• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.5.2024Meniny má Svetozár
18°Bratislava

Fico: Hranica s Maďarskom sa dá ustrážiť, vláda situáciu nezvláda

  • 11:28 07.09.2023
  • Bratislava
Fico: Hranica s Maďarskom sa dá ustrážiť, vláda situáciu nezvláda

Hranica medzi Maďarskom a Slovenskom sa dá ustrážiť. Vláda nechala hranice "totálne otvorené", nemôže legalizovať pobyt nelegálnych migrantov.

Vyhlásil to šéf Smeru-SD Robert Fico po tom, ako sa vo štvrtok Národnej rade (NR) SR nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu k téme nelegálnej migrácie. Parlament nebol uznášaniaschopný. Fico tvrdí, že v sále bol dostatok poslancov, no neprezentovali sa. Pýta sa, čo bránilo parlamentu prijať uznesenie s výzvou vláde.

Fico zdôraznil, že presadzuje politiku, ktorej zámerom je za každú cenu chrániť vonkajšiu hranicu EÚ. Zopakoval, že o prichádzajúcich nelegálnych migrantoch Slovensko nič nevie, pretože falšujú svoje údaje. Vydávanie potvrdení cudzincom považuje za protizákonný postup. Vláda sa podľa neho nemôže vyhovárať na nedostatočné kapacity, keď dokázala vyčleniť hliadky policajtov a vojakov v čase pandémie nového koronavírusu.

Šéf Smeru-SD tiež avizoval, že pokiaľ sa do programu schôdze o zdravotníctve zaradí aj novela zákona o pobyte cudzincov, chcú na nej rokovať aj o ich návrhu uznesenia. O uznesení z dielne Smeru-SD mali poslanci rokovať na mimoriadnej schôdzi, ktorú sa vo štvrtok nepodarilo otvoriť. Ďalší pokus o jej otvorenie čaká poslancov v piatok (8. 9.). Smer-SD navrhuje cez uznesenie požiadať vládu nariadiť dočasné obnovenie kontroly hraníc SR s Maďarskom. Vláda by tiež podľa návrhu uznesenia mala dôsledne uplatňovať readmisnú dohodu s Maďarskom.

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová tvrdí, že situáciu so zdržiavaním sa nelegálnych migrantov na území SR spôsobil Fico a legislatíva, ktorá sa do zákona dostala počas vlády Petra Pellegriniho. Remišová v stanovisku odmietla uzatvorenie hranice s Maďarskom. Skomplikovalo by to podľa nej situáciu pre Slovákov, ktorí žijú v prihraničných oblastiach. Riešenia musí podľa nej priniesť vláda, od ktorej očakáva „oveľa väčšiu razanciu smerom k Maďarsku, ale aj smerom k Bruselu“.

Poslanec NR SR a exminister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) zdôraznil, že žiadne riziko zo zvýšeného počtu migrantov nehrozí. Treba podľa neho apelovať na Maďarsko na dodržiavanie readmisnej dohody a žiadať riešenia od Európskej komisie.

Líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini žiada vládu, aby zrušila mimoriadnu situáciu, ktorá bola vyhlásená v súvislosti s pandémiou. Treba podľa neho začať s vyhosťovaním nelegálnych migrantov do krajín, odkiaľ prišli, a zaisťovať ich. Situáciu podľa neho nezvládol policajný prezident Štefan Hamran a mal by byť preto odvolaný. Vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú aj premiéra Ľudovíta Ódora, aby neostali len pri navrhovaných opatreniach, aby pokračovali v ochrane územia, občanov a ich majetku.

Poslanec za ĽSNS Rastislav Schlosár upozornil na vysoký nárast počtu migrantov za uplynulý rok. Tvrdí, že nejde o vojnových utečencov zo Sýrie, ale o nelegálnych a ekonomických migrantov. Nespĺňajú podľa jeho slov podmienky na udelenie azylu a polícia by mala preto zmeniť svoj prístup k nim. Odmieta, že by ich nebolo možné vyhostiť. Apeluje tiež na väčšiu kontrolu hraníc s Maďarskom, či na ich uzavretie. Nasadiť na pomoc polícii podľa neho možno viac ako len 500 vojakov.

Líder mimoparlamentnej strany Republika a europoslanec Milan Uhrík považuje aktuálnu situáciu za obrovský problém, ktorému SR čelí pre nečinnosť Európskej únie a vlády. „To je problém, ktorý vygenerovali neschopní politici na čele Únie a SR,“ poznamenal. Vyzval vládu, aby pristúpila k riadnej ochrane našich hraníc a vyslala nelegálnym migrantom jasný signál, že tu nie sú vítaní. Namiesto toho však kabinet podľa Uhríka predstavil „kvázi riešenia“.

Annu Zemanovú (SaS) mrzí, že vláda si neosvojila ich návrhy k migrácii a neprijala ich skôr. Takto podľa nej umožnila strane Smer-SD prezentovať sa pred voľbami touto témou. Poslanec pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Demokrati Juraj Šeliga zdôraznil, že pokiaľ prišlo praktické riešenie od vlády k téme nelegálnej migrácie, treba o ňom diskutovať.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Leteckí záchranári pomáhali zranenému rogalistovi

Leteckí záchranári pomáhali zranenému rogalistovi

DNES - 17:11Domáce

Leteckých záchranárov z Popradu vyslali vo štvrtok popoludní do katastra obce Kamenica v okrese Sabinov, odkiaľ bol hlásený pád rogalistu.

Solák: Po streľbe na premiéra narástol podiel hybridných hrozieb na internete

Solák: Po streľbe na premiéra narástol podiel hybridných hrozieb na internete

DNES - 16:34Domáce

Po stredajšej (15. 5.) streľbe na predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD) narástol podiel hybridných hrozieb vo virtuálnom priestore.

Hnutie Republika je pripravené pomôcť pri stabilizovaní situácie v spoločnosti

Hnutie Republika je pripravené pomôcť pri stabilizovaní situácie v spoločnosti

DNES - 16:24Domáce

Hnutie Republika je pripravené pomôcť vláde pri stabilizovaní situácie v spoločnosti.

Robert Kaliňák podporuje diskusiu strán a potrebu zjednotenia

Robert Kaliňák podporuje diskusiu strán a potrebu zjednotenia

DNES - 16:18Domáce

Podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) súhlasí s potrebou zjednotenia sa a odsúdenia nenávisti.

Pellegrini: Zdravotný stav premiéra je stále vážny, chvíľu som s ním komunikoval

Pellegrini: Zdravotný stav premiéra je stále vážny, chvíľu som s ním komunikoval

DNES - 15:57Domáce

Zdravotný stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) po stredajšom (15. 5.) útoku je naďalej veľmi vážny.