• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
20°Bratislava

Vláda schválila Akčný plán MPSVR na roky 2023 až 2025

  • 11:51 24.05.2023
  • Bratislava
Vláda schválila Akčný plán MPSVR na roky 2023 až 2025

Národná stratégia rozvoja koordinovaných služieb včasnej intervencie a ranej starostlivosti 2022-2030 zohľadňuje už aj Akčný plán na roky 2023-2025.

Vyplýva to z predkladacej správy k materiálu z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý v stredu prerokoval a schválil vládny kabinet.

Cieľom predkladaného plánu je zabezpečenie uskutočnenia konkrétnych opatrení na posilnenie udržateľnosti a rozvoja dostupnej infraštruktúry uvedených služieb a ich kvality. Ďalej ide o vytváranie podmienok na vznik nových služieb, ktoré reagujú na spoločenskú potrebu.

Plán predpokladá vytvorenie systému koordinovanej spolupráce zainteresovaných strán a subjektov. Zabezpečiť by sa ňou malo vytvorenie primeraných podmienok na podporu komplexného vývinu a sociálneho začlenenia detí v ranom veku.

Akčný plán bol vytvorený v spolupráci so stálou expertnou medzirezortnou pracovnou skupinou, ktorej členmi sú zástupcovia zainteresovaných orgánov štátnej správy, regionálnej a miestnej samosprávy, ako aj mimovládneho neziskového sektoru, pôsobiaceho v relevantnej oblasti. MPSVR, Ministerstvo zdravotníctva SR a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR ako zainteresované odvetvové ministerstvá nesú zodpovednosť za plnenie cieľov a opatrení, vyplývajúcich z plánu vo svojej odvetvovej pôsobnosti. Členovia uvedenej skupiny ako kontaktné osoby zainteresovaných subjektov na uskutočnení plánu prispievajú ku koordinácii zabezpečenia plnenia cieľov a opatrení plánu.

Materiál obsahuje opatrenia, ktorých uskutočnenie predpokladá aj medzirezortné prepájanie zdravotnej starostlivosti, vzdelávacích a sociálnych služieb. Ďalej ide o zabezpečenie efektívneho odosielania detí do systémov podpory a pomoci v školstve, zdravotníctve a sociálnych veciach.

Predkladacia správa tiež uvádza zvýšenie povedomia odbornej a laickej verejnosti ohľadom starostlivosti o deti v ranom veku. Ďalej ide o vypracovanie metodík a vypracovanie cesty dieťaťa systémom podpory a pomoci či profesijnú podporu pracovníkov poskytujúcich starostlivosť deťom v ranom veku. Materiál ďalej uvádza podporu detí a rodín zo sociálne znevýhodneného prostredia a podporu dostupnosti služieb zameraných na zosúlaďovanie rodinného a pracovného života.

Z analýzy vplyvov na rozpočet verejnej správy vyplýva, že výdavky na opatrenia a aktivity plánu sú vo výške viac ako 57,79 milióna eur.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kaufland sťahuje z predaja nebezpečnú potravinu

Kaufland sťahuje z predaja nebezpečnú potravinu

VČERA - 20:28Ekonomické

Zákazníci produkt nesmú konzumovať.

SAMO odmieta argumenty SNS na prijatie zákona na zdanenie obchodných reťazcov

SAMO odmieta argumenty SNS na prijatie zákona na zdanenie obchodných reťazcov

VČERA - 18:12Ekonomické

Slovenská národná strana sa v stredu verejne obrátila na ministra pôdohospodárstva Richarda Takáča s výzvou, aby predložil zákon na zdanenie obchodných reťazcov.

Zastavenie dodávok ropy od Lukoilu môže mierne destabilizovať trh, tvrdí analytik

Zastavenie dodávok ropy od Lukoilu môže mierne destabilizovať trh, tvrdí analytik

VČERA - 13:52Ekonomické

Zastavenie dodávok ropy od ruskej spoločnosti Lukoil môže mierne destabilizovať trh s palivami a stáť za vyššími cenami napriek pozitívnemu vývoju na trhu s ropou.

J. Yellenová: Prezident J. Biden pomohol udržať odolnosť svetovej ekonomiky

J. Yellenová: Prezident J. Biden pomohol udržať odolnosť svetovej ekonomiky

19:36 25.07.2024Ekonomické

Údaje o vývoji HDP a inflácie za druhý štvrťrok potvrdili, že Spojené štáty sú na ceste "k stabilnému rastu a klesajúcej inflácii", vyhlásila americká ministerka financií Janet Yellenová.

Skupina G7 pracuje na pôžičke 50 miliárd eur pre Ukrajinu krytú ruskými aktívami

Skupina G7 pracuje na pôžičke 50 miliárd eur pre Ukrajinu krytú ruskými aktívami

18:52 25.07.2024Ekonomické

Skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta sveta G7 pravdepodobne do októbra uzavrie rámcovú dohodu o pôžičke vo výške 50 miliárd amerických dolárov pre Ukrajinu.