• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
20°Bratislava

5 najväčších chýb pri chove zlatých rybiek. Kvôli tomuto zomierajú najčastejšie

  • 7:35 26.05.2023
  • Bratislava
5 najväčších chýb pri chove zlatých rybiek. Kvôli tomuto zomierajú najčastejšie

Zlatá rybka sa môže dožiť až 10-15 rokov. Nesprávnou starostlivosťou jej však život výrazne skracujete. Týmto bežným chybám sa musíte vyhnúť.

Zlatá rybka (Carassius auratus) je najčastejšie chovaným druhom sladkovodných rýb na celom svete. Zlaté rybky pochádzajú z Číny a prvýkrát boli predstavené v Európe ako talizman pre šťastie v roku 1600 a následne v roku 1800 v Severnej Amerike.

Po generáciách chovu existuje viac ako 200 plemien zlatých rybiek. Existuje množstvo sfarbení, vzorov, tvarov tela, typov plutvy, očí a chvosta.

Zlaté rybky, keď sú chované vo vynikajúcich podmienkach, môžu žiť až 10-15 rokov, niekedy dokonca až 20 rokov. Je bežné, že zlaté rybky nedosiahnu maximálnu dĺžku života v dôsledku nedostatočnej alebo nesprávnej starostlivosti.

Nevhodné akvárium

Ešte stále koluje medzi ľuďmi mýtus, že zlatá rybka nepotrebuje veľa priestoru a môže žiť aj v malej nádobe. Najväčším problémom je, že kvôli takému malému povrchu bez filtra alebo rastlín nemajú vždy dostatok kyslíka. Takže zlatá rybka sa môže v podstate udusiť na smrť. Alebo sa otrávi vlastným odpadom.

Toxíny sa môžu vo vode rýchlo hromadiť, hlavne ak nie je k dispozícii filter alebo sa nádoba dostatočne nečistí.

Príliš veľa jedla

Väčšina majiteľov zlatých rybiek absolútne zbožňuje svojich domácich miláčikov. A, bohužiaľ, na ukázanie svojej lásky používajú jedlo. Konzumácia takého množstva bielkovín v spracovaných potravinách postupom času poškodzuje vnútorné orgány. To spôsobuje všetky druhy problémov, od tých s plávacím mechúrom až po vodnatieľku.

Mnoho rýb uhynie v dôsledku nesprávneho jedla alebo veľkosti porcií, čomu sa dá ľahko zabrániť.

Nesprávni kamaráti do akvária

Pri výbere rýb veľa ľudí používa metódu „choď do obchodu, vyber si ryby“. Nakoniec sa stane, že ľudia si vyberajú ryby podľa vzhľadu a nezohľadňujú špecifické potreby každého druhu. Takže, ak pôjdete do obchodu a vyberiete si zlatú rybku a tropické sladkovodné ryby, ako sú skaláry, potom jeden z druhov bude žiť v menej ako ideálnych vodných parametroch, pretože zlaté rybky uprednostňujú studenú vodu, zatiaľ čo skaláry uprednostňujú teplú vodu.

Ďalšou častou chybou u zlatých rybiek je výber malých spoločníkov v nádrži. Medzi environmentálnymi preferenciami zlatých rybiek a gupiek existuje určitý prechod, ale zlaté rybky zjedia takmer všetko, čo sa im zmestí do úst.

Niektorí ľudia tvrdia, že zlaté rybky nemožno držať v nádrži s inými rybami, pretože zlaté rybky sú chaotické. Toto nie je pravda, našťastie. Pre zlaté rybky existujú vhodné druhy, vrátane veľkých slimákov. Pri výbere partnera do nádrže pre vašu zlatú rybku by ste však mali byť opatrní.

Preplnenie nádrže

Zlaté rybky produkujú hormóny, ktoré sa uvoľňujú do vody a brzdia rast, a preto mnohí ľudia veria, že zlaté rybky neprerastú svoje prostredie. To však nie je úplne pravda.

Ak si do akvária dáte veľa malých rybiek, ľahko ho preplníte, hoci nemajú veľké rozmery. Budú rásť a dokonca aj so spomalením rastu môžu skončiť nepríjemne alebo cítiť potrebu súťažiť o zdroje.

Nedostatok informácií

Veľa ľudí si neuvedomuje špecifické potreby zlatých rybiek.

Najčastejšou chybou, ktorú ľudia robia, je držanie zlatých rybiek vo vyhrievaných nádržiach. To môže znížiť ich dĺžku života, niekedy o roky alebo desaťročia. Zabezpečenie správnej teploty v nádrži pre zlaté rybky je hlavným faktorom, ktorý zabezpečí, že budú nažive po dlhú dobu.

Ďalšou vecou, ktorú si možno neuvedomujete, je to, že niektorým zlatým rybkám nerobia dobre dekorácie s ostrými alebo zúbkovitými okrajmi. Môžu totiž ľahko zachytiť a roztrhnúť jemné plutvy, čím sa otvárajú cesty pre infekciu a stres.

Zdroj: Info.sk, MB, petmd.com, hepper.com, petkeen.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šesťdesiatnička Sandra Bullocková,

Šesťdesiatnička Sandra Bullocková, "zažila" nebezpečnú rýchlosť i gravitáciu

VČERA - 6:21Zaujímavosti

Oscarmi oceňovaná americká herečka slávi 60. narodeniny.

Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka slávi 80. narodeniny

Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka slávi 80. narodeniny

VČERA - 6:17Zaujímavosti

Popularita Radošinského naivného divadla bola pre predstaviteľov totalitného režimu problém, zakročiť však nevedeli.

Veľká predpoveď počasia na jeseň: Čakajú nás ďalšie horúčavy?

Veľká predpoveď počasia na jeseň: Čakajú nás ďalšie horúčavy?

20:14 25.07.2024Zaujímavosti

Meteorológovia očakávajú, že počas jesene sa do Európy vráti studený prúd La Nina. Ako to ovplyvní počasie?

Facebookom sa šíri nový podvod, na túto otázku neodpovedajte!

Facebookom sa šíri nový podvod, na túto otázku neodpovedajte!

19:26 25.07.2024Zaujímavosti

Rozhovor, ktorý začína obyčajnou otázkou, sa môže rýchlo zvrhnúť na podvod. Ohrozené sú aj kontakty, ktoré dlhšie poznáte.

Video: Šokujúce správanie na železničnom priecestí. Incident vyšetruje polícia

Video: Šokujúce správanie na železničnom priecestí. Incident vyšetruje polícia

22:03 23.07.2024Zaujímavosti

Muž sa hral s dieťaťom mimoriadne nezodpovedným spôsobom.