• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
29°Bratislava

Spojené štáty sú znepokojené hlasovaním izraelského parlamentu i výrokom ministra

  • 21:30 21.03.2023
  • Washington/Jeruzalem
Spojené štáty sú znepokojené hlasovaním izraelského parlamentu i výrokom ministra

Spojené štáty sú "mimoriadne znepokojené" hlasovaním izraelského parlamentu, ktorý legalizoval niektoré osady na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

USA označili tento krok za "provokatívny" a porušujúci sľuby, ktoré Izrael dal Washingtonu ako svojmu spojencovi.

Agentúra AFP informovala aj o tom, že Spojené štáty sa pridali ku kritike vyjadrení izraelského ministra financií Becalela Smotriča, v ktorých tento krajne pravicový člen izraelskej vlády poprel existenciu palestínskeho národa. Washington označil tieto jeho výroky za nebezpečné a za hlboko znepokojujúce.

TASR spresňuje, že legalizácia niektorých židovských osád v Predjordánsku bude možná po tom, ako Kneset v noci na utorok zrušil časť zákona zakazujúceho osadníkom žiť v oblastiach okupovaného Západného brehu, odkiaľ ich vláda v roku 2005 vysťahovala. Kabinet premiéra Ariela Šarona vtedy rozhodol o jednostrannom stiahnutí sa Izraela z pásma Gazy a odsune židovských osadníkov z tejto palestínskej enklávy a štyroch osád na severe Západného brehu.

V tom čase prijaté právne predpisy zakazovali Izraelčanom zostať v týchto oblastiach, ale pozmeňujúci návrh, ktorý zákonodarcovia schválili v noci na utorok, im povoľuje vrátiť sa do osád v Predjordánsku v blízkosti mesta Nábulus.

Rozhodnutie parlamentu otvára izraelským úradom cestu k tomu, aby oficiálne povolili osadníkom vrátiť sa do lokality Homeš – jedinej zo štyroch, ktorej obyvatelia boli násilne vysťahovaní. Ich domy následne zbúrali.

Krajne pravicová osadnícka lobby si urobila z osady Homeš, v ktorej v roku 2005 žilo 70 rodín, symbol svojho odporu proti ústupkom voči Palestínčanom. Malá skupina aktivistov sa na toto miesto vrátila v roku 2009 a postavila tam ješivu – židovský seminár, ktorý izraelské jednotky desaťkrát vysťahovali, až ho nakoniec armáda povolila.

OSN tvrdí, že všetky izraelské osady na okupovaných územiach sú podľa medzinárodného práva nezákonné. Izraelská vláda to odmieta.

V Izraeli je momentálne pri moci jedna z najpravicovejších vlád v jeho dejinách. Viaceré jej rozhodnutia už medzičasom mali za následok prudký nárast násilností v regióne. Bezpečnostná rada OSN preto vo februári vyzvala všetky strany konfliktu, aby sa zdržali provokácií.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nemecko: Šéf kresťanských demokratov očakáva vo voľbách v roku 2025 silný úspech

Nemecko: Šéf kresťanských demokratov očakáva vo voľbách v roku 2025 silný úspech

DNES - 12:38Zahraničné

Líder nemeckej konzervatívnej opozície vidí potenciál získať podporu "35 percent alebo viac" voličov v budúcoročných parlamentných voľbách.

Orbán: Pripravme sa na to, že Ukrajina sa nestane členom EÚ, ani NATO

Orbán: Pripravme sa na to, že Ukrajina sa nestane členom EÚ, ani NATO

DNES - 12:04Zahraničné

Treba sa pripraviť na to, že Ukrajina sa nestane členským štátom Európskej únie, ale ani členom NATO, pretože k tomu chýba dostatok finančných zdrojov.

Južnú Kóreu na otváracom ceremoniáli predstavili pod názvom KĽDR

Južnú Kóreu na otváracom ceremoniáli predstavili pod názvom KĽDR

DNES - 9:16Zahraničné

Predstavitelia Kórejskej republiky vyjadrili ľútosť nad tým, že ich výpravu na piatkovom otváracom ceremoniáli OH v Paríži predstavili pod názvom Kórejská ľudovodemokratická republika.

 Svetové médiá o otváracom ceremoniáli hier v Paríži:

Svetové médiá o otváracom ceremoniáli hier v Paríži: "Veľkolepé"

DNES - 9:12Zahraničné

Ohlasy svetových médií na otvárací ceremoniál OH 2024 v Paríži:

Macron prijal v Paríži argentínskeho prezidenta, hovorili aj o vojne na Ukrajine

Macron prijal v Paríži argentínskeho prezidenta, hovorili aj o vojne na Ukrajine

DNES - 8:14Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok prijal v Paríži svojho argentínskeho kolegu Javiera Mileiho.