• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Nové jadrové zdroje nie sú odpoveďou na energetickú krízu

  • 13:51 21.03.2023
  • Bratislava
Nové jadrové zdroje nie sú odpoveďou na energetickú krízu

Nové jadrové zdroje nie sú odpoveďou na energetickú krízu. Uviedla to Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI).

Slovenská republika patrí dlhodobo medzi krajiny, kde jadrová energetika predstavuje základ energetického mixu. V dobe, kedy je už jasné, že Európa bude čeliť nedostatku plynu, vysoká produkcia energie z jadra dáva dobrý základ pre postupný prechod na obnoviteľné zdroje energie (OZE). Silnejú však hlasy, ktoré volajú po nových jadrových zdrojoch, čo považuje SAPI za riskantnú stratégiu.

Priaznivci jadra často argumentujú nízkou cenou vyrobenej energie, čo je však zavádzajúce tvrdenie. Skutočná cena energie totiž nie je len to, za koľko elektráreň energiu vyrobí, ale mala by zohľadňovať aj celý životný cyklus zariadenia, od výstavby, cez prevádzku až po likvidáciu. A tu sa zrazu ukazuje, že jadro vôbec nie je lacné, keďže priemerné náklady na výstavbu jadrového zdroja sa v EÚ pohybujú v rozmedzí 8 až 10 miliárd eur na jeden nový blok. Cena takto vyrobenej elektriny je podľa medzinárodných porovnaní a analýz až dvojnásobne vyššia ako v prípade energie vyrobenej zo slnka či vetra,“ priblížil Ján Karaba, riaditeľ SAPI.

Energetická transformácia, ktorá pokračuje v celej Európe, už podľa SAPI nie hnaná len cieľmi v oblasti klimatickej neutrality. Oveľa dôležitejšie sú pre mnohé firmy ciele ekonomické a pre energetickú bezpečnosť krajín zas dosiahnutie energetickej nezávislosti. Tú podľa SAPI môžeme dosiahnuť jedine s OZE, ktoré vyrábajú z toho, čo bude k dispozícii vždy – slnko, vietor, voda, biomasa a energia zo zeme.

Výstavba jadrovej elektrárne trvá v EÚ v priemere 15 rokov a viac, čo potvrdzujú aj nedávno spustené nové jadrové bloky vo fínskom OIkiluoto a v slovenských Mochovciach. To je príliš dlhá doba na to, aby mohli byť odpoveďou na nové výzvy súvisiace s geopolitickými a klimatickými zmenami vyžadujúcimi nahradenie plynu a fosílnych palív. V prípade obnoviteľných zdrojov vieme čas výstavby skrátiť pri niektorých aj na menej ako rok, pri iných v závislosti od rýchlosti povoľovacích procesov na dva až tri roky,“ dodal Karaba.

Jadrová energetika je podľa neho síce klimaticky prospešný zdroj, ale z pohľadu zmien v geopolitickej situácii vo svete nie dostatočne flexibilný. „Bez pochýb má v energetike ešte desaťročia svoje opodstatnenie, ale prioritou by mali byť lokálne obnoviteľné zdroje a na nich založená moderná energetika. Aj tie si vyžiadajú investície do distribučných a prenosových sietí či batériových úložísk, ale viac jadra nie je odpoveďou ani v otázke ekológie, keďže stále nie je vyriešený problém jadrového odpadu a už vôbec nie v otázke nižších cien energií,“ uzatvoril Karaba.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kaufland sťahuje z predaja nebezpečnú potravinu

Kaufland sťahuje z predaja nebezpečnú potravinu

VČERA - 20:28Ekonomické

Zákazníci produkt nesmú konzumovať.

SAMO odmieta argumenty SNS na prijatie zákona na zdanenie obchodných reťazcov

SAMO odmieta argumenty SNS na prijatie zákona na zdanenie obchodných reťazcov

VČERA - 18:12Ekonomické

Slovenská národná strana sa v stredu verejne obrátila na ministra pôdohospodárstva Richarda Takáča s výzvou, aby predložil zákon na zdanenie obchodných reťazcov.

Zastavenie dodávok ropy od Lukoilu môže mierne destabilizovať trh, tvrdí analytik

Zastavenie dodávok ropy od Lukoilu môže mierne destabilizovať trh, tvrdí analytik

VČERA - 13:52Ekonomické

Zastavenie dodávok ropy od ruskej spoločnosti Lukoil môže mierne destabilizovať trh s palivami a stáť za vyššími cenami napriek pozitívnemu vývoju na trhu s ropou.

J. Yellenová: Prezident J. Biden pomohol udržať odolnosť svetovej ekonomiky

J. Yellenová: Prezident J. Biden pomohol udržať odolnosť svetovej ekonomiky

19:36 25.07.2024Ekonomické

Údaje o vývoji HDP a inflácie za druhý štvrťrok potvrdili, že Spojené štáty sú na ceste "k stabilnému rastu a klesajúcej inflácii", vyhlásila americká ministerka financií Janet Yellenová.

Skupina G7 pracuje na pôžičke 50 miliárd eur pre Ukrajinu krytú ruskými aktívami

Skupina G7 pracuje na pôžičke 50 miliárd eur pre Ukrajinu krytú ruskými aktívami

18:52 25.07.2024Ekonomické

Skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta sveta G7 pravdepodobne do októbra uzavrie rámcovú dohodu o pôžičke vo výške 50 miliárd amerických dolárov pre Ukrajinu.