• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
20°Bratislava

Koncert ruskej speváčky v Prahe nebude pre "zjatrenú atmosféru"

  • 20:48 17.08.2023
  • Praha
Koncert ruskej speváčky v Prahe nebude pre "zjatrenú atmosféru"

Koncert ruskej opernej speváčky Anny Netrebkovej, ktorý sa mal v pražskom Obecnom dome konať v októbri, nakoniec nebude.

Predstavenstvo Obecného domu sa s producentkou koncertu dohodlo na jeho zrušení. Vo štvrtok to uviedol predseda predstavenstva Vlastimil Ježek, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Ježek zdôraznil, že koncert sa rozhodli zrušiť najmä s prihliadnutím na negatívny postoj pražskej politickej reprezentácie a „emocionálne zjatrenú atmosféru“. Predstavitelia pražského magistrátu sa opakovane vyjadrovali, že koncert Netrebkovej nie je v aktuálnej situácii vhodný.

Nikto zo zúčastnených so zrušením koncertu nesúhlasí, ale vzhľadom na okolnosti, ktoré postupne premenili čisto umelecký projekt do podoby politických a spoločenských polemík sa predstavenstvo s Nachtigall Artists Management dohodlo na jeho odvolaní,“ citoval Ježek z prijatého uznesenia.

Vstupné na takmer vypredaný koncert ľuďom vrátia v plnej výške. Náklady so zrušením koncertu bude Obecný dom organizujúcej agentúre kompenzovať znížením nájmu Smetanovej siene.

Producentka koncertu Alena Kunertová sa podľa svojich slov s Netrebkovou dohodla, že „ustúpia politickému tlaku“ a speváčka nebude požadovať kompenzácie od Obecného domu ani od agentúry. Ak by došlo k jednostrannému zrušeniu koncertu zo strany Obecného domu, tak by podľa Ježka kompenzácie hrozili. Hľadali preto dohodu.

Netrebková sa podľa Ježka poďakovala českým priaznivcom za priazeň a pozvala ich na svoje koncerty do Viedne, Verony, Berlína a ďalších miest. Kunertová dodala, že speváčku situácia mrzí, ale chápe, že sa vymkla spod kontroly a vznikli politické tlaky.

Operná speváčka má okrem ruského aj rakúske štátne občianstvo. V minulosti mala blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorému pomáhala vo voľbách. Fotila sa aj s vlajkou proruských separatistov na Ukrajine, ktorých finančne podporila. Je takisto na ukrajinskom sankčnom zozname. Vojnu na Ukrajine slovne odsúdila, ale proti Putinovi nikdy nevystúpila.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Austrálski AC/DC sa v Bratislave postarali o nový divácky rekord

Austrálski AC/DC sa v Bratislave postarali o nový divácky rekord

8:13 22.07.2024Kultúra

Slovenská metropola si v nedeľu zapísala do kroniky nový divácky rekord, na letisko vo Vajnoroch prišlo stotisíc fanúšikov na koncert austrálskej skupiny AC/DC.

Na letných koncertoch v SNG vystúpi Tamara Kramar aj Nina Kohout

Na letných koncertoch v SNG vystúpi Tamara Kramar aj Nina Kohout

8:07 20.07.2024Kultúra

Slovenská národná galéria chystá toto leto štyri koncerty, ktoré sa budú konať na nádvorí.

Zomrela herečka Shannen Doherty

Zomrela herečka Shannen Doherty

15:22 14.07.2024Kultúra

Známa herečka prehrala boj s rakovinou.

Zomrel producent Titanicu a série Avatar

Zomrel producent Titanicu a série Avatar

19:05 07.07.2024Kultúra

Vo veku 63 rokov zomrel v piatok po 16-mesačnom boji s rakovinou hollywoodsky producent Jon Landau, ktorý produkoval kasové trháky Titanic a Avatar.

Zomrel významný slovenský hudobník a pedagóg

Zomrel významný slovenský hudobník a pedagóg

21:30 04.07.2024Kultúra

Slovenská hudobná scéna prišla o významného skladateľa.