• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Pred francúzsku základňu v Niamey prišli ľudia s nigerskými i ruskými vlajkami

  • 20:37 11.08.2023
  • Niamey
Pred francúzsku základňu v Niamey prišli ľudia s nigerskými i ruskými vlajkami

Tisíce prívržencov vodcov nedávneho vojenského prevratu sa v piatok zišli neďaleko francúzskej vojenskej základne na okraji nigerského hlavného mesta Niamey. Informovali o tom reportéri agentúry AFP, pričom dodali, že mnohí prítomní mali v rukách nielen nigerské, ale aj ruské vlajky.

Podobné zhromaždenie sa 30. júna konalo aj pred francúzskym veľvyslanectvom v Niamey. Vzhľadom na to, že počas neho došlo k násilnostiam i útokom na budovu, vláda v Paríži zorganizovala leteckú evakuáciu svojich občanov. Spolu s nimi Niamey opustili aj občania iných štátov.

Piatková demonštrácia v blízkosti leteckej základne mala pokojný priebeh, konštatovala AFP.

Demonštranti počas nej skandovali: „Preč s Francúzskom, preč s ECOWAS“ - Hospodárskym spoločenstvom západoafrických štátov, ktoré vo štvrtok schválilo rozmiestnenie „pohotovostných síl na obnovenie ústavného poriadku“ v Nigeri.

Jeden z demonštrantov pre AFP na margo zhromaždenia objasnil: „Chystáme sa prinútiť Francúzov odísť! ECOWAS nie je nezávislý, je manipulovaný Francúzskom, je tu vplyv zvonku.“

Francúzsko má v Nigeri približne 1500 vojakov, ktorí sú tam vyslaní na pomoc nigerskej armáde v jej boji proti džihádistickému povstaniu. Mnohí z francúzskych vojakov sú rozmiestnení na leteckej základni neďaleko Niamey, ktorú zdieľajú s nigerskými ozbrojenými silami.

K zosadeniu demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma jeho prezidentskou gardou došlo 26. júla. Tento krok odsúdili krajiny západnej Afriky, Organizácia Spojených národov i Západ vrátane Francúzska - bývalej koloniálnej veľmoci a blízkeho Bazoumovho spojenca.

V súvislosti s rozhodnutím štvrtkového summitu ECOWAS o aktivácii pohotovostných jednotiek sa v sobotu v ghanskom hlavnom meste Akkra uskutoční stretnutie náčelníkov vojenských štábov ECOWAS.

Od tohto stretnutia sa očakáva, že velitelia budú lídrov ECOWAS informovať o „najlepších možnostiach“, pokiaľ ide o ich rozhodnutie aktivovať a nasadiť „pohotovostné sily“.

ECOWAS, ktoré stále dúfa vo vyriešenie krízy v Nigeri prostredníctvom diplomacie, nešpecifikovalo žiadny harmonogram, ani počet či príslušnosť vojakov tvoriacich jeho „pohotovostné sily“.

Africká únia v piatok informovala, že podporuje rozhodnutia ECOWAS týkajúce sa Nigeru a vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby zachránilo život prezidentovi Bazoumovi, ktorého životné podmienky v internácii sa zhoršujú.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

VČERA - 22:13Zahraničné

Bývalý americký prezident a súčasný kandidát republikánov za prezidenta Donald Trump prijal v piatok izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vo svojom sídle Mar-a-Lago v meste Palm Beach na Floride.

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

VČERA - 22:11Zahraničné

Olympijské hry v Paríži odštartovali v piatok unikátnym otváracím ceremoniálom, ktorý sa prvýkrát v histórii nekonal na hlavnom štadióne, ale v samotnom centre mesta.

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

VČERA - 21:29Zahraničné

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z "pirátstva"

VČERA - 18:59Zahraničné

Americký hudobný skladateľ Philip Glass obvinil divadlo na Rusmi okupovanom Kryme, že plánuje bez povolenia uviesť premiéru baletu s jeho hudbou.

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

VČERA - 18:02Zahraničné

Premiér SR Robert Fico v piatok opätovne telefonicky komunikoval otázku tranzitu ruskej ropy cez Ukrajinu s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom.