• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 26.10.2024Meniny má Demeter
15°Bratislava

Medvedev: Konflikt môže trvať desaťročia, žiadne rozhovory so Zelenským nebudú

  • 9:48 27.05.2023
  • Moskva
Medvedev: Konflikt môže trvať desaťročia, žiadne rozhovory so Zelenským nebudú

Vplyvný spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, Dmitrij Medvedev, v piatok vyhlásil, že konflikt na Ukrajine môže trvať desaťročia a že rokovania s Ukrajinou nie sú možné, kým je pri moci Západom podporovaný prezident Volodymyr Zelenskyj. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.

Invázia Ruska na Ukrajinu vo februári 2022 spustila najkrvavejší európsky konflikt od druhej svetovej vojny a najväčšiu konfrontáciu medzi Moskvou a Západom od kubánskej raketovej krízy v roku 1962.

V tomto konflikte zabili alebo vážne zranili státisíce ľudí. Jeho korene siahajú do roku 2014, keď ukrajinské ľudové povstanie na Majdane zvrhlo proruského prezidenta Viktora Janukovyča, Rusko protiprávne anektovalo Krymský polostrov a Moskvou podporovaní separatisti obsadili veľké územia východnej Ukrajiny.

Tento konflikt bude trvať veľmi dlho. Možno desaťročia. Toto je nová realita,“ vyhlásil podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie a bývalý prezident Medvedev, ktorého citovali ruské tlačové agentúry.

Podľa neho Rusko neverí v žiadne prímerie so súčasnými predstaviteľmi Kyjeva, pretože konflikt prepukne znovu a musí byť zničená samotná podstata súčasnej vlády.

Rokovania so „šašom Zelenským“ nie sú možné, dodal Medvedev.

Všetko sa vždy končí rokovaniami a to je neodvratné. Ale kým sú títo ľudia pri moci, situácia sa pre Rusko ohľadne rokovaní nemení,“ uviedol.

Medvedev sa v úrade prezidenta v rokoch 2008-12 vyhlasoval za liberálneho reformátora, ale teraz sa prezentuje ako zúrivý protizápadný jastrab Kremľa. Diplomati vravia, že jeho názory naznačujú, ako zmýšľajú vrchné úrovne kremeľskej elity.

Ruský exprezident tiež varoval, že Západ vážne podceňuje riziko jadrovej vojny v súvislosti s Ukrajinou. Upozornil, že Rusko podnikne preventívny úder, ak Ukrajina dostane jadrové zbrane.

Rusko, ktoré má najväčší jadrový arzenál na svete, opakovane obvinilo Západ, že vedie na Ukrajine zástupnú vojnu s Ruskom a tá sa môže rozrásť na oveľa väčší konflikt.

Umožniť Ukrajine vlastniť jadrové zbrane - čo však žiadny západný štát verejne nenavrhol - by znamelo, „že k nim doletí raketa s jadrovou náložou“, povedal Medvedev. „Anglosasi si toto úplne neuvedomujú a sú presvedčení, že k tomuto nedôjde. Za určitých okolností dôjde,“ citovali ho tlačové agentúry.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Scholz varuje Irán pred akoukoľvek eskaláciou po izraelských útokoch

Scholz varuje Irán pred akoukoľvek eskaláciou po izraelských útokoch

DNES - 16:09Zahraničné

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu varoval Irán pred eskaláciou konfliktu na Blízkom východe po tom, čo Izrael v noci na sobotu podnikol letecké útoky na vojenské ciele v Iráne.

Zadržali štyroch ľudí v prípade výbušných balíkov

Zadržali štyroch ľudí v prípade výbušných balíkov

DNES - 8:12Zahraničné

Poľské bezpečnostné zložky zadržali skupinu štyroch ľudí, ktorých obvinili z odosielania zápalných zariadení a výbušnín leteckou dopravou v mene cudzích spravodajských služieb.

Súd opätovne odmietol obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia

Súd opätovne odmietol obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia

DNES - 5:37Zahraničné

Sudkyňa potvrdila svoje rozhodnutie a zamietla obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia kameramanky Halyny Hutchinsovej pri nakrúcaní westernu.

Izrael útočí na vojenské ciele v Iráne

Izrael útočí na vojenské ciele v Iráne

DNES - 5:15Zahraničné

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že uskutočňuje letecké útoky na vojenské ciele v Iráne.

The New York Times: Čínski hackeri sa zamerali na mobily Trumpa a Vancea

The New York Times: Čínski hackeri sa zamerali na mobily Trumpa a Vancea

VČERA - 22:01Zahraničné

Čínski hackeri sa napojili na systém telekomunikačnej spoločnosti Verizon a zamerali sa na mobily používané republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom a uchádzačom o viceprezidentský úrad J. D. Vanceom.