najznámejších slovenských humoristov.

Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou

Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou

9:48 05.05.2025Zaujímavosti

Pri bodnutí včelou je potrebné žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou. Na vybratie kliešťa sa odporúča využiť špeciálnu pinzetu alebo háčik.

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti

7:15 05.05.2025Zaujímavosti

Narcistickú osobnosť dokáže odhaliť aj písomný prejav. Aké emoji najčastejšie používajú narcisti?

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky

5:49 05.05.2025Zaujímavosti

V Čechách a na Slovensku je považovaný za jedného z najaktívnejších filmových hercov.

Vyše 80 % ľudí robí v sprche túto chybu, ukázal prieskum

Vyše 80 % ľudí robí v sprche túto chybu, ukázal prieskum

20:43 04.05.2025Zaujímavosti

Každodennú aktivitu možno aj vy vykonávate nesprávne. Čo na to hovoria odborníci?