• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Slovensko podľa Sulíka prišlo o milióny eur, SaS podáva trestné oznámenie

  • 15:20 20.03.2023
  • Bratislava
Slovensko podľa Sulíka prišlo o milióny eur, SaS podáva trestné oznámenie

Opozičná SaS podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Opozičná SaS má podozrenie, že zo strany štátnej banskej správy dochádzalo k dlhodobému prehliadaniu nezákonného konania firmy, ktorá prevádzkuje baňu v Hodruši. Tá podľa nich minimálne 20 rokov odvádzala štátu nesprávnu sadzbu zo svojej ťažby, namiesto 5 % iba 0,1 %. Strana preto podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, a to na Národnú kriminálnu agentúru (NAKA) a Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Baňa sa podľa nich pred úradmi dlhodobo snaží schovávať ťažbu zlata pod inú položku, tzv. polymetalické rudy, aby štátu platili menej. Tvrdenie, že obsah zlata v týchto rudách je zanedbateľný, však podľa liberálov nie je pravdivé a dokázali to aj kontroly v čase, keď SaS viedla ministerstvo hospodárstva.

Ak úradníci štátnej banskej správy dlhodobo akceptovali takýto stav, tak je tu dôvodné podozrenie zo spáchania hneď niekoľkých trestných činov. Je to zneužívanie právomoci verejného činiteľa, prijímanie a poskytovanie nenáležitej výhody, založenie, zosnovanie, podporovanie zločineckej skupiny, marenie úloh verejným činiteľom, podvod, porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku,“ vymenoval podpredseda SaS a bývalý štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek.

Šéf strany a bývalý minister hospodárstva Richard Sulík zdôraznil, že keď v roku 2020 nastúpili na ministerstvo, vymenili šéfa Hlavného banského úradu. V tom čase sa úrad pustil do kontroly a za obdobie päť rokov spätne dorubil firme nedoplatok 1,7 milióna eur. „Je na svete nedoplatok 1,7 milióna eur, je právoplatný, dávno to malo byť zaplatené, ak nie, mal dávno nastúpiť exekútor,“ vyhlásil Sulík s tým, že po zmene vedenia rezortu sa vo veci nič nedeje.

Máme podozrenie a v takom prípade to oznamujeme ako možný trestný čin. Na to je tu NAKA alebo prokuratúra, aby to prešetrili a zistili, prečo sa napríklad za pol roka, odkedy je pán (Karel) Hirman ministrom hospodárstva, v tejto veci nič neudialo,“ priblížil Sulík. Za toto nekonanie je podľa neho politicky zodpovedný práve Hirman, ktorý sa len „nečinne prizerá“, ako štátu vzniká vysoká škoda. „Banská spoločnosť veselo ťaží zlato ďalej a naďalej platia menej, ako by platiť mali,“ dodal predseda SaS.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

DNES - 20:10Ekonomické

Predseda vlády sa po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

DNES - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

DNES - 17:22Ekonomické

Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok.

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

DNES - 16:09Ekonomické

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 654 miliónov eur.