• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 23.5.2024Meniny má Želmíra
16°Bratislava

Hnedé a červené škvrny vo vajciach: Čo sú a možno ich pri varení prehliadať?

  • 20:28 20.09.2023
  • Bratislava
Hnedé a červené škvrny vo vajciach: Čo sú a možno ich pri varení prehliadať?

Po rozbití vajec na ich povrchu niekedy plávajú malé červenkasté alebo hnedé škvrny. Aký majú pôvod a môžeme ich jesť so zvyškom vajca bez obavy o zdravie?

Určite sa vám už do rúk dostalo vajce, ktorého obsah po rozbití nebol len žltý a priesvitný. Niekedy sa na bielku a žĺtku tvoria aj malé hnedé a červené škvrny, ktoré väčšina ľudí prehliada.

Takéto chybičky krásy skutočne nepredstavujú dôvod na paniku a dajú sa bezpečne jesť. Väčšinou ide o stopy krvi alebo mäsa, pričom v prípade bežne predávaných vajec tvoria menej ako 1 percento vzorky.

Spracovatelia sa zbavujú „chybných“ vajec v procese prežarovania, keď vajcia osvetľujú žiarivým svetlom prenikajúcim cez škrupinu. Stále však existuje malá pravdepodobnosť, že niektoré z nich preniknú do predaja.

Ako dochádza k ich tvorbe

Hnedé aj červené škvrny sa vo vajciach tvoria počas ich formovania.

Krvavé škvrny vznikajú počas ovulácie buď v samotnom vajíčku, alebo vo vajíčkovode, ktorý spája vajíčko s maternicou. Vajcia sa zo začiatku tvoria v tekutinou naplnených vačkoch, ktoré sú husto prestúpené krvnými cievami.

Pri prasknutí vačku dochádza k uvoľneniu vajíčka, pričom tento proces môže sprevádzať krvácanie cievok. Krv z nich sa dostáva na povrch vaječného žĺtka, kde zostáva aj po vyliahnutí. V ojedinelých prípadoch môže dôjsť k jej presunu až na bielok, čo sa deje ešte vo vajíčkovode.

Kým krvavé škvrny sa zväčša nachádzajú na žĺtku, hnedé mäsové škvrny možno častejšie nájsť na bielku, kam preniknú pri presune vajca cez vajíčkovod. Nemusia byť len hnedé – zriedka majú aj bielu či červenú farbu. Dokonca aj vyššie zmienené krvavé škvrny následkom oxidácie menia farbu na hnedú, a tak je možné si ich navzájom pomýliť.

Prečo vznikajú?

K vzniku krvavých a mäsových škvŕn dochádza z niekoľkých dôvodov, pričom k najčastejším z nich patrí vek, strava, životné prostredie a genetika sliepky. Podľa niektorých výskumov k tomu prispieva aj nedostatok vitamínu A, stresujúce podmienky chovu (napríklad vysoký hluk), nakazenie infekčnými baktériami alebo vírusmi, či zmeny teploty.

Môžeme ich jesť?

Za predpokladu, že vajce dôsledne uvaríte, krvavé ani mäsové škvrny vám nijako neuškodia. Ak vám však prekáža ich vzhľad, môžete ich zo zvyšku vajca jednoducho odstrániť.

Zdroj: Info.sk, DP, iflscience.com, eggsafety.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 30 rokmi získal kultový film Pulp Fiction Zlatú palmu na festivale v Cannes

Pred 30 rokmi získal kultový film Pulp Fiction Zlatú palmu na festivale v Cannes

DNES - 6:20Zaujímavosti

Dnes uplynie 30 rokov ako druhý celovečerný film amerického režiséra a scenáristu Quentina Tarantina ocenili hlavnou cenou - Zlatou palmou.

Video: Na čerpacej stanici vyčíňala dvojica labradorov

Video: Na čerpacej stanici vyčíňala dvojica labradorov

VČERA - 22:14Zaujímavosti

Kamera zachytila štvornohých zločincov.

Bežná chyba pri skladovaní kečupu, ktorá vedie k množeniu ovocných mušiek

Bežná chyba pri skladovaní kečupu, ktorá vedie k množeniu ovocných mušiek

VČERA - 21:26Zaujímavosti

Nesprávne skladovanie kečupu môže prispieť k množeniu ovocných mušiek a ukladaniu ich vajíčok priamo na povrch nádoby.

Prečo sa vám v tomto čase sníva viac snov? Táto vonkajšia zmena ich ovplyvňuje

Prečo sa vám v tomto čase sníva viac snov? Táto vonkajšia zmena ich ovplyvňuje

20:13 21.05.2024Zaujímavosti

Nie je náhoda, že v určitom čase roka sa viac ľudí stretáva s vyššou frekvenciou snov. Prečo k tomu dochádza?

10 PIN kódov, s ktorými prídete o peniaze: Tieto nikdy nepoužívajte!

10 PIN kódov, s ktorými prídete o peniaze: Tieto nikdy nepoužívajte!

19:42 21.05.2024Zaujímavosti

Analýza odhalila najčastejšie používané štvormiestne PIN kódy, ktoré sa zároveň najviac stávajú terčom kybernetických útočníkov.