• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Ako pestovať mandľu: Tento nádherný strom vám zarodí chutné mandle

  • 7:31 24.03.2023
  • Bratislava
Ako pestovať mandľu: Tento nádherný strom vám zarodí chutné mandle

Pestovanie mandľovníka nie je náročné a okrem krásnych kvetov sa môžete tešiť aj na jeho plody.

Mandľa obyčajná alebo mandľovník je opadavý kvitnúci strom pestovaný pre jeho nádherné jarné kvety a jedlé orechy. Existujú rôzne druhy, od malých okrasných kríkov (Prunus glandulosa), ktoré sa pestujú len pre pekné biele alebo ružovo sfarbené kvety, až po stredne veľké stromy, ktoré produkujú jedlé mandle.

Zvyčajne trvá približne päť rokov, kým vyrastie strom, ktorý je dostatočne zrelý na to, aby produkoval mandle. Životnosť mandľovníka môže byť až 25 rokov a pri správnej starostlivosti bude naďalej produkovať mandle.

Plody mandlí v skutočnosti nie sú orechy, ale kôstkovica. „Oriešok" je uložený vo vrstvách kožovitej zelenej šupky. Vo vnútri je tvrdá, svetlá škrupina, ktorá sa dá rozlúsknuť. V nej nájdete hnedé semeno alebo „orech", ktorý jeme.

Foto: Alex Dmr/Shutterstock.com

Ako pestovať mandle

Mandľovníky neznášajú mrazy, preto ich vysádzajte na jar alebo začiatkom jesene. Kľúčom k úspechu pri pestovaní mandlí je správne umiestnenie. Strom neznáša ílovitú pôdu. Najlepšie sa mandliam darí v oblastiach s miernymi zimami a teplými letami. Vyhnite sa výsadbe na chladných, exponovaných alebo nízko položených miestach, kde by mráz mohol poškodiť kvety.

Vyberte si miesto, na ktoré dopadá slnko šesť až osem hodín denne. V chladnejších oblastiach pestujte mandľovník do tvaru vejáru blízko slnečnej steny domu. Teplo zo steny ochráni kvety pred mrazom. Mandľovníky vysádzajte ďaleko od kanalizačných a vodovodných potrubí, inak budú korene rásť smerom k nim.

Ako zasadiť strom

Jeseň je ideálnym obdobím na výsadbu mandľovníka, aby sa stromček mohol udomácniť ešte pred začiatkom vegetačného obdobia na jar. Ďalším najvhodnejším obdobím je začiatok jari.

Vykopte dostatočne širokú jamu, aby korene mali dosť miesta. Uistite sa, že horná časť koreňov je na úrovni pôdy. Pôdu zalejte a použite kompost alebo mulčovaciu kôru, aby ste zlepšili zadržiavanie vlhkosti a zabránili rastu buriny. Upevnite strom pomocou krátkeho kolíka, o ktorý strom priviažete.

Starostlivosť o mandľové stromy

Foto: GIROMIN STUDIO/Shutterstock.com

Tento strom je dobré udržiavať v dobrom zdravotnom stave aspoň čiastočným rezaním a tiež sa oplatí ho na jar hnojiť. Ak potrebujete orezať odumreté, choré alebo poškodené výhonky, urobte tak v zime, keď je strom v pokoji. V prípade potreby zrieďte výhonky a odstráňte všetky, ktoré rastú na kmeni.

Zalievanie

Mandľovníky potrebujú na zdravý rast veľa vody. Sú relatívne odolné voči suchu, ale na dosiahnutie vhodnej úrody je najlepšie zabezpečiť dostatok vody. Len nezabudnite, že nadmerné zavlažovanie stromu môže spôsobiť hnilobu koreňov. Premočená pôda znamená, že rastlina dostáva príliš veľa vody.

Teplota a vlhkosť

Mandľovníkom sa najlepšie darí v podnebí s horúcim letom a nízkou vlhkosťou, čo pomáha stromu vytvárať zdravú úrodu orechov. Dôležité je dlhé vegetačné obdobie bez mrazov, pretože plody dozrievajú sedem až osem mesiacov. Jarné mrazy môžu poškodiť kvety mandľovníka, ktoré sú nevyhnutné pre úrodu.

Opeľovanie

Opeľovanie je najzložitejšou časťou pestovania mandľovníkov na získanie úrody orechov. Mandľovníky väčšinou nie sú samoopelivé, rovnako ako niektoré stromy, ktoré rodia jedlé ovocie. Na opelenie budete potrebovať dva alebo viac kultivarov. Nemôžu to byť len tak hocijaké kultivary. Musia mať rovnaké časy kvitnutia. Jednoduchým spôsobom, ako sa vyhnúť potrebe vysádzať rôzne kultivary na účely opeľovania, je vybrať si samoopelivú odrodu.

Ako zbierať mandle zo stromu

Foto: Marco Ossino/Shutterstock.com

Mandle sú pripravené na zber, keď sa šupka začína rozpadávať a odhaľuje svetlú škrupinu. So zberom nečakajte príliš dlho, pretože odkrytá škrupina sa stane korisťou pre vtáky aj hmyz. Najjednoduchším spôsobom, ako dostať mandle zo stromu, je poklepať konáre tyčou. Vopred položte plachtu, aby ste zachytili padajúce mandle a uľahčili ich zber.

Po zozbieraní mandlí ich treba riadne vysušiť, inak môžu splesnivieť. Sušenie si vyžaduje niekoľko krokov:

  1. Odstráňte šupky.
  2. Rozložte orechy (so škrupinami) na plochu vhodnú na sušenie. Vylúpané orechy zakryte sieťkou, aby ich nemohli zobrať vtáky, a pri očakávanom daždi ich prikryte plachtou.
  3. Skontrolujte, či sú orechy dobre vysušené. Rozlomte škrupiny niekoľkých z nich, aby ste zistili, či sú semená vo vnútri tvrdé alebo gumové. Ak sú gumové, ešte nie sú úplne vysušené. Ak sú tvrdé, sú pripravené na konzumáciu.
  4. Keď zistíte, že vaša úroda je dostatočne vysušená, preneste zvyšok orechov so škrupinami dovnútra. Uskladnené pri izbovej teplote vám vydržia osem mesiacov.
Zdroj: Info.sk, TM, gardenersworld.com, thespruce.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

DNES - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

DNES - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

VČERA - 21:55Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

VČERA - 17:15Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.