• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
17°Bratislava

Umývate vajíčka pred varením? Toto je dôvod, prečo je to chyba

  • 9:36 11.03.2023
  • Bratislava
Umývate vajíčka pred varením? Toto je dôvod, prečo je to chyba

Mnohé prísady sa pred varením umývajú, či už ide o ryžu, zeleninu alebo ovocie. To je správne, keďže mnohé zo surovín sú náchylné na nečistoty a baktérie. V prípade vajíčok to však správne nie je. Nielenže umývanie vajec takmer nič nezmení, ale môže ohroziť aj to, čo je vo vnútri.

Ingrediencie na prípravu jedál sa umývajú, aby ste si boli istý, že sú bezpečné na konzumáciu a nešíria baktérie. Možno ste sa preto zamysleli nad tým, že kurčatá, ktoré znášajú vajíčka z vášho supermarketu, nemusia mať práve najčistejší kurník.

Vajcia sú vytvorené tak, aby udržali to, čo je vnútri, bezpečné a jedlé pre ľudí. Vajíčka už majú všetko, čo kurčatá vo vnútri potrebujú, aby sa udržali, vrátane ochrany – to je čaro biológie.

Najlepší spôsob, ako sa chrániť pred potenciálnymi baktériami, je udržiavať všetko ostatné čisté. Umyte si ruky pred dotykom vajíčok a po ňom a venujte dostatok času dôslednému upratovaniu kuchyne, radí portál Taste of Home.

Prečo by ste si nemali umývať vajíčka?

Vajcia majú na svojich škrupinách prirodzený povlak nazývaný kutikula, ktorý zabraňuje prenikaniu vzduchu a baktérií. Umývanie vajec v skutočnosti zvyšuje možnosť kontaminácie a skracuje ich životnosť.

Aj keď sa zdá, že vaječné škrupiny sú nepreniknuteľné, v skutočnosti majú malé póry, ktoré umožňujú vstup a výstup baktérií, vysvetlila Johane Filemon. Odporúča neumývať vajcia, pretože umývanie zvýši pravdepodobnosť vniknutia baktérií cez škrupinu.

Vajcia v obchode s potravinami sú už umyté a dezinfikované zlúčeninami, ktoré sú schválené predpismi na spracovanie potravín. Miestne vajcia, či už z farmy alebo z vašej záhrady, tiež nie je potrebné umývať. Ak tam sú nejaké baktérie, zabije ich teplo v hrnci s vriacou vodou.

Existujú však prípady, kedy je možné vajcia umyť, hovorí Filemon: „Ak sa vajcia dostali do kontaktu s výkalmi, možno ich budete potrebovať vyčistiť. Na čistenie škrupín možno použiť handričku. Ak to nepomôže, vaječné škrupiny vyčistite neparfumovaným mydlom. Nedovoľte, aby sa vajíčka namočili do vody. Namáčanie vajec vo vode umožňuje baktériám vstup alebo výstup. Studená voda vtiahne baktérie dnu a teplá voda ich vytlačí von.“

Surové vajcia môžu niekedy prenášať salmonelu, ale pokiaľ sú zahriate na správnu teplotu, malo by byť všetko v poriadku. Určite však vyhoďte prasknuté alebo čudne páchnuce vajce. Po rozbití zlikvidujte všetky škrupiny a nevracajte ich naspäť do škatule.

Ak ste rozbili vajíčko a všimnete si zmenu farby alebo sírový zápach, s najväčšou pravdepodobnosťou sa pokazili.

Živočíšne produkty ako mäso, surové kuracie mäso, surové morčacie mäso a vajcia patria spravidla do kategórie potravín, ktoré by sa nemali umývať. V skutočnosti šírite baktérie do zvyšku vašej kuchyne.

Zdroj: Info.sk, MB, tasteofhome.com, wonderfullynutritious.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šesťdesiatnička Sandra Bullocková,

Šesťdesiatnička Sandra Bullocková, "zažila" nebezpečnú rýchlosť i gravitáciu

VČERA - 6:21Zaujímavosti

Oscarmi oceňovaná americká herečka slávi 60. narodeniny.

Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka slávi 80. narodeniny

Zakladateľ Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka slávi 80. narodeniny

VČERA - 6:17Zaujímavosti

Popularita Radošinského naivného divadla bola pre predstaviteľov totalitného režimu problém, zakročiť však nevedeli.

Veľká predpoveď počasia na jeseň: Čakajú nás ďalšie horúčavy?

Veľká predpoveď počasia na jeseň: Čakajú nás ďalšie horúčavy?

20:14 25.07.2024Zaujímavosti

Meteorológovia očakávajú, že počas jesene sa do Európy vráti studený prúd La Nina. Ako to ovplyvní počasie?

Facebookom sa šíri nový podvod, na túto otázku neodpovedajte!

Facebookom sa šíri nový podvod, na túto otázku neodpovedajte!

19:26 25.07.2024Zaujímavosti

Rozhovor, ktorý začína obyčajnou otázkou, sa môže rýchlo zvrhnúť na podvod. Ohrozené sú aj kontakty, ktoré dlhšie poznáte.

Video: Šokujúce správanie na železničnom priecestí. Incident vyšetruje polícia

Video: Šokujúce správanie na železničnom priecestí. Incident vyšetruje polícia

22:03 23.07.2024Zaujímavosti

Muž sa hral s dieťaťom mimoriadne nezodpovedným spôsobom.