• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 19.3.2024Meniny má Jozef
Bratislava

Slovenskí vojaci sú pre Alianciu veľkým prínosom, vyhlásila veľvyslankyňa USA v NATO

  • 20:42 02.06.2023
  • Brusel/Bratislava
Slovenskí vojaci sú pre Alianciu veľkým prínosom, vyhlásila veľvyslankyňa USA v NATO

Slovenské ozbrojené zložky sú v Severoatlantickej aliancii veľkým prínosom a prispievajú k posilňovaniu spoločnej bezpečnosti.

Pre TASR to povedala veľvyslankyňa Spojených štátov v NATO Julianne Smithová, ktorá zároveň Slovensku poďakovala za všestrannú pomoc, ktorú poskytuje Ukrajine.

Sme Slovensku vďační za každú podporu, či už vojenskú, ekonomickú alebo humanitárnu, ktorú Ukrajine poskytuje. Stačí sa len pozrieť na počet utečencov, ktorí na Slovensku našli bezpečný prístav,“ povedala Smithová.

Veľvyslankyňa vyzdvihla aj bilaterálne vzťahy medzi Slovenskom a USA, najmä dohodu o obrannej spolupráci (DCA), ktorú vlani vo februári podpísali vtedajší minister obrany SR Jaroslav Naď a šéf americkej diplomacie Antony Blinken. Smithová uviedla, že DCA posilní pripravenosť ozbrojených síl oboch krajín a tiež schopnosť absolvovať spoločné výcviky a deliť sa tak o najlepšie postupy v oblasti obrany.

Smithová tiež hovorila o nadchádzajúcom summite NATO vo Vilniuse, na ktorom by niektoré krajiny chceli dať Ukrajine konkrétne záruky v súvislosti s jej členstvom v NATO.

Všetci dúfame, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj príde do Vilniusu osobne a budeme ho môcť uistiť o našej nielen krátkodobej, ale i dlhodobej podpore. Zhodli sme sa, že v otázke zväčšovania NATO Moskva nemôže nijako hlasovať ani využiť právo veta,“ povedala Smithová a dodala, že „dvere NATO sú stále otvorené“.

Veľvyslankyňa tiež hovorila o novom balíku „praktickej podpory“ pre Ukrajinu, a to nielen v kontexte jej aktuálnych potrieb, ale aj v súvislosti s politickou podporou a zlepšením vzťahov Kyjeva a Aliancie. Dodala však, že Spojené štáty ešte stále dolaďujú detaily svojho stanoviska k Ukrajine a NATO. „Nemyslím si, že by prezident Zelenskyj odišiel sklamaný,“ podotkla.

Na otázku, či je možné, že by Jensa Stoltenberga ako generálneho tajomníka NATO nahradila žena, Julianne Smithová túto možnosť pripustila a zdôraznila, že Alianciu za 74 rokov jej existencie zatiaľ neviedla žena. Príslušné rozhodnutie však podľa nej musí byť konsenzom všetkých členov NATO, odhliadnuc od toho, či bude novým generálnym sekretárom muž, žena alebo ešte nejakú dobu samotný Stoltenberg, ktorému by členské krajiny mohli predĺžiť aktuálny mandát.

Funkčné obdobie Jensa Stoltenberga sme vlani po desiatich rokoch opäť na jeden rok predĺžili, keďže na Ukrajine vypukla vojna a potrebovali sme jeho vedenie,“ ozrejmila Smithová. Dodala však, že ak by sa na vedúci post v NATO dostala žena, bola by rada, keďže podporuje pôsobenie žien vo vysokých funkciách.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Trumpovi hrozí zhabanie majetku, nemá hotovosť na odvolanie

Trumpovi hrozí zhabanie majetku, nemá hotovosť na odvolanie

DNES - 10:16Zahraničné

Bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi hrozí zhabanie majetku, čo je ponižujúci úder pre jeho starostlivo budovaný imidž magnáta, ktorý si sám vypracoval.

Elon Musk obhajuje užívanie ketamínu, pomáha mu rozptýliť negatívne myšlienky

Elon Musk obhajuje užívanie ketamínu, pomáha mu rozptýliť negatívne myšlienky

DNES - 9:31Zahraničné

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok.

Blinken: Celá populácia Pásma Gazy je vystavená vážnemu nedostatku potravín

Blinken: Celá populácia Pásma Gazy je vystavená vážnemu nedostatku potravín

DNES - 9:30Zahraničné

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Matka opustila batoľa a odišla na dovolenku. Súd jej udelil doživotie

Matka opustila batoľa a odišla na dovolenku. Súd jej udelil doživotie

DNES - 6:20Zahraničné

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo.

Čaputová po schôdzke s Pavlom: Vzťahy medzi Českom a Slovenskom sú predurčené k blízkosti

Čaputová po schôdzke s Pavlom: Vzťahy medzi Českom a Slovenskom sú predurčené k blízkosti

DNES - 6:19Zahraničné

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v pondelok večer počas návštevy Prahy stretla so svojím českým náprotivkom Petrom Pavlom. Prezidentka na sociálnej sieti Facebook označila túto schôdzku za "príjemnú a blízku".