• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Pápež zrejme zostane v nemocnici celý budúci týždeň, tvrdí chirurg

  • 13:48 10.06.2023
  • Rím
Pápež zrejme zostane v nemocnici celý budúci týždeň, tvrdí chirurg

Pápež František sa má podľa Vatikánu po stredajšej operácii dobre a chce sa čo najskôr vrátiť k plneniu svojich pracovných povinností.

Pápežov chirurg Sergio Alfieri však v sobotu uviedol, že hlava katolíckej cirkvi zostane v nemocnici "pravdepodobne celý budúci týždeň", informuje tlačová agentúra ANSA.

Pápež sa má dobre. Operácia prebehla dobre. Pápež vyjadril túžbu znovu začať pracovať,“ povedal v sobotu vatikánsky štátny sekretár Pietro Parolin. O termíne Františkovho prepustenia z rímskej nemocnice Gemelli podľa neho rozhodnú ošetrujúci lekári.

Požiadali sme pápeža, aby strávil časť obdobia svojej rekonvalescencie v nemocnici,“ povedal v sobotu novinárom chirurg Alfieri. „My sme dali pápežovi lekárske odporúčanie, ale príslušné rozhodnutie urobil on“.

Alfieri zdôraznil, že pacientovo pooperačné zotavovanie prebieha dobre a lekári sa rozhodli odporučiť dlhšiu hospitalizáciu len z preventívnych dôvodov s cieľom uľahčiť proces rekonvalescencie.

Výsledky pápežových vyšetrení sú podľa Alfieriho v rámci bežnej normy, ale mal by zatiaľ vyvíjať len „minimálnu aktivitu“. Lekári ho preto požiadali, aby v nedeľu neodriekal z okna svojej nemocničnej izby tradičnú modlitbu Anjel Pána.

Podľa hovorcu Vatikánu Mattea Bruniho sa bude pápež v nedeľu napoludnie modliť len vnútri svojej izby a veriaci sa k nemu môžu pridať v duchu.

Vatikán ešte predtým v sobotu ráno oznámil, že 86-ročný pápež strávil v nemocnici tretiu pokojnú noc. Podľa Vatikánu si hlava katolíckej cirkvi v pápežskom apartmáne v Gemelli číta posediačky noviny, modlí sa a vykonáva aj niektoré pracovné úkony.

V sobotu podvečer sa bude na Námestí svätého Petra vo Vatikáne konať nábožensko-kultúrne podujatie na podporu myšlienky bratstva a solidarity všetkých ľudí. Očakáva sa, že v rámci podujatia bude odvysielané aj videoposolstvo od pápeža. Nie je však jasné, či bolo nahraté ešte pred stredajšou operáciou, či už počas hospitalizácie, píše agentúra AP.

Všetky pápežove audiencie do 18. júna boli zrušené, aby sa mohol v pokoji zotaviť. Podľa sobotňajšieho vyjadrenia Bruniho termíny po tomto dátume nateraz platia.

Vatikán v stredu avizoval, že František zostane v nemocnici „niekoľko dní“, pričom operácie tohto druhu si zvyčajne vyžadujú päť až sedemdňovú operáciu.

V rímskej nemocnici Gemelli František v stredu podstúpil trojhodinovú operáciu hernie (tzv. pruhu). Lekári mu chirurgicky otvorili brušnú dutinu a pomocou protetického materiálu mu prietrž zacelili. Zákrok prebiehal v celkovej anestézii.

V posledných dvoch rokoch sa pápežovmu zdraviu venuje značná pozornosť - v júli 2021 podstúpil operáciu hrubého čreva, pričom pre chronické bolesti kolena musí často používať invalidný vozík alebo si pri chôdzi pomáhať paličkou. V mladosti mu odstránili časť pľúc pre infekciu dýchacích ciest, a preto často rozpráva šeptom.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tusk: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine

Tusk: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine

DNES - 21:33Zahraničné

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

DNES - 19:23Zahraničné

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť.

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

DNES - 18:54Zahraničné

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 podporuje súčasného podpredsedu exekutívy EÚ Maroša Šefčoviča.

Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky

Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky

DNES - 17:15Zahraničné

Kremeľ odsúdil rozhodnutie francúzskych úradov skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Víťazná fotografia World Press Photo zachytáva mŕtve dieťa v Pásme Gazy

Víťazná fotografia World Press Photo zachytáva mŕtve dieťa v Pásme Gazy

DNES - 15:26Zahraničné

Hlavnú cenu medzinárodnej fotoreportérskej súťaže World Press Photo získal vo štvrtok fotograf agentúry Reuters Muhammad Sálim za svoju fotografiu Palestínčanky zvierajúcej telo svojej päťročnej netere v Pásme Gazy.