• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 30.11.2023Meniny má Ondrej, Andrej
Bratislava

Hnedé a červené škvrny vo vajciach: Čo sú a možno ich pri varení prehliadať?

  • 20:28 20.09.2023
  • Bratislava
Hnedé a červené škvrny vo vajciach: Čo sú a možno ich pri varení prehliadať?

Po rozbití vajec na ich povrchu niekedy plávajú malé červenkasté alebo hnedé škvrny. Aký majú pôvod a môžeme ich jesť so zvyškom vajca bez obavy o zdravie?

Určite sa vám už do rúk dostalo vajce, ktorého obsah po rozbití nebol len žltý a priesvitný. Niekedy sa na bielku a žĺtku tvoria aj malé hnedé a červené škvrny, ktoré väčšina ľudí prehliada.

Takéto chybičky krásy skutočne nepredstavujú dôvod na paniku a dajú sa bezpečne jesť. Väčšinou ide o stopy krvi alebo mäsa, pričom v prípade bežne predávaných vajec tvoria menej ako 1 percento vzorky.

Spracovatelia sa zbavujú „chybných“ vajec v procese prežarovania, keď vajcia osvetľujú žiarivým svetlom prenikajúcim cez škrupinu. Stále však existuje malá pravdepodobnosť, že niektoré z nich preniknú do predaja.

Ako dochádza k ich tvorbe

Hnedé aj červené škvrny sa vo vajciach tvoria počas ich formovania.

Krvavé škvrny vznikajú počas ovulácie buď v samotnom vajíčku, alebo vo vajíčkovode, ktorý spája vajíčko s maternicou. Vajcia sa zo začiatku tvoria v tekutinou naplnených vačkoch, ktoré sú husto prestúpené krvnými cievami.

Pri prasknutí vačku dochádza k uvoľneniu vajíčka, pričom tento proces môže sprevádzať krvácanie cievok. Krv z nich sa dostáva na povrch vaječného žĺtka, kde zostáva aj po vyliahnutí. V ojedinelých prípadoch môže dôjsť k jej presunu až na bielok, čo sa deje ešte vo vajíčkovode.

Kým krvavé škvrny sa zväčša nachádzajú na žĺtku, hnedé mäsové škvrny možno častejšie nájsť na bielku, kam preniknú pri presune vajca cez vajíčkovod. Nemusia byť len hnedé – zriedka majú aj bielu či červenú farbu. Dokonca aj vyššie zmienené krvavé škvrny následkom oxidácie menia farbu na hnedú, a tak je možné si ich navzájom pomýliť.

Prečo vznikajú?

K vzniku krvavých a mäsových škvŕn dochádza z niekoľkých dôvodov, pričom k najčastejším z nich patrí vek, strava, životné prostredie a genetika sliepky. Podľa niektorých výskumov k tomu prispieva aj nedostatok vitamínu A, stresujúce podmienky chovu (napríklad vysoký hluk), nakazenie infekčnými baktériami alebo vírusmi, či zmeny teploty.

Môžeme ich jesť?

Za predpokladu, že vajce dôsledne uvaríte, krvavé ani mäsové škvrny vám nijako neuškodia. Ak vám však prekáža ich vzhľad, môžete ich zo zvyšku vajca jednoducho odstrániť.

Zdroj: Info.sk, DP, iflscience.com, eggsafety.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Najlepší spôsob, ako sa nepošmyknúť na ľade: Za túto radu nedáte ani cent

Najlepší spôsob, ako sa nepošmyknúť na ľade: Za túto radu nedáte ani cent

DNES - 8:51Zaujímavosti

Nenáročný spôsob, ako sa ochrániť pred pádmi na zasnežených a zľadovatených chodníkoch, má jeden háčik.

Napínavý príbeh za najdesivejšou fotkou z vesmíru: Toto ste o nej nevedeli

Napínavý príbeh za najdesivejšou fotkou z vesmíru: Toto ste o nej nevedeli

VČERA - 21:34Zaujímavosti

Namiesto paniky prežíval pocit slobody. Astronaut, ktorý je centrom „najdesivejšej fotografie z vesmíru“, prezradil viac o jej vzniku.

Známa sóda Pepsi prekvapuje svojím príbehom. Viete, ako získala meno?

Známa sóda Pepsi prekvapuje svojím príbehom. Viete, ako získala meno?

VČERA - 21:00Zaujímavosti

Obľúbená sóda mala pôvodne niesť názov pripomínajúci jej objaviteľa. Ako vzniklo jej terajšie meno?

Google varuje: Toto by ste nemali robiť, ak nechcete prísť o svoje dáta

Google varuje: Toto by ste nemali robiť, ak nechcete prísť o svoje dáta

VČERA - 6:54Zaujímavosti

Používatelia Google služieb v poslednej dobe hlásia problémy so stratou svojich dát v cloudovom úložisku.

Takto si dokážete doma vypestovať chutné hurmikaki

Takto si dokážete doma vypestovať chutné hurmikaki

7:02 28.11.2023Zaujímavosti

Pestovanie tohto chutného exotického ovocia je jednoduchšie ako by ste si mysleli.