• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
17°Bratislava

Europarlament odobril rozpočet roka 2014, zaplatíme miliardy

  • 17:17 20.11.2013
  • BRATISLAVA
Europarlament odobril rozpočet roka 2014, zaplatíme miliardy

Európsky parlament v stredu schválil rozpočet Európskej únie na rok 2014. Tento rozpočet pritom vyplynul z minulotýždňových rokovaní parlamentu s Radou.

"Platby na rok 2014 boli oproti pôvodnej pozícií Rady navýšené o 500 mil. eur na celkových 135,5 mld. eur. Úroveň záväzkov bola stanovená na 142,6 mld. eur, čo je v súlade s návrhom rozpočtu, ktorý predložila Európska komisia,“ píše vo vyhlásení Európsky parlament. V medziročnom porovnaní sa rozpočet znížil o 6 percent.

Doterajšie výpadky v platbách sa pritom majú vyriešiť ešte počas tohto fiškálneho roka. Dohodli sa na tom po nočnom pondelkovom rokovaní v utorok 12. novembra Európsky parlament s Radou. Pre parlament to bola podmienka na schválenie dlhodobého rozpočtu pre obdobie rokov 2014 až 2020.

"Poslanci chceli zabrániť tomu, aby Európska únia začínala prvý rok nového viacročného finančného rámca v deficite,“ uvádza v stanovisku parlament s tým, že viacročný finančný rámec bol schválený tento týždeň v utorok.

Poslanci podľa správy Európskeho parlamentu taktiež zabezpečili, že Európska únia odškodní obete záplav a sucha z roku 2013 a že priority parlamentu v oblastiach ako zamestnanosť, výskum a inovácie, riadenie hraníc a humanitárna pomoc dostanú v roku 2014 zaslúžený priestor. Ako dodáva parlament, rozpočet bol odsúhlasený 494 hlasmi za, 158 bolo proti a 13 poslanci sa zdržali.

Slovensko prispeje siedmymi miliardami

Slovensko bude musieť do rozpočtu Európskej únie v rokoch 2014 až 2020 odviesť spolu 6,78 mld. eur. Na druhej strane však z neho môže dostať až 20,28 mld. eur. "Z rozpočtu dostávame o takmer 14 mld. eur viac, ako do neho prispievame," skonštatoval na stredajšom tlačovom brífingu premiér Robert Fico.

Dlhodobý rozpočet Európskej únie schválil Európsky parlament v utorok. Celkový rozpočet na najbližších sedem rokov predstavuje 960 miliárd eur v záväzkoch a 908 miliárd eur v platbách. Brusel zároveň Slovensku spolu s Rumunskom udelil výnimku na predĺženie čerpania eurofondov z aktuálneho rozpočtového obdobia. "Keby táto výnimka nebola schválená, hrozilo by, že nám prepadne 500 až 600 mil. eur," skonštatoval Fico.

Slovensko by podľa neho len ťažko prežilo bez peňazí z eurofondov. "Sedemdesiatšesť percent všetkých verejných investícií na Slovensku je financovaných zo zdrojov Európskej únie," povedal Fico. Na druhej strane však s čerpaním európskych peňazí má SR veľké problémy, z celkovo 11,63 mld. eur pridelených na roky 2007 až 2013 Slovensko ku koncu októbra tohto roka vyčerpalo len 47,15 %, teda približne 5,49 mld. eur.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fio banka zavádza zmenu, toto zákazníci ocenia

Fio banka zavádza zmenu, toto zákazníci ocenia

DNES - 14:53Ekonomické

Novinky banka zaviedla automaticky a zadarmo pre všetkých klientov.

SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov, zdražia aj ďalšie produkty

SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov, zdražia aj ďalšie produkty

DNES - 14:14Ekonomické

Opozičná SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov. Ak sa pod ňu podpíše viac ako 500 ľudí, Ministerstvo financií SR bude povinné sa ňou zaoberať.

Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok ľuďom na predčasnom dôchodku

Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok ľuďom na predčasnom dôchodku

DNES - 12:42Ekonomické

Novú výšku predčasného starobného dôchodku prepočíta Sociálna poisťovňa automaticky.

Výrobcovia v Južnej Kórei musia upozorniť na shrinkfláciu, inak hrozia pokuty

Výrobcovia v Južnej Kórei musia upozorniť na shrinkfláciu, inak hrozia pokuty

VČERA - 18:27Ekonomické

Výrobcovia potravín aj dodávatelia budú musieť zákazníkov upozorniť, ak objem svojich výrobkov zmenšili, cena však adekvátne nadol nešla.