• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Ikona francúzskej i svetovej kinematografie Isabelle Huppertová má 70 rokov

  • 6:22 16.03.2023
  • Paríž/Bratislava
Ikona francúzskej i svetovej kinematografie Isabelle Huppertová má 70 rokov

Patrí k najznámejším francúzskym herečkám. Počas kariéry účinkovala vo viac ako 100 filmoch či televíznych projektoch, v ktorých stvárnila množstvo rôznorodých ženských postáv.

Spolupracovala s takými režisérmi ako Claude Chabrol, Jean-Luc Godard, Michael Haneke, Andrzej Wajda, Marco Ferreri alebo Paul Verhoeven.

Je držiteľkou dvoch Césarov, ktoré sú francúzskou obdobou Oscara, ceny BAFTA Britskej filmovej a televíznej akadémie a v roku 2022 si z berlínskeho medzinárodného filmového festivalu Berlinale odniesla Zlatého medveďa za celoživotné dielo. Dnes (16. marca) bude mať Isabelle Huppertová 70 rokov.

Narodila sa 16. marca 1953 v Paríži, ale spolu so štyrmi súrodencami vyrastala na vidieku v obci Ville-d’Avray. Jej matka bola učiteľka angličtiny a otec podnikal v oblasti výroby trezorov. Po maturite na lýceu Saint-Cloud študovala ruštinu a orientálne jazyky na Faculté de Clichy a krátko pôsobila tiež ako učiteľka ruského jazyka. Vďaka podpore matky vyštudovala aj herectvo na konzervatóriu vo Versailles a na Štátnom konzervatóriu dramatických umení v Paríži, kde ju viedol francúzsky herec a režisér Antoine Vitez.

Pred kamerou debutovala v televíznom filme z roku 1971 Prussien, Le, po ktorom nasledovali ďalšie vedľajšie postavy v televíznych projektoch a filmoch. V roku 1975 zaujala úlohou švajčiarskej maliarky, u ktorej počas prvej svetovej vojny prepukne schizofrénia, v snímke Aloise poľsko-francúzskej režisérky Liliane de Kermadecovej.

O rok neskôr stvárnila jednu z hlavných postáv v oceňovanom filme Sudca a vrah (Le Juge et l´assassin) režiséra Bertranda Taverniera. Medzinárodný úspech aj v podobe ceny BAFTA dosiahla za úlohu introvertnej Beatrice vo filme Čipkárka (La Dentelliére) z roku 1977, ktorý režíroval Claude Goretta.

V roku 1978 nakrútila prvý film s francúzskym režisérom Claudeom Chabrolom. V snímke Violette Noziére, nakrútenej podľa reálneho súdneho prípadu, stvárnila vrahyňu svojich rodičov. Renomovaný režisér zveril hlavnú postavu Huppertovej aj vo filme Ženská záležitosť (Une affaire de femmes, 1988). V snímke odohrávajúcej sa vo Francúzsku počas druhej svetovej vojny, stvárnila ženu vykonávajúcu ilegálne interrupcie.

Chabrol spolupracoval s Huppertovou aj na filme Pani Bovaryová (Madame Bovary, 1991), nakrútenom podľa rovnomenného románu Gustava Flauberta. Vďaka spolupráci s Chabrolom sa herečka dočkala aj prvého Césara za hlavnú postavu vo filme Obrad (La Cérémonie, 1995). V roku 2006 stvárnila chladnú a neprístupnú vyšetrovaciu sudkyňu v Chabrolovej dráme Opojenie mocou (L´Ivresse du pouvoir).

Huppertovej priniesla uznanie aj spolupráca s rakúskym filmárom Michaelom Hanekem. V roku 2001 s ním nakrútila kontroverznú drámu Pianistka (La Pianiste), v ktorej sa predstavila ako profesorka klavíra Erika Kohutová. Snímku Haneke nakrútil podľa rovnomennej románovej predlohy rakúskej spisovateľky a dramatičky Elfriede Jelinekovej.

Oceňovaný film rozpráva príbeh učiteľky klavíra žijúcej s despotickou matkou, ktorú stvárnila nemenej slávna francúzska herečka Annie Girardotová. Medzi profesorkou a jej študentom sa rozvinie milostný vzťah, ktorý však nenájde naplnenie pre nie príliš bežné sexuálne požiadavky učiteľky klavíra. Huppertová za stvárnenie pianistky dostala Európsku filmovú cenu a tiež hlavné ocenenie v kategórii najlepšia herečka na filmovom festivale v Cannes.

Haneke obsadil Huppertovú aj do hlavnej úlohy v ďalšej dráme s prvkami sci-fi Čas vlkov (Le Temps du loup, 2003). Francúzskej herečke zveril jednu z hlavných úloh tiež vo filmoch Láska (Amour, 2012) a Happy End (2017).

Druhého Césara získala Huppertová za úlohu podnikateľky Michele Leblancovej, ktorá sa stane obeťou znásilnenia. Pokorujúci incident však nenahlási na políciu, ale po zistení totožnosti páchateľa, sa rozhodne s ním hrať dramatickú hru. Oceňovaný thriller s názvom Elle nakrútil holandský režisér Paul Verhoeven.

Huppertová, o ktorej americká spisovateľka Susan Sontagová povedala, že nikdy nestretla inteligentnejšieho herca, alebo inteligentnejšieho človeka medzi hercami, spolupracovala aj s ďalšími legendami svetovej kinematografie. Jean-Luc Godard jej zveril hlavnú postavu vo filme Vášeň (Passion, 1982), Marco Ferreri si ju vybral do filmu Príbeh Piery (Storia di Piera, 1983) a napríklad Andrzej Wajda ju obsadil do hlavnej úlohy v snímke Besi (Les Possédés, 1988). Oceňovaný bol aj jej výkon vo filme 8 žien (8 femmes, 2002) režiséra Francoisa Ozona.

Slávna herečka zavítala aj na Slovensko, v roku 2007 si na Medzinárodnom filmovom festivale Artfilm v Trenčianskych Tepliciach prevzala cenu Hercova misia. Jej talent ocenili tiež v Českej republike, keď na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch dostala Krištáľový glóbus za mimoriadny prínos svetovému filmu.

Od roku 1982 je životným partnerom Huppertovej francúzsky filmár Ronald Chammah, s ktorým má tri deti, vrátane herečky Lolity Chammahovej.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.