• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 26.10.2024Meniny má Demeter
15°Bratislava

Navaľná: Prepustenie manžela je ťažko predstaviteľné, kým je pri moci Putin

  • 22:15 17.03.2023
  • Moskva
Navaľná: Prepustenie manžela je ťažko predstaviteľné, kým je pri moci Putin

Prepustenie uväzneného ruského opozičného politika Alexeja Navaľného je ťažko predstaviteľné, kým je pri moci ruský prezident Vladimir Putin, uviedla jeho manželka Julija Navaľná. TASR správu prevzala v piatok z webovej stránky magazínu Der Spiegel.

Všetci vieme, že Alexeja vo väzení zadržiava Putin osobne,“ povedala v rozhovore pre Der Spiegel. Zdôraznila, že je potrebné pokračovať v úsilí dosiahnuť prepustenie jej manžela a vyjadrila v tejto súvislosti poďakovanie nemeckým politikom, ktorí o to žiadali.

Putin sa v úsilí udržať si moc a peniaze nezastaví pred ničím,“ povedala a dodala, že po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu (24. februára 2022) to bolo zrejmé všetkým. „To sa nedá odpustiť. Zašiel dokonca tak ďaleko, že ohrozuje svet jadrovými zbraňami,“ povedala.

Navaľná odmietla špekulácie o možnom vstupe do politiky, aby nahradila svojho manžela. „Keď sa chcete uchádzať o zvolenie, musíte to naozaj chcieť. Nie ako náhrada niekoho, ale ako vy sám,“ povedala.

Julija Navaľná sa podľa svojich slov usiluje viesť bežný život, udržiava však neustály kontakt s Navaľného právnikmi. Svojmu manželovi každý deň píše listy, hoci vie, že pošta podlieha cenzúre.

Vyjadrila sa aj k chabému zdravotnému stavu svojho manžela, ktorý označila za neustále ohrozenie.

Pripomenula, že Navaľnyj trávi väčšinu času v samoväzbe bez prístupu k primeranej zdravotnej starostlivosti a má problémy s rukami, s nohou a chrbtom. „Je v neustálom nebezpečenstve, pretože je v rukách ľudí, ktorí sa ho pokúsili zabiť jedom. Je vo veľkom nebezpečenstve každý deň, čom ma veľmi znepokojuje,“ dodala.

V ruských väzniciach s niektorými ľuďmi podľa jej slov zaobchádzajú ako s nástrojmi. „V Alexejovom prípade sa usilujú všetkými prostriedkami urobiť jeho situáciu neúnosnou,“ uviedla.

Navaľnému po prechladnutí neposkytli zdravotnú starostlivosť a do jeho väzenskej cely umiestnili ďalšieho chorého muža, čím sa zdravotný stav opozičného aktivistu ešte zhoršil.

Navaľnyj trpí zdravotnými problémami, odkedy prežil pokus o otravu v roku 2020, pripomína Der Spiegel. Je umiestnený na samotke a navštevovať ho môže len jeho právnik. Julija ho nemôže navštíviť už viac než rok.

Dokumentárny film Navaľnyj (Navalny) o aktivitách a uväznení tohto politika získal minulú nedeľu Oscara v kategórii najlepší dokumentárny film.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Scholz varuje Irán pred akoukoľvek eskaláciou po izraelských útokoch

Scholz varuje Irán pred akoukoľvek eskaláciou po izraelských útokoch

DNES - 16:09Zahraničné

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu varoval Irán pred eskaláciou konfliktu na Blízkom východe po tom, čo Izrael v noci na sobotu podnikol letecké útoky na vojenské ciele v Iráne.

Zadržali štyroch ľudí v prípade výbušných balíkov

Zadržali štyroch ľudí v prípade výbušných balíkov

DNES - 8:12Zahraničné

Poľské bezpečnostné zložky zadržali skupinu štyroch ľudí, ktorých obvinili z odosielania zápalných zariadení a výbušnín leteckou dopravou v mene cudzích spravodajských služieb.

Súd opätovne odmietol obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia

Súd opätovne odmietol obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia

DNES - 5:37Zahraničné

Sudkyňa potvrdila svoje rozhodnutie a zamietla obvinenia herca Aleca Baldwina z neúmyselného zabitia kameramanky Halyny Hutchinsovej pri nakrúcaní westernu.

Izrael útočí na vojenské ciele v Iráne

Izrael útočí na vojenské ciele v Iráne

DNES - 5:15Zahraničné

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že uskutočňuje letecké útoky na vojenské ciele v Iráne.

The New York Times: Čínski hackeri sa zamerali na mobily Trumpa a Vancea

The New York Times: Čínski hackeri sa zamerali na mobily Trumpa a Vancea

VČERA - 22:01Zahraničné

Čínski hackeri sa napojili na systém telekomunikačnej spoločnosti Verizon a zamerali sa na mobily používané republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom a uchádzačom o viceprezidentský úrad J. D. Vanceom.