• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
17°Bratislava

Druhé kolo volieb je na dosah, začalo sa moratórium

  • 7:33 21.11.2013
  • BRATISLAVA
Druhé kolo volieb je na dosah, začalo sa moratórium

Až do skončenia hlasovania do VÚC sú zakázané všetky propagačné aktivity v prospech alebo neprospech kandidátov, ktorí sa uchádzajú o priazeň voličov v sobotňajších voľbách predsedov piatich krajov.

Akákoľvek volebná kampaň k druhému kolu krajských volieb je od štvrtkového rána zakázaná. Presne o 7:00 začalo platiť predvolebné informačné moratórium.

Predvolebné a volebné informačné moratórium trvá až do skončenia hlasovania, do soboty 23. novembra do 22:00. V praxi to znamená, že 48 hodín pred začiatkom 2. kola volieb predsedov piatich vyšších územných celkov (VÚC) a v deň volieb je akákoľvek volebná kampaň zakázaná.

Počas volieb zákon zakazuje členom volebných komisií a členom odborných sumarizačných útvarov informovať o priebehu a výsledku volieb, a to až do podpísania zápisnice o výsledku hlasovania. V sobotu 23. novembra budú voliči voliť predsedov samosprávnych krajov v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Banskobystrickom a Košickom kraji.

Volebná kampaň k sobotňajšiemu 2. kolu v poradí štvrtých volieb do orgánov samosprávnych krajov, sa začala vyhlásením výsledkov 1. kola volieb, ktoré sa konalo v sobotu 9. novembra. Obce mali zo zákona na volebnú kampaň do začiatku októbra vyhradiť plochu na vylepovanie predvolebných plagátov. Všetci kandidáti a kandidujúce politické subjekty mali na nich dostať rovnaký priestor.

Podľa zapisovateľky Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre voľby do orgánov samosprávnych krajov Evy Chmelovej moratórium v praxi znamená, že pred jeho začiatkom vylepené plagáty môžu ostať, no nesmú k nim pribudnúť nové. Zároveň sa nesmú robiť žiadne propagačné aktivity v prospech alebo neprospech kandidátov. Zapisovateľka ÚVK upozorňuje, že volebné komisie nemôžu informovať o priebehu hlasovania ani o účasti voličov.

Zákon o voľbách do orgánov samosprávnych krajov v časti venovanej kampani hovorí, že "členovia volebných komisií a členovia odborných (sumarizačných) útvarov nesmú poskytovať informácie o priebehu a výsledku volieb až do podpísania zápisnice o výsledku hlasovania". Okrskové volebné komisie zároveň musia podľa Chmelovej "zachovať absolútnu nestrannosť". Nemôžu napríklad ako vzorovú ukážku postupu pri hlasovaní použiť hlasovací lístok, na ktorom zakrúžkujú meno reálneho kandidáta.

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Lucia Jelčová, aj pred druhým kolom volieb monitorujú 28 spravodajských a publicistických relácií ôsmich programových služieb: Jednotky, Dvojky, TV Markíza, JOJ, TA3, Rádia Slovensko, Rádia Regina Bratislava a Rádia Patria. Popri monitoringu rada vysielanie kontroluje aj na základe sťažností a podnetov fyzických a právnických osôb.

Licenčná rada monitorovala spomínané médiá už pred 1. kolom volieb do VÚC. V monitoringu predvolebného vysielania sleduje RVR najmä to, či vysielatelia pri oboznamovaní verejnosti s priebehom volieb dodržiavajú základné povinnosti objektivity a nestrannosti a či zabezpečujú všestrannosť informácií a názorovú pluralitu. Licenčná rada, na rozdiel od parlamentných volieb, neschvaľuje pri krajských voľbách projekty volebných štúdií.

Monitoruje relácie RTVS - Slovenská televízia: Správy RTVS, Správy a komentáre, Správy Hírek, Správy RTVS z regiónov, Národnostné správy, Národnostný magazín, Rusínsky/Ukrajinský magazín, Maďarský magazín, Tvárou v tvár/Szemtől szemben, diskusné relácie 0 5 minút 12, Večer pod lampou; TV Markíza: Televízne noviny, Prvé televízne noviny, Teleráno; JOJ: Veľké noviny, Noviny o 17; TA3: Hlavné správy, Téma dňa, V politike, Debata; RTVS – Rádio Slovensko: Rádiožurnál (12:00, 18:00), Sobotné dialógy, Z prvej ruky; RTVS – Rádio Regina Bratislava: Žurnál Rádia Regina (17:00), Župné voľby, Klub komunálnej politiky, RTVS – Rádio Patria: Kronika 1, 2, Na záver dňa/Napzárta.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tragédia na ihrisku: Zomrela mladá slovenská športovkyňa

Tragédia na ihrisku: Zomrela mladá slovenská športovkyňa

DNES - 18:02Domáce

Mladé dievča po niekoľkých dňoch boj o život prehralo.

Polícia varuje pred medveďom, ktorý sa pohyboval po obci

Polícia varuje pred medveďom, ktorý sa pohyboval po obci

DNES - 15:39Domáce

Miestni videli popoludní medveďa, upozornila polícia.

Prezidentka prezradila plány po skončení mandátu

Prezidentka prezradila plány po skončení mandátu

DNES - 15:32Domáce

Čaputová naznačila, čomu sa plánuje v budúcnosti venovať.

Prezidentka uviedla, čo urobí pred koncom svojho mandátu

Prezidentka uviedla, čo urobí pred koncom svojho mandátu

DNES - 14:32Domáce

Čaputová prezradila, čo chce ešte stihnúť na sklonku svojho mandátu.

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade

DNES - 13:12Domáce

Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR a exminister spravodlivosti Štefan Harabin by sa nemal stať členom Súdnej rady SR.