• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Umývate vajíčka pred varením? Toto je dôvod, prečo je to chyba

  • 9:36 11.03.2023
  • Bratislava
Umývate vajíčka pred varením? Toto je dôvod, prečo je to chyba

Mnohé prísady sa pred varením umývajú, či už ide o ryžu, zeleninu alebo ovocie. To je správne, keďže mnohé zo surovín sú náchylné na nečistoty a baktérie. V prípade vajíčok to však správne nie je. Nielenže umývanie vajec takmer nič nezmení, ale môže ohroziť aj to, čo je vo vnútri.

Ingrediencie na prípravu jedál sa umývajú, aby ste si boli istý, že sú bezpečné na konzumáciu a nešíria baktérie. Možno ste sa preto zamysleli nad tým, že kurčatá, ktoré znášajú vajíčka z vášho supermarketu, nemusia mať práve najčistejší kurník.

Vajcia sú vytvorené tak, aby udržali to, čo je vnútri, bezpečné a jedlé pre ľudí. Vajíčka už majú všetko, čo kurčatá vo vnútri potrebujú, aby sa udržali, vrátane ochrany – to je čaro biológie.

Najlepší spôsob, ako sa chrániť pred potenciálnymi baktériami, je udržiavať všetko ostatné čisté. Umyte si ruky pred dotykom vajíčok a po ňom a venujte dostatok času dôslednému upratovaniu kuchyne, radí portál Taste of Home.

Prečo by ste si nemali umývať vajíčka?

Vajcia majú na svojich škrupinách prirodzený povlak nazývaný kutikula, ktorý zabraňuje prenikaniu vzduchu a baktérií. Umývanie vajec v skutočnosti zvyšuje možnosť kontaminácie a skracuje ich životnosť.

Aj keď sa zdá, že vaječné škrupiny sú nepreniknuteľné, v skutočnosti majú malé póry, ktoré umožňujú vstup a výstup baktérií, vysvetlila Johane Filemon. Odporúča neumývať vajcia, pretože umývanie zvýši pravdepodobnosť vniknutia baktérií cez škrupinu.

Vajcia v obchode s potravinami sú už umyté a dezinfikované zlúčeninami, ktoré sú schválené predpismi na spracovanie potravín. Miestne vajcia, či už z farmy alebo z vašej záhrady, tiež nie je potrebné umývať. Ak tam sú nejaké baktérie, zabije ich teplo v hrnci s vriacou vodou.

Existujú však prípady, kedy je možné vajcia umyť, hovorí Filemon: „Ak sa vajcia dostali do kontaktu s výkalmi, možno ich budete potrebovať vyčistiť. Na čistenie škrupín možno použiť handričku. Ak to nepomôže, vaječné škrupiny vyčistite neparfumovaným mydlom. Nedovoľte, aby sa vajíčka namočili do vody. Namáčanie vajec vo vode umožňuje baktériám vstup alebo výstup. Studená voda vtiahne baktérie dnu a teplá voda ich vytlačí von.“

Surové vajcia môžu niekedy prenášať salmonelu, ale pokiaľ sú zahriate na správnu teplotu, malo by byť všetko v poriadku. Určite však vyhoďte prasknuté alebo čudne páchnuce vajce. Po rozbití zlikvidujte všetky škrupiny a nevracajte ich naspäť do škatule.

Ak ste rozbili vajíčko a všimnete si zmenu farby alebo sírový zápach, s najväčšou pravdepodobnosťou sa pokazili.

Živočíšne produkty ako mäso, surové kuracie mäso, surové morčacie mäso a vajcia patria spravidla do kategórie potravín, ktoré by sa nemali umývať. V skutočnosti šírite baktérie do zvyšku vašej kuchyne.

Zdroj: Info.sk, MB, tasteofhome.com, wonderfullynutritious.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

VČERA - 22:09Zaujímavosti

Počas pristávania lietadla sa pasažieri na palube môžu stretnúť s celým radom nepríjemných zvukov, ktoré stupňujú strach z lietania. Často sa ich však vôbec netreba báť.

Pred 130 rokmi sa narodil Nikita Chruščov, ktorý odhalil zverstvá Stalina

Pred 130 rokmi sa narodil Nikita Chruščov, ktorý odhalil zverstvá Stalina

VČERA - 6:31Zaujímavosti

Zanechal značne rozporuplné politické dedičstvo, ktoré charakterizujú mnohé neúspechy a sklamania. Na čele Sovietskeho zväzu stál v rokoch 1953 až 1964.

Zádušník brečtanovitý nie je len burina. Takto vám pomôže pri liečbe ochorení aj v kuchyni

Zádušník brečtanovitý nie je len burina. Takto vám pomôže pri liečbe ochorení aj v kuchyni

20:28 14.04.2024Zaujímavosti

Zistite, aké využitia má táto liečivá bylinka a ako ju môžete pestovať.

Takto dokážete pestovať sladké figy aj v našich podmienkach

Takto dokážete pestovať sladké figy aj v našich podmienkach

20:05 14.04.2024Zaujímavosti

Exotické figy sa mnohým spájajú s letnými dovolenkami, ale dopestovať si ich dokážete aj doma.

Odporúčanie zubárky pre všetkých, čo pijú kávu: Takto vám zostanú zuby biele a žiarivé

Odporúčanie zubárky pre všetkých, čo pijú kávu: Takto vám zostanú zuby biele a žiarivé

19:27 14.04.2024Zaujímavosti

Káva a čaj sú známe tým, že sfarbujú zuby. Ako sa vyhnúť tomuto nepríjemnému následku? Nechajte si poradiť od zubárky.