• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
11°Bratislava

Takto prebieha sčítavanie hlasov vo voľbách

  • 9:24 03.06.2023
  • Bratislava
Takto prebieha sčítavanie hlasov vo voľbách

Výsledky parlamentných volieb sa sčítavajú najprv ručne, v ďalšej fáze sa sumarizujú v informačnom systéme.

Upozorňuje na to Ministerstvo vnútra (MV) SR. Hlasy najprv manuálne sčíta okrsková komisia. Výsledky zapíše do on-line formulára, ktorý sa po podpise a schválení uzavrie. V druhej fáze sumarizácia hlasov prebieha výlučne v informačnom systéme.

Rezort vnútra zdôrazňuje, že transparentný systém viacnásobnej kontroly znemožňuje, aby v ktorejkoľvek fáze sčítavania a sumarizácie výsledkov dochádzalo k neoprávnenému zasahovaniu alebo úmyselnej manipulácii výsledkov volieb.

V prvej fáze členovia okrskovej volebnej komisie delegovaní politickými stranami kandidujúcimi vo voľbách spočítavajú výsledky volieb v okrsku hlasy pre politické strany a takisto prednostné hlasy,“ priblížila riaditeľka odboru volieb Eva Chmelová.

Výsledky sa následne zapíšu do elektronického formulára v informačnom systéme IVIS, ktorý zároveň vykoná logickú kontrolu vložených údajov.

Keď správnosť zápisnice odsúhlasia členovia volebnej komisie, vytlačí sa, podpíše sa členmi a odošle sa do informačného systému na spracovanie. „V tomto okamihu je zápisnica uzatvorená. Nikto do nej nemôže vstupovať ani meniť údaje a po skontrolovaní okresnou volebnou komisiou sa vzápätí publikuje na stránke Štatistického úradu SR,“ priblížila Chmelová.

Druhá fáza zisťovania výsledkov prebieha výlučne elektronicky. Všetky zápisnice z okrskov vizuálne skontroluje okresná volebná komisia a publikuje ich na webe Štatistického úradu (ŠÚ) SR. Následne sa vygeneruje zápisnica okresnej volebnej komisie, ktorá sa odošle Štátnej komisii pre voľby a kontrolu financovania politických strán, ktorá po skontrolovaní vyhotovuje zápisnicu o výsledku volieb za celé územie Slovenska. „Všetky zápisnice sú následne publikované na stránke štatistického úradu,“ doplnila Chmelová.

Prípadné pochybnosti o elektronickom sčítavaní hlasov sa dajú podľa predsedu štátnej volebnej komisie Ladislava Orosza veľmi jednoducho odstrániť porovnaním údajov v elektronicky zasielaných volebných zápisniciach s údajmi v manuálne spracovaných volebných zápisniciach.

Obmedzené nie je ani vyhotovovanie odpisov a kópií zápisníc. Tie sú verejne prístupné a po podpise si môžu všetci členovia komisie urobiť kópie.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

DNES - 18:59Domáce

SHMÚ upozorňuje na prízemné mrazy najmä na severe a východe Slovenska.

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

DNES - 16:58Domáce

Nepokračovaním v projekte Rázsochy dôjde k škode v desiatkach miliónov eur, ktoré boli na túto nemocnicu doposiaľ vyčerpané, čo sú náklady na jednu okresnú nemocnicu.

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

DNES - 16:11Domáce

Amnesty International vyzýva vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbala na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

DNES - 15:44Domáce

Adam Lučanský reagoval, že ide o prvú legislatívu, ktorú realizuje.

Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené na strechu

Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené na strechu

DNES - 14:21Domáce

Na mieste zasahovali hasiči, ktorí vyslobodzovali osobu uviaznutú vo vozidle.