• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
21°Bratislava

Obetiam železnej opony odhalili pomník pri cyklomoste

  • 20:45 14.11.2013
  • BRATISLAVA
Obetiam železnej opony odhalili pomník pri cyklomoste

Obete železnej opony bude pripomínať pamätník pri Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi. Pamätník s menami 42 obetí symbolizuje komunistické Československo, ktoré oddeľovala od slobodného sveta rieka Morava.


Slávnostne ho vo štvrtok odhalil predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo, starosta Devínskej Novej Vsi Milan Jambor, predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák, kňaz Anton Srholec a autor pamätníka akademický sochár Juraj Čutek. Pamätník bol financovaný v rámci projektu Za mostom.

„Všetky projekty, to znamená cyklomost, Perimost, publikácie, pripomínania či pamätníky sú dôležité, aby si ľudia uvedomili, že sloboda nie je zadarmo. Za slobodu treba bojovať a môžeme o ňu aj prísť,“ uviedol Frešo. Zdôraznil, že je dôležité poučiť sa z histórie, byť opatrný a dávať si pozor na každé rozdeľovanie medzi národmi, na každé rozdeľovanie medzi ľuďmi a naopak, treba rozvíjať spoluprácu medzi našimi regiónmi.

„Robíme presný opak toho, čo sa na tejto hranici dialo. Teda nielenže striháme drôty, ale budujeme spoluprácu medzi regiónmi, čo považujem za kľúčové pre rozvoj na oboch stranách Dunaja a Moravy,“ doplnil Frešo. Zároveň verí, že tí, čo prídu po nás, nadviažu na túto časť histórie, keď regióny znova spájame. Nadviažu na to pekné, čo máme za stáročia spoločné, a s veľkou zodpovednosťou budú prispievať nielen k rozvoju bratislavského regiónu a Dolného Rakúska, ale celého regiónu.

V rámci projektu „Behind the Bridge / Za mostom“, ktorý je spolufinancovaný z prostriedkov programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko 2007 – 2013, sa vo štvrtok v Bratislave konala konferencia k téme „Železnej opony a revitalizácie obranných bunkrov pozdĺž rieky Morava“. Diskutovalo sa o projektoch Bratislavského samosprávneho kraja financovaných cez eurofondy na podporu cykloturistiky či turizmu, ale aj o priereze historických udalostí, o železnej opone a obrannom opevnení. Súčasťou konferencie bol aj krst publikácie o spoločnej histórii územia „Za mostom“, ktorú slávnostne pokrstil Pavol Frešo, poslankyňa BSK a zároveň poslankyňa NR SR Magda Vášáryová a autor knihy historik Ivan Mrva.

Konferenciu organizovali BSK, Ústav pamäti národa a Vojenský historický ústav za pomoci projektu RECOM SK-AT, ktorý je realizovaný v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika–Rakúsko 2007 – 2013.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Martine spadol vetroň

V Martine spadol vetroň

DNES - 19:34Domáce

Na mieste zasahujú záchranné zložky.

V Partizánskom vyhlasujú mimoriadnu situáciu

V Partizánskom vyhlasujú mimoriadnu situáciu

DNES - 19:22Domáce

V meste zasadá krízový štáb.

SHMÚ varuje: Tri okresy zasiahnu prudké lejaky s krúpami, hrozí aj povodeň

SHMÚ varuje: Tri okresy zasiahnu prudké lejaky s krúpami, hrozí aj povodeň

DNES - 18:48Domáce

Meteorológovia vydali výstrahu pred búrkami s krúpami v troch okresoch.

Obec na juhu Slovenska varuje pred psovitou šelmou

Obec na juhu Slovenska varuje pred psovitou šelmou

DNES - 18:21Domáce

Obyvatelia by mali byť obozretní.

Politici si pripomínajú 105. výročie tragického úmrtia M. R. Štefánika

Politici si pripomínajú 105. výročie tragického úmrtia M. R. Štefánika

DNES - 18:19Domáce

Generál Milan Rastislav Štefánik vynikal zdravým sebavedomím a odvahou čeliť výzvam. Je vzorom pri boji za slobodu a demokraciu. Viacerí politici a politické strany sa na tom zhodli pri príležitosti pamätného dňa 105. výročia Štefánikov