• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Kyjev: Iránske samovražedné drony obsahujú súčiastky európskej výroby

  • 20:23 27.09.2023
  • Kyjev
Kyjev: Iránske samovražedné drony obsahujú súčiastky európskej výroby

Iránske samovražedné drony použité pri viac ako 600 útokoch Ruska proti Ukrajine obsahujú súčiastky vyrobené v Európe.

Vyplýva to z tajného dokumentu, ktorý Kyjev poslal svojim spojencom so žiadosťou o útok ďalekonosnými raketami, ktoré by zničili zariadenia na ich výrobu v Rusku, Iráne a Sýrii, informuje TASR podľa správy denníka The Guardian.

Správa adresovaná vládam krajín skupiny G7 z augusta obsahuje zoznam 52 súčiastok vyrábaných západnými spoločnosťami v dronoch Šáhid-131 a 57 v dronoch Šáhid-136. Oba typy majú dolet 2000 kilometrov s rýchlosťou 180 kilometrov za hodinu.

Výrobcami súčiastok sú spoločnosti s hlavnými sídlami v USA, Švajčiarsku, Holandsku, Nemecku, Kanade, Japonsku a Poľsku,“ uvádza správa, ktorý získal denník The Guardian. Dodáva, že Irán výrobu rozšíril do prevádzky v Sýrii zásobujúcej ruský prístav Novorossijsk. Vyrábajú sa aj v meste Jelabuga pri rieke Kama v Tatársku. Presunom výroby sa Irán snaží dištancovať od dodávania zbraní Rusku. Stále mu však dodáva súčiastky.

Jedno z riešení navrhované Kyjevom je zničenie potvrdených i potenciálnych výrobných tovární. Útoky „môžu vykonať ozbrojené sily Ukrajiny v prípade, že im partneri dodajú potrebné prostriedky“, uvádza správa.

Spoločnosti uvedené v správe sa od dodávok súčiastok dištancovali a ich použitie v dronoch Šáhid odsúdili. Priznali, že je prakticky nemožné sledovať ich použitie počas celého životného cyklu. Správa z dodávok neobviňuje žiadnu zo spoločností. Uvádza, že „výrobcovia iránskych dronov sa prispôsobili (sankciám) a používajú najdostupnejšie súčiastky, ktorých dodávky sú prakticky nekontrolované“.

Takmer všetok import (súčiastok) do Iránu smeroval z Turecka, Indie, Kazachstanu, Uzbekistanu, Vietnamu alebo Kostariky,“ uvádza správa s odvolaním na informácie v colných vyhláseniach.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

VČERA - 22:13Zahraničné

Bývalý americký prezident a súčasný kandidát republikánov za prezidenta Donald Trump prijal v piatok izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vo svojom sídle Mar-a-Lago v meste Palm Beach na Floride.

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

VČERA - 22:11Zahraničné

Olympijské hry v Paríži odštartovali v piatok unikátnym otváracím ceremoniálom, ktorý sa prvýkrát v histórii nekonal na hlavnom štadióne, ale v samotnom centre mesta.

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

VČERA - 21:29Zahraničné

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z "pirátstva"

VČERA - 18:59Zahraničné

Americký hudobný skladateľ Philip Glass obvinil divadlo na Rusmi okupovanom Kryme, že plánuje bez povolenia uviesť premiéru baletu s jeho hudbou.

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

VČERA - 18:02Zahraničné

Premiér SR Robert Fico v piatok opätovne telefonicky komunikoval otázku tranzitu ruskej ropy cez Ukrajinu s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom.