• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
16°Bratislava

Obľúbený český divadelný a filmový herec Petr Kostka slávi 85. narodeniny

  • 6:16 11.06.2023
  • Říčany/Bratislava
Obľúbený český divadelný a filmový herec Petr Kostka slávi 85. narodeniny

V nedeľu má Petr Kostka, jeden z najobsadzovanejších českých hercov, 85 rokov.

Patrí medzi legendy českého herectva, pre ktorú je príznačný inteligentný humor, úprimnosť a elegancia. Je známy z mnohých filmových, televíznych a divadelných úloh, pričom sa osvedčil ako herec s mimoriadne širokým záberom od psychologických drám cez dobrodružné filmy až po komédie.

Petr Kostka sa narodil 11. júna 1938 v mestečku Říčany neďaleko Prahy do starého divadelníckeho rodu, korene ktorého siahajú až do prvej polovice 19. storočia. Jeho rodičia boli herci Jiří Kostka a Františka Skálová-Wintrová.

Aj keď ho od detstva obklopovalo divadelné prostredie, skôr ho to ťahalo k matematike a k exaktným vedám. Po maturite na Vyššej hospodárskej škole v Plzni sa predsa len v roku 1957 rozhodol zachovať rodinnú tradíciu a nastúpil na Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení (DAMU) v Prahe.

Pred filmovú kameru sa postavil už počas štúdií na vysokej škole, avšak definitívne sa presadil až vďaka psychologickej dráme režiséra Jiřího Krejčíka Vyšší princip (1960), v ktorej stvárnil Honzu Horáka, jedného zo študentov popravených v časoch heydrichiády. Jeho spolužiaka si zahral Ivan Mistrík.

Štúdium herectva ale nedokončil a v roku 1960 získal angažmán v Mestských divadlách pražských. Odtiaľ smerovali jeho kroky v roku 1974 na prvú českú divadelnú scénu - do Národného divadla. Na jej doskách stvárnil počas dvoch desaťročí množstvo postáv vo viacerých prestížnych inscenáciách ako napríklad Hamlet, Naši furianti, Soud lásky alebo Vévodkyně valdštejnských vojsk.

V roku 1994 sa stal Petr Kostka členom umeleckého súboru Divadla na Vinohradech, ktorého členom je aj v súčasnosti. Diváci môžu jeho majstrovstvo obdivovať aj dnes v inscenáciách Český román či Danny Smiřický.

Vďaka mimoriadne širokému hereckému repertoáru obsadzovali Petra Kostku do najrôznejších žánrov a stal sa jedným z najobsadzovanejších českých hercov. Veľké príležitosti dostával tiež v televízii.

Na filmovom plátne, v televízii a v rozhlase sa objavuje už viac ako 60 rokov. Zahral si v mnohých filmoch ako napríklad v experimentálnej snímke, pri nakrúcaní ktorej sa použila technika animovaného a hraného filmu Bláznova kronika (1964), ďalej v dráme Zločin na Zlenicích hradě (1971), v sci-fi komédii Zítra vstanu a opařím se čajem (1977). V tom istom roku hral aj v populárnej komédii Což takhle dát si špenát.

Diváci mohli Petra Kostku vidieť tiež v satirických veselohrách Pátek není svátek (1979) a V podstatě jsme normální (1981), v prvorepublikovej komédii Fešák Hubert (1984), ale tiež v drámach Piknik (2014) či Narušitel (2019).

Množstvo postáv stvárnil aj v seriáloch. Medzi nimi napríklad Chalupáři (1975), Sanitka (1984), Synové a dcery Jakuba Skláře (1985), Dobrodružství kriminalistiky (1989 – 1993), Četnícke humoresky (2001 – 2007), Sanitka 2 (2013), Kukačky (2021 – 2023) i v mnohých ďalších.

Venoval sa tiež práci v rozhlase a v dabingu. Nahovoril napríklad postavu Mikoláša v Markéte Lazarovej či esesáka Kukucka v dráme Kukačka v temném lese a nadaboval aj postavu detektíva Hercula Poirota.

Petr Kostka sa v roku 1972 druhýkrát oženil s hereckou kolegyňou Carmen Mayerovou, s ktorou majú dcéru Terezu Kostkovú, úspešnú herečku a moderátorku. Jeho prvá manželka Ingrid Kostková-Vavrouchová, s ktorou mal dve dcéry, zahynula pri dopravnej nehode.

Zaslúžilý umelec Petr Kostka získal za svoju umeleckú činnosť viacero ocenení a uznaní. Napríklad za účinkovanie v televízii si prevzal v roku 1983 populárnu cenu Československej televízie Zlatý krokodíl, v roku 2003 sa stal nositeľom divadelnej ceny Thálie, v roku 2018 získal toto prestížne ocenenie za celoživotné činoherné majstrovstvo a za celoživotné majstrovstvo v dabingu mu udelili Cenu Františka Filipovského.

Pri príležitosti 85. narodenín umelca natočil režisér Petr Slavík pre Českú televíziu dokumentárny film Petr Kostka - Štace mého života (2023), ktorý mal nedávno premiéru.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále

Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále

5:38 28.04.2024Kultúra

Múzeum Louvre v Paríži začalo s francúzskym ministerstvom kultúry diskusiu o zlepšení podmienok vystavovania slávneho portrétu Mony Lisy.

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

6:14 26.04.2024Kultúra

Patrí k najobľúbenejším hercom nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike. Stvárnil viac než stovku filmových a televíznych úloh.

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.