• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
21°Bratislava

Oscarová herečka Helen Huntová slávi 60. narodeniny

  • 6:29 15.06.2023
  • Culver City/Bratislava
Oscarová herečka Helen Huntová slávi 60. narodeniny

Charizmatická americká herečka Helen Huntová účinkovala vo viacerých filmoch ako napríklad Po čom ženy túžia, Stroskotanec alebo Pošli to ďalej, ktoré sú známe aj slovenským divákom.

Jej príjemný a prirodzený herecký prejav si všimol režisér James L. Brooks a ponúkol jej hlavnú rolu po boku Jacka Nicholsona vo filme Tak dobre, ako sa len dá (1997). Snímka sa stretla s veľkým úspechom a herečka si za ňu prevzala Oscara.

Dnes má obľúbená americká herečka Helen Huntová 60 rokov.

Helen Elizabeth Huntová sa narodila 15. júna 1963 v meste Culver City, v americkom štáte California. K herectvu ju priviedol otec Gordon Hunt, ktorý bol divadelným režisérom. Pred televíznou kamerou sa objavila už ako 9-ročná v sitkome The Mary Tyler Moore Show. Divákom sa v začiatkoch svojej kariéry predstavila vo filme Girls Just Want to Have Fun (1985), kde si zahrala spolu so Sarah Jessicou Parkerovou, objavila sa taktiež v snímkach ako Peggy Sue Got Married (1986) či The Waterdance (1992).

Výrazný úspech však prišiel až vďaka komediálnemu seriálu Som do teba blázon (Mad About You, 1992 - 1999). Za rolu inteligentnej mestskej kariéristky a manželky Jamie Buchmanovej získala štyri ceny Emmy a tri Zlaté glóbusy. Spolu s hercom Paulom Reiserom sa v tom čase stali jedným z najobľúbenejších amerických televíznych párov.

V roku 1996 prijala americká herečka ponuku účinkovať v katastrofickej dráme Twister, v ktorej sa zhostila úlohy krotiteľky tornád. Film sa stal trhákom a zarobil viac ako 200 miliónov dolárov. O rok neskôr zaujala nielen laickú, ale aj odbornú verejnosť výkonom v romantickej komédii Tak dobre, ako sa len dá (As Good as It Gets), za ktorý si odniesla Oscara aj Zlatý glóbus. Po boku Jacka Nicholsona očarila umelkyňa divákov svojou sympatickou a vtipnou úlohou servírky Carol.

V ďalších známych a obľúbených filmoch ako napríklad Pošli to ďalej (Pay It Forward), Po čom ženy túžia (What Women Want) či Stroskotanec (Cast Away) s Tomom Hanksom sa objavila v roku 2000.

Helen Huntová bola tiež súčasťou bláznivej komédie s názvom Prekliatie žltozeleného škorpióna (The Curse of the Jade Scorpion, 2001) režiséra Woodyho Allena. V hlavnej úlohe si samotný Allen zahral poistného detektíva, ktorý sa spolu s Betty, v podaní Helen Huntovej, stanú obeťami magického triku.

V roku 2007 sa umelkyňa predstavila svojím režijným debutom - tragikomédiou Konečne spolu (Then She Found Me), v ktorej si aj zahrala. Z ďalších filmov možno spomenúť drámu Surferka (Soul Surfer, 2011) či tragikomédiu Terapia (The Sessions, 2012), v ktorej Huntová stvárnila terapeutku a jej výkon jej priniesol nomináciu na Oscara.

Scenáristicky i režisérsky sa podpísala pod film Ride (2014). Zosobnila v ňom rolu matky, snažiacej sa pochopiť a akceptovať životné rozhodnutie vlastného syna. V roku 2018 sa vo filme The Miracle Season (2018) zhostila úlohy trénerky dievčenského volejbalového tímu, ktorý smúti za smrťou jednej z hráčok. V posledných rokoch ju diváci mohli vidieť v thrilleri I See You (2019) či v kriminálnej dráme Nočný úradník (The Night Clerk, 2020).

Helen Huntová, ktorá skončila v roku 1998 v rebríčku magazínu People medzi 50 najkrajšími osobnosťami sveta, sa v júli 1999 vydala za svojho dlhoročného priateľa, herca Hanka Azariu, ale ich manželstvo sa po 17 mesiacoch rozpadlo. V máji 2004 sa americkej herečke a producentovi Matthewovi Carnahanovi narodila dcéra. Dvojica sa rozišla v roku 2017, po 16 rokoch spoločného života.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále

Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále

5:38 28.04.2024Kultúra

Múzeum Louvre v Paríži začalo s francúzskym ministerstvom kultúry diskusiu o zlepšení podmienok vystavovania slávneho portrétu Mony Lisy.

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

6:14 26.04.2024Kultúra

Patrí k najobľúbenejším hercom nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike. Stvárnil viac než stovku filmových a televíznych úloh.

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.