• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Agrorezort pripravil k podporám v novej agropolitike EÚ Farmársky manuál

  • 13:56 22.03.2023
  • Bratislava
Agrorezort pripravil k podporám v novej agropolitike EÚ Farmársky manuál

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR pripravilo k podporám v novej Spoločnej poľnohospodárskej politike EÚ (CAP) dokument s názvom Farmársky manuál.

Uviedol to odbor komunikácie MPRV v reakcii na utorkové (21. 3.) vyjadrenia predstaviteľov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), že poľnohospodári ešte nepoznajú presné podmienky, ako hospodáriť v súlade s novou agropolitikou EÚ.

Cieľom dokumentu Farmársky manuál je podľa agrorezortu poskytnúť poľnohospodárom prehľad o podporách v rokoch 2023 až 2027 na Slovensku. Opisuje jednotlivé podpory, ich výšku, sadzbu a podmienky, za akých ich môžu farmári získať. Vybrané podpory sú doplnené o vysvetľujúce príklady.

Zároveň dávame do pozornosti, že usmernenia k zásadným zmenám v oblasti priamych platieb sa okrem iného pripravovali v spolupráci so SPPK a pre žiadateľov boli k dispozícii od septembra 2022. Relevantné požiadavky a pripomienky SPPK, ako aj iných stavovských organizácii sa zohľadnili a aj zohľadňujú v usmerneniach k ostatným požiadavkám, resp. podporným schémam priamych platieb, ktoré sa aktuálne finalizujú,“ priblížil agrorezort.

V súvislosti s tvrdením SPPK, že vrstva svahovitosti v GSAA (geopriestorová žiadosť o podporu v poľnohospodárstve, pozn. TASR) nebola doposiaľ zverejnená, je potrebné uviesť, že Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) dotknutú vrstvu zverejnila 13. marca 2023,“ podčiarklo ministerstvo pôdohospodárstva.

MPRV zároveň upozornilo, že v ostatných krajinách EÚ je situácia s prípravou národných právnych predpisov rovnaká vzhľadom na to, že Európska komisia uzavrela schvaľovanie strategických plánov v závere roka 2022, a teda časový priestor pre detailné nastavenie podmienok pre farmárov sa zúžil.

Agrorezort preto žiada zástupcov SPPK, aby nesťažovali situáciu pred spustením kampane, ale aby poskytovali plnú súčinnosť pri spolupráci s MPRV a poľnohospodármi, keďže je spoločným cieľom poskytnúť čo najlepšie podmienky pre poľnohospodárov v rámci novej Spoločnej poľnohospodárskej politiky.

SPPK 21. marca upozornila, že slovenskí poľnohospodári dosiaľ nepoznajú presné podmienky, ako hospodáriť v súlade s novou CAP, ktorá vstúpila do platnosti 1. januára 2023. „Zo strany ministerstva pôdohospodárstva absentujú dôležité usmernenia v podstate ku všetkým typom podpôr, ktoré môžu naši poľnohospodári poberať v rámci agrodotácií,“ uviedli predstavitelia komory na tlačovej konferencii v Košiciach.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Erik Tomáš: Schválením zákona o dotáciách nehrozí zánik bezpečným ženským domovom

Erik Tomáš: Schválením zákona o dotáciách nehrozí zánik bezpečným ženským domovom

DNES - 15:15Ekonomické

Novoschválený zákon o dotáciách z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR podporil finančným príspevkom bezpečné ženské domovy, ktorým hrozil do konca roka zánik.

Premiér: Vláda plánuje mobilizáciu finančných zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii

Premiér: Vláda plánuje mobilizáciu finančných zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii

DNES - 13:41Ekonomické

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii.

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu

DNES - 10:11Ekonomické

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne.

TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

VČERA - 19:28Ekonomické

Čínska sociálna sieť TikTok dobrovoľne pozastaví program odmeňovania za sledovanie videí v rámci svojej novej aplikácie TikTok Lite.