• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Hnedé a červené škvrny vo vajciach: Čo sú a možno ich pri varení prehliadať?

  • 20:28 20.09.2023
  • Bratislava
Hnedé a červené škvrny vo vajciach: Čo sú a možno ich pri varení prehliadať?

Po rozbití vajec na ich povrchu niekedy plávajú malé červenkasté alebo hnedé škvrny. Aký majú pôvod a môžeme ich jesť so zvyškom vajca bez obavy o zdravie?

Určite sa vám už do rúk dostalo vajce, ktorého obsah po rozbití nebol len žltý a priesvitný. Niekedy sa na bielku a žĺtku tvoria aj malé hnedé a červené škvrny, ktoré väčšina ľudí prehliada.

Takéto chybičky krásy skutočne nepredstavujú dôvod na paniku a dajú sa bezpečne jesť. Väčšinou ide o stopy krvi alebo mäsa, pričom v prípade bežne predávaných vajec tvoria menej ako 1 percento vzorky.

Spracovatelia sa zbavujú „chybných“ vajec v procese prežarovania, keď vajcia osvetľujú žiarivým svetlom prenikajúcim cez škrupinu. Stále však existuje malá pravdepodobnosť, že niektoré z nich preniknú do predaja.

Ako dochádza k ich tvorbe

Hnedé aj červené škvrny sa vo vajciach tvoria počas ich formovania.

Krvavé škvrny vznikajú počas ovulácie buď v samotnom vajíčku, alebo vo vajíčkovode, ktorý spája vajíčko s maternicou. Vajcia sa zo začiatku tvoria v tekutinou naplnených vačkoch, ktoré sú husto prestúpené krvnými cievami.

Pri prasknutí vačku dochádza k uvoľneniu vajíčka, pričom tento proces môže sprevádzať krvácanie cievok. Krv z nich sa dostáva na povrch vaječného žĺtka, kde zostáva aj po vyliahnutí. V ojedinelých prípadoch môže dôjsť k jej presunu až na bielok, čo sa deje ešte vo vajíčkovode.

Kým krvavé škvrny sa zväčša nachádzajú na žĺtku, hnedé mäsové škvrny možno častejšie nájsť na bielku, kam preniknú pri presune vajca cez vajíčkovod. Nemusia byť len hnedé – zriedka majú aj bielu či červenú farbu. Dokonca aj vyššie zmienené krvavé škvrny následkom oxidácie menia farbu na hnedú, a tak je možné si ich navzájom pomýliť.

Prečo vznikajú?

K vzniku krvavých a mäsových škvŕn dochádza z niekoľkých dôvodov, pričom k najčastejším z nich patrí vek, strava, životné prostredie a genetika sliepky. Podľa niektorých výskumov k tomu prispieva aj nedostatok vitamínu A, stresujúce podmienky chovu (napríklad vysoký hluk), nakazenie infekčnými baktériami alebo vírusmi, či zmeny teploty.

Môžeme ich jesť?

Za predpokladu, že vajce dôsledne uvaríte, krvavé ani mäsové škvrny vám nijako neuškodia. Ak vám však prekáža ich vzhľad, môžete ich zo zvyšku vajca jednoducho odstrániť.

Zdroj: Info.sk, DP, iflscience.com, eggsafety.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šesťdesiatnička Sandra Bullocková,

Šesťdesiatnička Sandra Bullocková, "zažila" nebezpečnú rýchlosť i gravitáciu

VČERA - 6:21Zaujímavosti

Oscarmi oceňovaná americká herečka slávi 60. narodeniny.

Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka slávi 80. narodeniny

Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka slávi 80. narodeniny

VČERA - 6:17Zaujímavosti

Popularita Radošinského naivného divadla bola pre predstaviteľov totalitného režimu problém, zakročiť však nevedeli.

Veľká predpoveď počasia na jeseň: Čakajú nás ďalšie horúčavy?

Veľká predpoveď počasia na jeseň: Čakajú nás ďalšie horúčavy?

20:14 25.07.2024Zaujímavosti

Meteorológovia očakávajú, že počas jesene sa do Európy vráti studený prúd La Nina. Ako to ovplyvní počasie?

Facebookom sa šíri nový podvod, na túto otázku neodpovedajte!

Facebookom sa šíri nový podvod, na túto otázku neodpovedajte!

19:26 25.07.2024Zaujímavosti

Rozhovor, ktorý začína obyčajnou otázkou, sa môže rýchlo zvrhnúť na podvod. Ohrozené sú aj kontakty, ktoré dlhšie poznáte.

Video: Šokujúce správanie na železničnom priecestí. Incident vyšetruje polícia

Video: Šokujúce správanie na železničnom priecestí. Incident vyšetruje polícia

22:03 23.07.2024Zaujímavosti

Muž sa hral s dieťaťom mimoriadne nezodpovedným spôsobom.