• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Záhradníčka varuje pred agresívnymi rastlinami: Tieto kvety by som nesadila, ani keby boli zadarmo

  • 12:49 24.09.2023
  • Svet
Záhradníčka varuje pred agresívnymi rastlinami: Tieto kvety by som nesadila, ani keby boli zadarmo

Expertka varuje pred vysádzaním určitých rastlín v záhrade.

V snahe skrášliť svoju záhradu mnohí ľudia vysádzajú rastliny z estetického hľadiska. Častokrát však netušia, že si vysadením určitých rastlín spôsobia problémy. Skúsená záhradníčka varuje pred niekoľkými rastlinami, ktoré by ona sama nikdy nesadila v záhrade. Hoci mnohé z nich môžu vyzerať pekne a majú krásne kvety, podľa odborníčky hrozí, že vašu záhradu úplne ovládnu a môžu sa stať "agresívnymi".

Joanna VonBergenová prezradila 14 rastlín, ktoré by zakázala vo všetkých záhradách. Ako vysvetlila: "Sú to rastliny, s ktorými mám skúsenosti ja alebo moji priatelia záhradníci. Niektoré sú invazívne alebo agresívne sa šíria a niektoré len zaberajú veľa miesta, keď namiesto nich môžu v záhrade žiť atraktívnejšie trvalky."

Na snímke mliečnikovka obrúbená, Foto: Oleg1824/Shutterstock.com

Ako prvé Joanna spomenula mliečnikovku obrúbenú (Euphorbia marginata) tiež označovanú ako „sneh na horách“. Podľa nej je to vôbec najhoršia rastlina, ktorú môžete pestovať na záhrade. V príspevku na svojom blogu Gingham Gardens uviedla: "Viem, že nenávisť je dosť silná emócia, keď hovoríme o rastlinách, ale ak ste sa niekedy pokúšali túto "burinu" zo svojej záhrady vyhubiť, presne viete, čo mám na mysli." Ide o veľmi invazívnu rastlinu a podľa Joanny sa jej nedá zbaviť. Trvalo jej tri záhradnícke sezóny, kým ju dostala preč zo svojej tienistej záhrady. „Nenechajte sa oklamať touto kráskou,“ upozorňuje Joanna.

Na snímke perovník pštrosí, Foto: Manfred Ruckszio/Shutterstock.com

Rovnako silné pocity mala Joanna aj v prípade nádherného perovníka pštrosieho (Matteuccia struthiopteris). Povedala, že perovník síce vyzerá pekne, ale kam ho zasadíte, tam sa začne rozrastať. Jediná výnimka podľa nej platí v prípade, že máte vlhkú podmáčanú plochu, kde nechcete, aby rástlo niečo iné. V opačnom prípade sa mu treba vyhýbať.

Na snímke vratič obyčajný, Foto: Brookgardener/Shutterstock.com

Ďalej Joanna varovala ľudí pred vysádzaním vratiča obyčajného (Tanacetum vulgare). Vysvetlila, že okrem toho, že je to veľmi invázna rastlina, jej silice sú veľmi jedovaté, takže pri manipulácii s ňou musíte používať rukavice.

Na snímke zvonček repkovitý, Foto: Dark_Side/Shutterstock.com

Ani pre zvonček repkovitý (campanula rapunculoides) nemala milé slová slová. Prezradila: "Existuje veľa odrôd zvončeka a mnohé z nich sa správajú veľmi dobre. Zvonček repkovitý medzi ne nepatrí. Je to niečo ako zbojník kvetinovej záhrady."

Na snímke chrastnica rákosovitá, Foto: J Need/Shutterstock.com

Na zozname sa objavili aj ďalšie "invazívne" rastliny, ako je margaréta biela, ktorú si ľudia často zamieňajú za margarétu veľkoúborovú. Na zoznam sa dostala aj okrasná tráva chrastnica rákosovitá (Phalaris arundinacea), ktorá vám môže ľahko prerásť cez hlavu.

Na snímke konvalinka voňavá, Foto: ON-Photography Germany/Shuttertock.com

Joanna potom prešla k rastlinám, ktoré nie sú nevyhnutne invazívne, ale sú "určite agresívne", takže spôsobujú záhradníkom problémy. Prvou z tých, ktorá vám podľa nej nestojí za všetky problémy, je konvalinka voňavá, ktorá kvitne iba veľmi krátku dobu a agresívne sa rozťahuje po záhrade. Rovnakú vlastnosť má aj ľaliovka červenkastá. Na zozname sa ocitla aj montbrécia, veternica lesná, lobelia siphilitica, čistec vlnatý a Royal Standard Hosta.

Na snímke fizostégia virgínska, Foto: alybaba/Shutterstock.com

Na záver varovala aj pred fizostégiou virgínskou (Physostegia virginiana). Má ísť o „poslušnú“ rastlinu, pretože jej stonky môžete ohýbať tak, aby boli otočené požadovaným smerom. Joanna uviedla, že keď túto rastlinu prvýkrát videla v katalógu, zamilovala sa. Rýchlo ju však láska prešla, keď zistila, že sa rozšírila až do susedovho dvora.

Zdroj: Info.sk, TM, ginghamgardens.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šesťdesiatnička Sandra Bullocková,

Šesťdesiatnička Sandra Bullocková, "zažila" nebezpečnú rýchlosť i gravitáciu

VČERA - 6:21Zaujímavosti

Oscarmi oceňovaná americká herečka slávi 60. narodeniny.

Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka slávi 80. narodeniny

Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka slávi 80. narodeniny

VČERA - 6:17Zaujímavosti

Popularita Radošinského naivného divadla bola pre predstaviteľov totalitného režimu problém, zakročiť však nevedeli.

Veľká predpoveď počasia na jeseň: Čakajú nás ďalšie horúčavy?

Veľká predpoveď počasia na jeseň: Čakajú nás ďalšie horúčavy?

20:14 25.07.2024Zaujímavosti

Meteorológovia očakávajú, že počas jesene sa do Európy vráti studený prúd La Nina. Ako to ovplyvní počasie?

Facebookom sa šíri nový podvod, na túto otázku neodpovedajte!

Facebookom sa šíri nový podvod, na túto otázku neodpovedajte!

19:26 25.07.2024Zaujímavosti

Rozhovor, ktorý začína obyčajnou otázkou, sa môže rýchlo zvrhnúť na podvod. Ohrozené sú aj kontakty, ktoré dlhšie poznáte.

Video: Šokujúce správanie na železničnom priecestí. Incident vyšetruje polícia

Video: Šokujúce správanie na železničnom priecestí. Incident vyšetruje polícia

22:03 23.07.2024Zaujímavosti

Muž sa hral s dieťaťom mimoriadne nezodpovedným spôsobom.