• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 11.5.2025Meniny má Blažena
11°Bratislava

Tento spôsob skladovania potravín šíri baktérie. Pozor najmä na avokádo

  • 10:23 20.05.2023
  • Bratislava
Tento spôsob skladovania potravín šíri baktérie. Pozor najmä na avokádo

Avokádo patrí k čerstvým potravinám, ktoré sa kazia najrýchlejšie. Pri jeho skladovaní sa však netreba spoliehať na „osvedčené“ tipy a triky.

Na TikToku sa rozšírili rôzne variácie videa s návodom, ako správne skladovať avokádo, aby čo najdlhšie vydržalo čerstvé a zelené. Pointou triku je uložiť rozkrojené avokádo do ľadovej vody, v ktorej po umiestnení v chladničke vydrží celé týždne.

@funkyou6969_ #avocadohack #fyp #savetheavocados ♬ original sound - Tboon Pickens

Zástancovia tejto metódy tvrdia, že vďaka nej dochádza k spomaleniu oxidácie, čomu protirečia zdravotníci, podľa ktorých sa následnou konzumáciou takéhoto ovocia vystavujete riziku ohrozenia zdravia.

Výživová poradkyňa so špecializáciou na syndróm dráždivého čreva Kristen Jacksonová pre portál The Sun uvádza, že kameňom úrazu je šupka avokáda, na ktorej sa môžu vyskytovať mikróby.

„Vo všeobecnosti sa to nepovažuje za závažné riziko, ale po ponorení avokáda do vody mu poskytujete ideálne prostredie na šírenie salmonely, listérie a ďalších choroboplodných zárodkov, ktoré sa nachádzajú na šupke,“ tvrdí Jacksonová.

Problém nastáva aj v prípade, že sa tieto patogény stihnú premiestniť zo šupky dovnútra avokáda, napríklad pri krájaní neumytého ovocia.

Salmonela je baktéria, ktorá spôsobuje otravu prejavujúcu sa hnačkou, bolesťou brucha a v niektorých prípadoch vracaním a horúčkou. Extrémne prípady si vyžadujú hospitalizáciu v dôsledku dehydratácie.

Listéria po konzumácii vedie k ochoreniu s názvom listerióza, ktoré je najrizikovejšie v prípade malých detí, tehotných žien, starších ľudí a ľudí s oslabenou imunitou. K príznakom patrí zvýšená telesná teplota, bolesť rôznych častí tela, zimnica, vracanie a hnačka.

„Problémom je, že hoci je avokádo bohaté na prospešné živiny, takisto podporuje rast a šírenie baktérií,“ vysvetľuje výživový poradca Duane Mellor. „Mnohé z nich sa nachádzajú na šupke ovocia, takže ak ju neodstránite a ponoríte do vody, pripravujete si vývar, v ktorom sa baktériám darí,“ dodáva, pričom poukazuje najmä na listériu, ktorej sa najviac darí v teplotách okolo troch stupňov.

Zdroj: Info.sk, DP, thesun.co.uk, Video: tiktok.com/@funkyou6969_
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto základné potraviny o pár rokov zmiznú z obchodov. Čo budeme namiesto nich jesť?

Tieto základné potraviny o pár rokov zmiznú z obchodov. Čo budeme namiesto nich jesť?

VČERA - 19:37Zaujímavosti

V najbližších desaťročiach nám hrozí, že bežná zelenina a ovocie už nebudú dostupné.

Najstaršou osobou na svete je 115-ročná Britka Ethel Caterhamová

Najstaršou osobou na svete je 115-ročná Britka Ethel Caterhamová

22:03 07.05.2025Zaujímavosti

Najstaršou osobou na svete je 115-ročná Ethel Caterhamová žijúca v anglickom grófstve Surrey, potvrdila Guinnessova kniha rekordov.

Humorista Stano Radič, majster nenápadnej pointy, by mal dnes 70 rokov

Humorista Stano Radič, majster nenápadnej pointy, by mal dnes 70 rokov

5:39 07.05.2025Zaujímavosti

V období po Nežnej revolúcii patril medzi najznámejších slovenských humoristov.

Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou

Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou

9:48 05.05.2025Zaujímavosti

Pri bodnutí včelou je potrebné žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou. Na vybratie kliešťa sa odporúča využiť špeciálnu pinzetu alebo háčik.

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti

7:15 05.05.2025Zaujímavosti

Narcistickú osobnosť dokáže odhaliť aj písomný prejav. Aké emoji najčastejšie používajú narcisti?