• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

ŠVPS: Legislatíve pri kontrolách nevyhovelo 25 % vzoriek zahraničných vín

  • 17:49 23.09.2023
  • Bratislava
ŠVPS: Legislatíve pri kontrolách nevyhovelo 25 % vzoriek zahraničných vín

Požiadavkám legislatívy nevyhovelo tento rok pri kontrolách zahraničných vín 25 % vzoriek, najviac nedostatkov sa zistilo v reťazcoch.

Vyplýva to zo správy Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Vlani pri kontrolách legislatíve nevyhovelo 30 % vzoriek a v roku 2021 až 32,6 % vzoriek.

Počas cielenej kontroly v období od mája do júla 2023 vykonanej v zmysle zákona o vinohradníctve a vinárstve sa inšpektori zamerali na predaj zahraničných vín ponúkaných v maloobchodných predajniach, obchodných reťazcoch, ako aj vo veľkoobchodných skladoch a reštauračných zariadeniach. Inšpektori pri podozrení na zahraničné vína, ktoré boli vyrobené a nafľašované v zahraničí alebo vyrobené v zahraničí a nafľašované na Slovensku, odobrali vzorky do laboratórií Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu (ŠVPÚ),“ priblížili veterinári.

Celkovo bolo podľa ŠVPS vykonaných 74 kontrol, z toho 20 v maloobchodných predajniach sudových vín, 34 kontrol v maloobchodných predajniach potravín, 10 kontrol vo veľkoobchodnom sklade a 10 v zariadeniach spoločného stravovania.

Počas kontrol bolo z ponuky vín na jednotlivých prevádzkach odobratých spolu 136 vzoriek, z čoho 34 vzoriek nevyhovelo požiadavkám platnej legislatívy, čo predstavuje 25-percentnú porušenosť. Najviac nedostatkov bolo zistených v obchodných reťazcoch,“ spresnila veterinárna a potravinová správa.

Veterinári doplnili, že v senzorických parametroch nevyhovovalo 21 z celkového počtu vzoriek. „Pri senzorickom komisionálnom hodnotení v laboratóriách ŠVPÚ boli zistené hlavne nedostatky - nečistá vôňa a chuť, predovšetkým po oxidácii, mikrobiálnom rozklade, čo predstavuje najvýznamnejšiu percentuálnu porušenosť, a to až 18,3-percentnú,“ zdôraznila ŠVPS.

Pri označovaní sa podľa správy v štyroch prípadoch zistili nedostatky najmä v nepresnom údaji o zvyškovom cukre vo víne, nesprávny údaj o obsahu alkoholu, neuvedenie povinných údajov - dovozca, krajina pôvodu, nečitateľná výrobná dávka. Ďalším nedostatkom v označovaní bola aj nedodržaná minimálna výška písma na etikete a dolepkách, ako stanovuje platná legislatíva SR a EÚ.

Nedostatky najmä v senzorických znakoch sa podľa veterinárnej správy zistili v maďarských vínach s chráneným označením pôvodu a chráneným zemepisným označením, vínach s deklarovaným pôvodom ako zmes vín z Európskeho spoločenstva, ako aj v španielskych a talianskych vínach v lacnej cenovej kategórii.

Pri apelačných európskych vínach s vyššou nákupnou cenou a vínach dovezených mimo Európskej únie zo zámoria (Čile, Argentína, JAR, Nový Zéland, Austrália) sa podľa ŠVPS potvrdila skúsenosť z minulých rokov a tu sa nezistili nedostatky.

Vína so zistenými nedostatkami sú riešené v rámci správneho konania. Za uvedené nedostatky sú uložené opatrenia (stiahnutie z predaja) a sankčné postihy v správnom konaní,“ dodala veterinárna a potravinová správa.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kaufland sťahuje z predaja nebezpečnú potravinu

Kaufland sťahuje z predaja nebezpečnú potravinu

VČERA - 20:28Ekonomické

Zákazníci produkt nesmú konzumovať.

SAMO odmieta argumenty SNS na prijatie zákona na zdanenie obchodných reťazcov

SAMO odmieta argumenty SNS na prijatie zákona na zdanenie obchodných reťazcov

VČERA - 18:12Ekonomické

Slovenská národná strana sa v stredu verejne obrátila na ministra pôdohospodárstva Richarda Takáča s výzvou, aby predložil zákon na zdanenie obchodných reťazcov.

Zastavenie dodávok ropy od Lukoilu môže mierne destabilizovať trh, tvrdí analytik

Zastavenie dodávok ropy od Lukoilu môže mierne destabilizovať trh, tvrdí analytik

VČERA - 13:52Ekonomické

Zastavenie dodávok ropy od ruskej spoločnosti Lukoil môže mierne destabilizovať trh s palivami a stáť za vyššími cenami napriek pozitívnemu vývoju na trhu s ropou.

J. Yellenová: Prezident J. Biden pomohol udržať odolnosť svetovej ekonomiky

J. Yellenová: Prezident J. Biden pomohol udržať odolnosť svetovej ekonomiky

19:36 25.07.2024Ekonomické

Údaje o vývoji HDP a inflácie za druhý štvrťrok potvrdili, že Spojené štáty sú na ceste "k stabilnému rastu a klesajúcej inflácii", vyhlásila americká ministerka financií Janet Yellenová.

Skupina G7 pracuje na pôžičke 50 miliárd eur pre Ukrajinu krytú ruskými aktívami

Skupina G7 pracuje na pôžičke 50 miliárd eur pre Ukrajinu krytú ruskými aktívami

18:52 25.07.2024Ekonomické

Skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta sveta G7 pravdepodobne do októbra uzavrie rámcovú dohodu o pôžičke vo výške 50 miliárd amerických dolárov pre Ukrajinu.